Novice

Seatova pot elektrifikacije vključuje tudi ostale znamke skupine Volkswagen

Pri španskem avtomobilskem proizvajalcu predstavljajo načrte, po katerih naj bi do leta 2025 predstavili vsaj dva električna modela.

Ob razkritju načrtov za električno prihodnost so predstavili prve obrise novega električnega križanca kompaktnega razreda, ki naj bi bil, skladno s pred kratkim predstavljenimi načrti Volkswagna, cenovno dostopen širšemu krogu kupcev. Električni model velikosti Seat Arone bo zasnovan na koncernski platformi MEB, izvršni direktor znamk Seat in Cupra Wayne Griffiths pa je v okviru predstavitve dejal, da naj bi bila njegova cena v razponu med 20.000 in 25.000 evri. Seat sicer že prodaja popolnoma električni model mestnega avtomobila Mii, saj so se leta 2019 odločili, da bo mestni avtomobilček na voljo le z električnim pogonom.

Zaenkrat še ni dokončno potrjeno, kje bo potekala proizvodnja novega električnega modela, po nekaterih informacijah pa naj bi ga izdelovali v proizvodnem obratu Martorell v bližini Barcelone. Tam naj bi nastajale tudi različice, ki bodo kupcem na voljo pod emblemom znamk Volkswagen in Škoda, zelo verjetno pa bo novi model na voljo tudi kot del palete znamke Audi. Pri Seatu naj bi vodili razvoj celotnega projekta, ki naj bi potekal v njihovem prenovljenem tehničnem centru. Predviden prihod novega električnega kompaktneža je v letu 2025, leto poprej pa naj bi razkrili novi Cupra Tavascan, drugi popolnoma električni model znamke. Cupra Tavascan bo sledil modelu Cupra Born, ki ga nameravajo predstaviti proti koncu letošnjega leta.

Načrti so v skladu s pred kratkim predstavljeno strategijo skupine Volkswagen po kateri naj bi občutno povečali kapacitete razvoja novih tehnologij in proizvodnjo baterij ter pospešili razvoj in prodajo električnih modelov. Po Griffithsovih besedah naj bi imel Seat vodilno vlogo pri uvajanju elektrifikacije v Španiji na podoben način, kot so pred sedemdesetimi leti igrali pomembno vlogo pri demokratizaciji mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Seat, Automotive News Europe. Foto in video: Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razširjen konzorcij za recikliranje kovin iz iztrošenih akumulatorjev električnih vozil
Lexus bo končno razkril novi električni koncept