Novice

Alfa Romeo Tonale je koncept kompaktnega križanca s hibridnim pogonom

Italijani so že potrdili, da bodo konceptni Tonale s časom prenesli v velikoserijsko podobo in ponudili tudi trgu. S tem bo tudi Alfa Romeo vstopila na trg kompaktnih križancev, kar je nekaj, kar je javnost pospremila s podobnim navdušenjem kot prihod Giulie nekaj let nazaj.

Novinca zaznamujejo zapeljive linije, ostre in vitke poteze ter značilna motorna maska. Spredaj lahko v ozkih žarometih, stisnjenih v “razpoko” med pokrovom motorja in odbijačem, z nekaj malega domišljije prepoznamo celo elemente že skoraj legendarnega SZ-ja in Brere.

Notranjost, čeprav poudarjeno konceptnih potez in izrazito čistega oblikovanja, premore ravno tako nekatere značilne znamkine elemente. Merilniki, sicer izvedeni kot računalniški zaslon, so značilno »potopljeni« med stenami dveh valjev, volan je trikrak, z nameščeno kričečo rdečo tipko za zagon motorja, sredinski zaslon pa je časom primerno velik. Sedeži so školjkasti in vitki in bodo do serijske različici nedvomno pridobili na volumnu.

Alfa Romeo je sicer v tem trenutku še zelo skrivnostna glede tehničnih podrobnosti Tonalejevega hibridnega pogona, a podatki o ravno tako v Ženevi predstavljenih hibridnih Jeepih (Renegade in Compass) kažejo nekaj sorodnosti med obema. Skrivnostna Alfa je namreč razkrila, da je elektromotor v konceptu vgrajen ob zadnjo os, katere kolesi tudi žene. Pri Jeepu je opis Američanov s tega stališča identičen, dodatno pa so ga dopolnili z informacijo o motorju z notranjim zgorevanjem, ki naj bi bil čisto nov 1,3-litrski turbobencinar. Ta prečno vgrajen žene prednjo os, skupna sistemska moč pa je v Jeepih navedena od najmanj 190 do največ 240 KM. Glede na združenost Alfe Romea ter Jeepa pod skupno streho koncerna FCA in dejstvo, da se tehnika v tovrstnih koncernih praviloma iz stroškovnih razlogov deli med znamkami, je verjetnost, da teče beseda o enakem hibridnem pogonskem sklopu, zelo velika. Upoštevajoč športni značaj serijskega Tonaleja računamo tudi, da mu bo kot ulita najmočnejša opcija pogona.

Italijani so rekli še, da bo elektrifikacija pri njih v prvi vrsti namenjena dvigu dinamičnosti in zmogljivostim avta, izboljšanje ekonomike vožnje je zgolj dobrodošel postranski učinek, ki se ga pač nihče ne brani. Italijani še pravijo, da hibridnosti v svojih modelih, ko bo vpeljana v serijo, ne bodo obešali na velik zvon. Specifičnost hibridno gnanih Alf pa bo razširjena še na izbirnik D.N.A., kateremu so za potrebe delovanja elektrificiranega pogona prilagodili pomena črk D in A. Prvi tako v hibridnih Alfah ne bo več označeval Dynamic, temveč DualPower, A pa bo aktiviral režim Advance E, ki bo pomenil strogo električni način delovanja pogona.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Avtomobilizem.com in Alfa Romeo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Alfa Romeo Tonale je koncept kompaktnega križanca s hibridnim pogonom"


Firediver
1 leto 5 meseci nazaj

Strupeno ozki žarometi bodo morali strupeno močno svetiti, da se bo ponoči kaj videlo na cestišču. Bo pa naporno tudi za nasprotno vozeči promet tudi pri zatemnjenih žarometih.

xxl
1 leto 5 meseci nazaj

Hm, kdaj bomo izvedeli ostalo motorizacijo, da vidim, ali je to sploh dosegljivo in kdaj bo v prodaji?

 
Mazdin novi križanec je CX-30
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake nadgrajuje stil z uporabnostjo