Novice

Volkswagen s konceptom ID. 2all obljublja dostopen model pod 25 tisoč evri

Odmevi javnosti po razkritju novega Volkswagnovega koncepta so precejšnji: nemški proizvajalec je z ID. 2all pokazal, da se zaveda pomena cenovno sprejemljivejše ponudbe električnih modelov.

Nadaljevanje električne zgodbe družine ID

Razkriti koncept ID. 2all, ki je hkrati glasnik novega znamkinega oblikovalskega jezika, naj bi predstavljal nadaljevanje uspešne zgodbe Volkswagnovih kompaktnih avtomobilov v dobi pospešene elektrifikacije. Še bolj pomemben je podatek, da naj bi velikoserijski model, ki ga nameravajo v različici za evropski trg predstaviti v letu 2025, v osnovi stal manj kot 25 tisoč evrov.


Prve tehnične informacije o ID. 2all: platforma MEB Entry, prednji pogon, doseg z enim polnjenjem do 450 km po WLTP, dopolnjenje baterije od 10-80% v približno 20 min (AC: 11 kW), električni motor 166 kW/226 KM, pospeševanje od 0-100 km/h v manj kot 7 sekundah, najvišja hitrost 160 km/h, napredni vozniški pripomočki (Travel Assist, IQ.Light).


Prihajajoči model bo zasnovan na evoluciji koncernske modularne platforme za električna vozila MEB in bo imel kot prvi pogon na sprednji kolesni par. Še posebej velik poudarek naj bi v tehničnem razvoju namenili učinkovitosti pogonskega sklopa, baterijam in tehnologiji polnjenja. Električni motor moči 166 kW naj bi z enim polnjenjem po normnem ciklu WLTP zagotavljal do 450 km dosega.

“ID.1” za manj kot 20.000 evrov

Proizvodna verzija ID. 2all bo po napovedih proizvajalca eden od desetih modelov, ki jih bodo uvedli na trg do leta 2026. Letošnje leto bo tako prineslo prenovljeni ID.3, ID.Buzz z dolgo medosno razdaljo in novi ID.7.

V nadaljevanju naj bi sledil kompakten električen SUV, hkrati pa naj bi se pri znamki – kljub številnim izzivom – še naprej trudili z razvojem električnega avtomobila s ceno pod 20 tisoč evri. To bi jim v primerjavi s tekmeci zagotavljalo najširšo modelno paleto, kar je še toliko bolj pomembno, ker merijo na konkreten 80-odstotni delež prodanih električnih avtomobilov na evropskem trgu (10 odstotnih točk več kot v prvotnih napovedih).

O najmanjšem in najcenejšem električnem modelu je nekaj podrobnosti sicer razkril izvršni direktor Volkswagnovih osebnih vozil Thomas Schäfer, precej pa je še ugibanj – mediji so mu tako neformalno nadeli ime ID.1. Imel naj bi karoserijsko obliko kombilimuzine, po zunanjih merah pa naj bi bil primerljiv s Polom, zato bo z njim morda simbolično povezan tudi z imenom. V iskanju prihrankov naj bi se pri proizvajalcu zanašali na ekonomijo obsega Skupine Volkswagen – projekt razvoja in priprave nove platforme, na kateri naj bi nastajali vstopni električni modeli več znamk v skupini, naj bi po navedbah portala Autocar vodili pri Škodi.  Novinec bi lahko imel nameščeno cenejšo baterijo LFP (litij-železov fosfat), ki bi v primeru kapacitete 57 kWh z enim polnjenjem omogočala okvirno 400 km dosega. Več informacij na to temo naj bi pri proizvajalcu posredovali v prihodnjih mesecih.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen, Autocar, Carscoops. Foto, slike: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Volkswagen s konceptom ID. 2all obljublja dostopen model pod 25 tisoč evri"


1 leto 1 mesec nazaj

Bedarije, s to tehnologijo baterije bo doseg pol krajši

drugmirko
1 leto 1 mesec nazaj

v primerjavi z dizajnom preostalih “mehurjev” iz ID palete, je tole zame kar prijetno presenečenje!
še posebej pa lajkam “citroenovski ” volan s “skoraj samo eno prečko” in števce z izgledom prve generacije Golfa…. respect! 🙂

ban
1 leto 1 mesec nazaj

Za id3 so tud napovedoval da bo cenovno na ravni golfa, pa je daleč od tega.

1 leto 1 mesec nazaj

Saj bo počasi na ravni golfa, samo golfu še morajo malo dvignit ceno

meganer
1 leto 1 mesec nazaj

Id3 PRO je 34000

ban
1 leto 1 mesec nazaj

Po ceniku je najcenejši id.3 entry 45.800 €.

meganer
1 leto 1 mesec nazaj

Pokliči in vprašaj …..

Ne samo brati …..

ban
1 leto 1 mesec nazaj

Niti slučajno, električarji me ne zanimajo.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

In potem svizec zavije čokolado. Predobro, da bi bilo res.

 
Ni koncept, to je novi Kijin električni EV9
Ford Bronco prihaja v evropske prodajne salone