Novice

Ni koncept, to je novi Kijin električni EV9

Na prvi pogled bi lahko rekli, da bo Kia na ceste poslala koncept. EV9, najnovejši znamkin električni model, namreč povzema večino elementov, ki jih je napovedal že koncept. Obenem s svojimi dimenzijami kot eden redkih električnih športnih terencev na svetu ponuja možnost prevoza sedmih potnikov. Korejci za zdaj ne razkrivajo tehničnih podatkov, vemo le, da EV9 sloni na njihovi namenski arhitekturi E-GMP. Na evropska tla bo po predvidevanjih EV9 zapeljal proti koncu letošnjega leta, v Slovenijo pa najverjetneje v začetku prihodnjega leta.

 

Pozabite na dolgočasne Kie. Pozabite ne konzervativni Kijin vstop v nove segmente. Korejci želijo z vsakim novim ali posodobljenim modelom pompozno vstopiti v avtomobilski segment. EV9 je na las podoben konceptu iz leta 2021, kar pomeni, da gre za enega vpadljivejših športnih terencev, ki bo jeseni vstopil v serijsko proizvodnjo.

Esenca ostaja

Oblikovna ekipa si je res dala duška in prepoznavno masko, ki so jo pred leti imenovali “tigrov obraz”, zdaj preimenovali vhttps___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_03_2024-Kia-EV9-110-1024x683 “digitalni tigrov obraz”. Ob njej so vertikalno postavljeni žarometi z izrazitimi dnevnimi lučmi LED. Visoke boke oblikujejo močno izpostavljeni blatniki, skrite vratne kljuke in štirikraka aerodinamična platišča. Zadaj se tekoče linije nadaljujejo z velikanskimi vrati prtljažnika in pokončno postavljenimi žarometi.

Kia skrbno molči o zmogljivostih in zunanjih merah. Podrobnejše podatke bomo izvedeli šele konec marca, ko bo potekalo digitalno razkritje EV9. Za zdaj vemo, da bo največji doseg po merilnem ciklu omejen na 540 kilometrov. Medosna razdalja je v primerjavi z EV6 daljša za okoli 20 centimetrov, zato lahko pričakujemo vgrajeno baterijo s kapaciteto 100 kWh.

Stranska sedeža se obračata v vse smeri

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_03_2024-Kia-EV9-111-1024x683Čeprav največ pozornosti pritegne tretja sedežna vrsta, je zanimiv pogled na prilagodljivost druge sedežne vrste. Tam sta lahko dva ali trije sedeži. Vsak kupec si bo prilagodil izbiro glede na svoje potrebe. V drugi vrsti se stranska sedeža lahko obrneta za 180 stopinj, tako lahko potniki zadaj med seboj normalno komunicirajo. Glede na fotografije v tem primeru ne ostane kaj veliko prostora za noge vseh štirih potnikov, a si mislimo, da bo vožnja v družbi otrok lahko povsem udobna. Potniki v tretji vrsti imajo tudi svoja držala za pijačo in polnilne priključke USB.

Pred voznikom je nameščena plavajoča digitalna armaturna plošča. Celotno digitalno izkušnjo dvigujeta dva 12,3-palčna digitalna zaslona; eden je pred voznikom, drugi služi kot večopravilna enota. Dodatno je med obema glavnima zaslonoma nameščen še en 5-palčni digitalni zaslon, ki je po besedah Kie namenjen izboljšanju digitalne izkušnje. Na njem so očitno izpisani podatki o klimatski napravi – za zdaj ne vemo, ali bo upravljanje klimatske naprave potekalo preko dodatnega tretjega zaslona. Za podrobnejše informacije nam ne preostane drugega, kot da počakamo na konec marca.

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_03_Kia-EV9-5-1024x635Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ni koncept, to je novi Kijin električni EV9"


srcnik
1 leto 1 mesec nazaj

Spredaj malo čuden, samo zadek mi je pa zelo všečen…

 
Mercedesov GLC kupe z novimi aduti
Volkswagen s konceptom ID. 2all obljublja dostopen model pod 25 tisoč evri