Novice

Škoda tudi uradno vstopila v svet električne mobilnosti

S predstavitvijo prvih električnih modelov Citigo iV in Superb iV so ob prenovljenem Superbu pri Škodi odprli novo poglavje.

Svetovno prvenstvo v hokeju IIHF je češki proizvajalec izkoristil za predstavitev nekaj novosti iz svoje ponudbe, ki nakazujejo njihovo usmeritev v električno prihodnost. Nova podznamka iV naj bi odslej označevala vse elektrificirane modele, prva predstavnika te vrste pa sta električni Citigo iV in Superb iV, ki je tokrat v koži priključnega hibrida.

Citigo iV je prvi električni avtomobil serijske proizvodnje v Škodini 124-letni zgodovini in s tem predstavlja pomemben mejnik. Poganjal naj bi ga električni motor z 61 kW moči in 210 Nm navora, baterija s kapaciteto 36,8 kWh pa naj bi zadostovala za do 265 km dosega z enim polnjenjem, merjeno po ciklu WLTP. Prazno baterijo, ki je nameščena na dnu vozila in jo sestavlja 168 celic, naj bi bilo moč napolniti do 80 odstotkov kapacitete v približno eni uri z uporabo tehnologije CCS (Combined Charging System) in priklopom na 40 kW DC polnilno postajo. Na zidni polnilni postaji (7,2 kW) naj bi enako napolnjenost dosegli v dobrih štirih urah, medtem ko naj bi se na 2,3 kW domačem polnilniku avtomobil napolnil v 12 urah in 37 minutah.  S svojimi 3,59 m dolžine naj bi Citigo iV predstavljal idealno rešitev za vožnjo po mestih, kljub majhnosti pa naj bi ponujal dovolj udobja štirim potnikom, skupaj z 250 litri prtljažnega prostora.

Model Citigo iV naj bi bil na voljo v 5-vratni različici in paketih opreme Ambition in Style, ki v notranjosti kot del standardne opreme ponujata električno dvigovanje prednjih stekel, klimatsko napravo Climatronic ter radio Swing II s priključno postajo za mobilni telefon na armaturni plošči.

Električne barve zastopa še Škoda Superb iV, priključni hibrid, ki s pomočjo baterije s kapaciteto 13 kWh zgolj na elektriko prevozi 55 km in naj bi ga bilo možno polniti na domači vtičnici. Hibridni pogonski sklop s skupno močjo 160 kW (218 KM) in 400 Nm navora sestavljata 1,4 litrski TSI bencinski motor s 115 kW (156 KM) in 85 kW električni motor, v kombinaciji z zmogljivo elektroniko in 6-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom DSG. Z emisijami CO2 pod 40 g/km ustreza normi Euro 6d-Temp, skupni doseg pa naj bi znašal 850 km. Verjetno ni potrebno dodatno poudarjati, da je tudi v tej različici na voljo vsa tehnologija, predstavljena v prenovljeni različici modela Superb.

Priključno-hibridno različico modela Superb naj bi sestavljali v modernem in razširjenem obratu Kvasiny, medtem ko naj bi popolnoma električni modeli prihajali s tekočih trakov obrata Mladá Boleslav, kjer naj bi prav tako proizvajali električne komponente hibridnih pogonskih sklopov, namenjene ostalim znamkam skupine Volkswagen.

Avtomobilizem.com (Vir: Škoda. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljeni Superb ponuja še več udobja
Je pred vrati dogovor med skupinama Renault in FCA?