Novice

S Christianom von Koenigseggom o Akrapoviču že leta 2012

Leta 2012 sem v septembru odletel visoko na sever in se za nekaj dni nastanil v švedskem mestu Ängelholm, kjer stojita tovarna in testna steza proizvajalca superšportnih vozil Koenigsegg. A takrat nisem postavljal vprašanj samo jaz, lastnik in vizionar podjetja Christian von Koenigsegg me je pred več kot dvema letoma spraševal o slovenskem proizvajalcu izpušnih sistemov Akrapovič, ki je razvil izpušni sistem za njihov najnovejši model Regera.

Christian von Koenigsegg, ki te dni predstavlja svoj najnovejši in najbolj butični izdelek na avtomobilskem salonu v Ženevi, je že pred leti poznal kar nekaj dejstev o proizvajalcu izpušnih sistemov, a sem njegovo zanimanje še bolj spodbudil v trenutku, ko sem mu omenil, da imam na testu posebno različico Clia RSvgrajenim Akrapovičevim izpušnim sistemom.

O podjetju Akrapovič je že takrat govoril v samih superlativih, zato ni presenetljivo, da si je za svoj najmočnejši stroj izbral ravno slovenskega renomiranega proizvajalca, ki se je s svojimi izdelki z zlatimi črkami že zapisal v svet motociklizma, sedaj pa postaja vse bolj pomemben tudi na področju avtomobilizma. Igorja Akrapoviča smo včeraj opazili tudi na razstavnem prostoru Koenigsegga, kjer je odgovarjal na številna novinarska vprašanja.

V superlativih lahko pišemo tudi mi o enem največjih vizionarjev v avtomobilski industriji, Christianu von Koengiseggu. Ustanovitelj, idejni vodja in po naravi perfekcionist je izdelal svoj prvi sanjski avto pri rosnih 22 letih. Vse od tedaj skrbi, da je vsak avto, ki zapusti tovarno, popoln. Ročno izdelan motor, podvozje in karoserija so le opomnik, koliko dela je vloženega v izdelavo avtomobilov. Brezkompromisno sledenje zastavljenim ciljem in gonja za popolnostjo sta povzročili, da smo danes lahko priča enemu največjih avtomobilskih izdelkov v zgodovini avtomobilizma.

Model Regera je hibridni superšportnik, ki ga poganja petlitrski osemvaljni motor, ki pri 7.800 vrtljajih proizvede 820 kilovatov, skupno moč pa dopolni 520 kilovatov iz treh električnih motorjev. Skupna moč sistema tako znaša preko 1.500 ”konjskih moči” in premore neverjetnih 2.100 njutnmetrov navora. S pomočjo tehnologije Direct Drive je klasičen prenos zamenjal neposreden prenos bencinskega motorja na zadnji kolesni par brez prestav, s tem je švedskemu proizvajalcu uspelo za 50 odstotkov zmanjšati izgube pri prenosu. Kot smo že omenili, za speljevanje in zvezno dodajanje navora skrbijo trije elektromotorji, ki jih poganja 620-voltna baterija 9,27 kWh. Poleg slovenskega Akrapoviča so za baterije in krmiljenje elektromotorjev poskrbeli pri hrvaškem podjetju Rimac.

Pri podjetju Akrapovič so zapisali: ”Regera (švedska beseda za »vladati«) je najhitrejši serijski avtomobil, ki je bil kdaj koli zgrajen, in pri Koenigseggu so želeli zagotoviti, da je vse na njem zares posebno in najboljše. Zato so za izdelavo izpušnega sistema, ki si ga je zamislil Christian von Koenigsegg, izbrali prav slovensko podjetje Akrapovič, ki velja za strokovnjaka na področju proizvodnje izpušnih sistemov. Visoko usposobljeni in predani strokovnjaki iz Akrapovičevega oddelka za raziskave in razvoj so nadgradili prvotno zasnovo sistema in izdelali enkraten izpuh iz titana z izhodom v obliki »ribjega repa«. Na podlagi znanj, pridobljenih v hitro razvijajočem se in izredno tekmovalnem dirkalnem svetu, so ustvarili sistem, ki sodi resnično v sam vrh tehnološkega razvoja športnih izpuhov.”

Regero bodo pri Koenigseggu izdelali v omejeni seriji 80 primerkov, njihova cena pa se giblje okrog 1,7 milijona evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "S Christianom von Koenigseggom o Akrapoviču že leta 2012"


Blinder
9 leta 1 mesec nazaj

To ni športni avtomobil. Niti menjalnika nima.

 
Vsi odtenki Ženeve
Kako se prodaja luksuz