Novice

Volkswagen in Bosch ustanavljata skupno podjetje

Podjetje naj bi proizvajalcem baterij pomagalo pri povečevanju proizvodnih kapacitet ter jim dobavljalo potrebno tehnologijo za njihovo proizvodnjo.

Volkswagen in Bosch sta sklenila dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja, ki naj bi pričelo s poslovanjem proti koncu letošnjega leta. Novonastalo podjetje naj bi se ukvarjalo s tehnologijo za proizvodnjo baterijskih paketov za električna vozila, ki bo na voljo evropskim proizvajalcem baterij z namenom povečevanja proizvodnih kapacitet.

Poleg opremljanja lastnih proizvodnih obratov naj bi strokovnjaki skupnega podjetja pri širitvi obstoječih proizvodnih kapacitet v Evropi pomagali tudi ostalim proizvajalcem baterijskih paketov za avtomobilsko industrijo. Z njihovim prispevkom želijo zagotoviti, da bodo evropski proizvajalci čimprej povečali proizvodnjo do količin, ki bodo zadostovale potrebam evropskih avtomobilskih proizvajalcev pri uvajanju električne mobilnosti.

Po podatkih združenja EBA (European Battery Alliance) trenutna proizvodnja v Evropi dosega 900 gWh in naj bi po napovedih do leta 2029 znašala 16 odstotkov svetovne proizvodnje. Po mnenju predstavnikov združenja, bi morali evropski proizvajalci dosegati vsaj tretjinski delež globalne proizvodnje. Le tako bi lahko v zadostni meri zmanjšali odvisnost od trenutno prevladujočih dobaviteljev, ki v veliki večini prihajajo iz Kitajske in Južne Koreje.

Trenutno največji načrtovan proizvodni obrat v Evropi je Teslina gigatovarna v okolici Berlina, ki tako kot tovarna njihovih avtomobilov trenutno čaka na dovoljenje lokalnih oblasti za pričetek obratovanja. Volkswagnov cilj je prehiteti Teslo na vrhu lestvice prodajalcev električnih vozil, do konca desetletja pa načrtujejo šest gigatovarn za proizvodnjo baterij v Evropi, ki naj bi s skupno proizvodno kapaciteto 240 GWh pokrivale večino potreb.

Predstavniki podjetij Volkswagen in Bosch zaenkrat ne razkrivajo drugih podrobnosti in višine finančnega vložka v novo podjetje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rimac Technology postaja samostojno podjetje
Tavares svari pred prepovedjo prodaje klasično gnanih avtomobilov