Novice

V veljavi nova pravila glede varnostnih sistemov v EU

Vsi novi modeli, ki bodo predstavljeni po 6. juliju 2022, morajo s standardnim naborom varnostnih pripomočkov ustrezati predpisom, ki s tem dnem stopajo v veljavo.

Novi modeli osebnih avtomobilov, lahkih gospodarskih vozil, tovornjakov in avtobusov, ki bodo po današnjem datumu prvič predstavljeni na evropskem trgu, morajo standardno ponujati predpisan nabor varnostnih sistemov, ki naj bi občutno povečali varnost vseh udeležencev v prometu.

Seznam predpisanih pripomočkov je dolg, a se že krešejo mnenja, da so zahteve glede delovanja določenih sistemov preohlapne. Evropski svet za varnost v prometu (ETSC) sicer pozdravlja nova pravila, a so njihovi strokovnjaki kljub temu mnenja, da je potrebna ponovna presoja postavljenih standardov glede delovanja določenih sistemov.

Kot primer izpostavljajo zahteve za delovanje pametnega prilagodljivega regulatorja hitrosti, ki naj bi po predpisanih zahtevah s piskom opozarjal na prekoračitev hitrosti glede na prometno signalizacijo. Težava naj bi bila predvsem v tem, da predpisano prepoznavanje prometne signalizacije s pomočjo kamer ni vedno dovolj natančno in prepoznane omejitve hitrosti velikokrat niso skladne z realnim stanjem na cesti. Delovanje bi lahko izboljšali s povezavo sistema z digitalnim zemljevidom oziroma navigacijskim sistemom, ki bi moral imeti posodobljene podatke v realnem času. Po mnenju predstavnikov ETSC bi lahko težavo predstavljala tudi postavljena merila za delovanje snemalnikov podatkov o vožnji, ki naj ne bi shranjevali dovolj informacij za pravilno rekonstrukcijo. Po trenutnih predpisih je prepovedano shranjevanje podatkov o času, datumu in lokaciji, ki so nujni za rekonstrukcijo morebitnih nesreč.

Vsi novi modeli bodo morali imeti sistem za pomoč pri zaviranju v sili, možnost priklopa naprave za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, sistem za opozarjanje na voznikovo utrujenost in pomanjkanje osredotočenosti na vožnjo, snemalnik podatkov o vožnji, dodatno signalizacijo ob zaustavitvi v sili, izboljšane varnostne pasove, večje površine za zaščito pred udarci z glavo  in varnostno steklo za zaščito ranljivejših udeležencev v prometu, pametni prilagodljivi regulator hitrosti, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za zaznavo vozil in predmetov v mrtvem kotu, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, avtobusi in tovornjaki pa tudi napredne sisteme za zaznavo pešcev in kolesarjev v bližini vozila ter izboljšano preglednost z voznikovega sedeža.

Po besedah Antonia Avenosa, izvršnega direktorja Evropskega sveta za varnost v prometu, je današnji dan velika prelomnica varnosti v prometu, ki bo vodila v tisoče rešenih življenj v prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: ETSC. Foto: ETSC.)

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "V veljavi nova pravila glede varnostnih sistemov v EU"


spaceone
1 leto 9 meseci nazaj

S temi pomagali smo ljudje še manj osredotočeni in zbrani na vožnjo.
Kot prvo skoz neki piska in suka volan ter na polno bremza v rondojih, po drugi strani pa te delajo bolj in bolj neumne, ker vse prepustiš elektroniki. In posledično rabiš še več pomagal.

1 leto 9 meseci nazaj

Mojemu sem jaz gospodar, saj ni on mene kupil!

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Če bi pri vseh znamkah ti sistemi delovali kot pri VAG, bi že bilo veliko narejenega. Toyota, recimo, tu že malce zaostaja.

tha_man
1 leto 9 meseci nazaj

Če je VAG referenca, je situacija res slaba. Naš Kamiq je orto tečen pri popravljanju volana, na ovinkasti cesti te hoče držati v sredini ozkega pasu, posledično se dobesedno boriš z njim, namesto da bi se koncentriral na vožnjo. Očitno je optimiran za nemške autobahne. Sistem za zaviranje v sili pa mi je pred ostrim ovinkom na polno zabremzal in zapiskal, da sem se dobesedno ustrašil. Na srečo ni bilo nikogar za mano, ker bi se verjetno zabil vame. Očitno je presodil, da bom peljal kar naravnost v hrib…

cc09
1 leto 9 meseci nazaj

Ja, tu je razlika med toyotinim in VAG-om. Toyotin ni tako agresiven, ampak zato pa tudi na ozki cesti enostavno ne dela. VAG (očitno) dela, je pa to borba. Zdaj pa naj vsak presodi kaj je res “bolje”.
Če nekje ne dela v nulo, potem je po moje bolje, da sploh ne dela. Po AC pa tudi toyotin dobro dela. Čeprav spet ne zelo agresivno.
Da bi sam zabremzal pred ovinkom se mi pa še ni zgodilo. Enkrat je samo začel piskat, ker je bil naravnost pred mano parkiran avto, ampak cesta je šla pa v ovinek. Ko sem začel zavijat, je nehal piskat, zaviral pa tudi še ni.

tha_man
1 leto 9 meseci nazaj

Takrat sem res malo hitreje pripeljal v ovinek, ampak tako hitro pa spet ne. Tud daleč od tega, da bi delal u nulo. Se mi zdi, da dostikrat dela ravno obratno kot bi si želel – ko najbolj aktivno vozim je najbolj agresiven, ko volan nalašč malo spustim iz vajeti se pa kar izklopi. S Toyoto Corollo sem bil enkrat na testni vožnji na isti cesti in se mi je zdelo, da dela bolje. Ampak to je premalo za resno oceno, lahko da je imela samo dober dan. Pri Mazdi po drugi strani na testni sploh nisem opazil, da bi imela ta sistem. Ni blo škode ne koristi 🙂

1 leto 9 meseci nazaj

Se bo varnost s tem res povečala? Kaj pa odvračanje pozornosti s ceste zaradi vsega piskanja, lučk in opozoril?

Vedno bolj se mi zdi, da drvimo v nek začaran krog, kjer s tehnologijo ustvarjamo nove probleme, ki jih prej ni bilo. In te nove probleme potem spet rešujemo z novo dodatno tehnologijo.

Kaj če bi se raje vrnili k osnovam in začeli delati na izobraževanju in ozaveščanju ljudi? Ampak kaj, ko to zahteva več truda in dolgoročne vizije kot daljšanje seznama obveznih elektronskih sistemov, ki rešijo en problem in ustvarijo dva nova.

Lepo bi bilo, če bi vrli politiki kdaj poslušali tudi psihologe in sociologe, namesto tehnoloških lobistov.

1 leto 9 meseci nazaj

In od vseh teh sistemov je edini uporaben in smotrn sistem zaviranja v sili. Vse ostalo bo izgovor za podražitev že tako dragih vozil.

Tommaazz
1 leto 9 meseci nazaj

Se mi zdi, da bi morali tem evropskim kvazi uradnikom vgraditi nekaj omejevalcev saj marsikateremu manjka precej asistenčnih sistemov 🙂 …lahko jim je s polno ritjo srat okoli, spet se bodo avtomobili še dodatno podražili.

 
Hyundai pripravlja presenečenje za Dan N
Mazda CX-60 bo na voljo z novim dizelskim šestvaljnikom