Novice

Renault meri na 2 milijardi evrov nižje fiksne stroške

Jasno je, da je avtomobilska industrija v precejšnji krizi, zato se skušajo proizvajalci kar najbolje prilagoditi danim razmeram in pričakovanjem za prihodnost. Očitno so pri Renaultu prepričani, da je čas za drastične reze, kar kaže tudi njihov načrt prestrukturiranja.

Potem ko so podoben varčevalni načrt predstavili pri povezani znamki Nissan, so zdaj svoje povedali še pri francoskem Renaultu. Skupina Renault si  je za glavni cilj postavila znižanje fiksnih stroškov za več kot 2 milijardi evrov v naslednjih treh letih, da bi s tem lahko ponovno vzpostavila svojo konkurenčnost ter zagotovila dolgoročni razvoj znotraj okvirov povezave z Nissanom in Mitsubishijem.

Podlaga za načrtovane prihranke so zmanjševanje števila zaposlenih, obsega proizvodnje in raznolikosti sestavnih komponent za njihove modele. Zagotovo je najbolj boleča prva točka, kjer naj bi se Renault globalno poslovil od skoraj 15.000 zaposlenih, posledično pa naj bi se zmanjšalo tudi število izdelanih novih avtomobilov na 3,3 milijone enot v letu 2024 (v letu 2019 so proizvedli 4 milijone enot).

Prilagoditev delovne sile naj bi vključevala usposabljanja za druga delovna mesta, interno mobilnost ter prostovoljne odhode, pri čemer naj bi zmanjšanje v Franciji pokrivalo približno 4.600 delovnih mest, več kot 10.000 zaposlenih pa naj bi zapustilo Renault drugje po svetu.

Domače poslovanje Renaulta bo osredotočeno na obetajoča strateška področja poslovanja, kot so električna vozila in lahki dostavniki (obrata Douai in Maubeuge) ter inovacije, ki prinašajo visoko dodano vrednost. Reorganizacija bo doletela Guyancourt, obrat Dieppe, v katerem so izdelovali modele Alpine, pa naj bi po zaključku proizvodnje športnih avtomobilov preoblikovali (brez natančnejšega pojasnila, kaj naj bi tovrstno preoblikovanje pomenilo). Zaenkrat pri Renaultu še razmišljajo o usodi tovarne Fonderie de Bretagne, medtem ko naj bi v obratu Flins vzpostavili ekosistem krožne ekonomije ter tja prenesli dejavnosti obrata Choisy-le-Roi.

Na področju globalnih proizvodnih zmogljivosti po novem načrtu ne bodo povečali kapacitet tovarn v Romuniji in Maroku, zmanjšanju obsega pa naj bi se po izvedbi analize prilagodili tudi v Rusiji. V načrtih ne omenjajo konkretnih proizvodnih prilagoditev v Sloveniji, a so pred časom iz Revoza že sporočili, da naj bi proizvodnjo nadaljevali le v dveh izmenah. Skupni predvideni prihranki na področju reorganizacije proizvodnje so ocenjeni na 650 milijonov evrov.

Pri oblikovanju prodajne palete naj bi Renault izboljšal učinkovitost ter zmanjšal stroške razvoja z optimizirano rabo sredstev alianse (predvideni prihranek v višini 800 milijonov evrov). Ob tem naj bi se osredotočili na manjšo raznolikost posameznih komponent, povečali standardizacijo ter sledili zastavljenemu programu Leader-Follower. Razvoj strateških tehnologij z visoko dodano vrednostjo naj bi potekal v regiji Île-de-France, kar prinaša tudi optimizirano rabo tujih centrov za raziskave in razvoj ter manj sodelovanja s podizvajalci.

Nezanemarljivih 700 milijonov evrov prihranka naj bi Renaultu prineslo klestenje splošnih stroškov in stroškov trženja.

Stroški izvedbe obširnega načrta preobrazbe naj bi znašali okvirno 1,2 milijarde evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault, Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Renault meri na 2 milijardi evrov nižje fiksne stroške"


pskoda
1 mesec 14 dni nazaj

Nič novega. Vsi proizvajalci bodo nižali stroške trpel bo pa kupec, ki bo za slabši avto odštel več €

 
BMW X2 tudi kot priključni hibrid
Renault Clio s pogonom na plin tudi v Sloveniji