Novice

Tavares svari pred prepovedjo prodaje klasično gnanih avtomobilov

Po njegovem mnenju naj bi takšna prepoved negativno vplivala na vrsto dejavnikov iz socialnega in okoljskega področja.

Carlos Tavares, izvršni direktor podjetja Stellantis, je mnenja, da z letom 2035 napovedana prepoved prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje in posledični prisilni prehod na električna vozila ni najbolj učinkovit način za preprečevanje klimatskih sprememb.

V skupnem intervjuju za več evropskih časnikov je dejal, da so elektrifikacijo kot vodilno tehnologijo prihodnosti izbrali politiki in ne avtomobilska industrija. Dodal je še, da mora ob trenutnih energetskih razmerah v Evropi električni avtomobil prevoziti najmanj 70.000 kilometrov samo za kompenzacijo ogljičnega odtisa, ki nastane ob izdelavi baterij. Šele po tej kilometraži se njegova okoljska bilanca prične izenačevati z vozili s tehnologijo blagega hibrida, ki v povprečju stanejo pol manj od popolnoma električnih vozil.

Med intervjujem je še poudaril, da prisilna transformacija proizvodnih obratov in dobavnih verig za proizvodnjo električnih vozil s seboj prinaša tveganja tudi na socialnem področju ter zatrdil, da se bodo pri Stellantisu poskusili izogniti zapiranju proizvodnih obratov v Evropi. Dodal je še, kako mora – kljub temu, da se načeloma vedno trudi držati svoje obljube – podjetju zagotoviti obstoj in konkurenčnost. Kot primer je navedel stroške poslovanja proizvodnih obratov v Italiji, ki so zaradi cen energije lahko tudi dvakrat višji kot v drugih evropskih državah.

Pri Stellantisu se sicer že pospešeno pripravljajo na elektrifikacijo in naj bi po lani predstavljenih načrtih v roku dveh let predstavili 21 novih električnih in priključno-hibridnih modelov. Alfa Romeo naj bi kot prva izmed njihovih znamk postala popolnoma električna do leta 2027, leto zatem pa naj bi ji na tej poti sledil tudi Opel.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Tavares svari pred prepovedjo prodaje klasično gnanih avtomobilov"


2 leta 2 meseci nazaj

Ta Stellantis bo propadel kmalu, oz bo moral krepko oklestiti in ugasniti kar ene par znamk.

Gricko
2 leta 2 meseci nazaj

Alfa….pa električna….in to prvi predstavnik iz celotnega sklopa.
čudno, da niso kar Ferrariju podarili te “časti”

Bogi Fiat, in vse pod njim…..se vidi, da so brez vsake normalne strategije in to že dlje časa

Če bi se že šli take stvari, bi to dejansko pasalo “Lanci”, ki je bila “vedno” usmerjena v prihodnost in v nove stvari, inovacije…..

 
Volkswagen in Bosch ustanavljata skupno podjetje
Revoz kmalu le še z eno izmeno