Novice

Volvo se kot prvi avtomobilski proizvajalec pridružuje pobudi SteelZero

Švedska znamka nadaljuje svojo pot proti brezogljični prihodnosti in postavlja strožje zahteve v zvezi s pridobivanjem jekla, potrebnega za proizvodnjo njihovih modelov.

Volvo še naprej utrjuje svoj položaj kot podjetje, ki se zavzema za varovanje okolja, zato so se kot prvi avtomobilski proizvajalec priključili pobudi SteelZero. S podpisom pobude se pri švedski znamki zavezujejo k uporabi jekla, pridobljenega z minimalnim ogljičnim odtisom. Do leta 2030 naj bi bilo vsaj 50 odstotkov pri njih uporabljenega jekla proizvedenega s certifikatom ResponsibleSteel oziroma proizvedenega z omejenimi količinami emisij ali s poreklom od proizvajalcev, ki se javno zavezujejo k dolgoročnemu zniževanju emisij pri proizvodnji jekla.

Poleg tega se pri Volvu zavezujejo, da bodo do leta 2050 celotno količino jekla, potrebno za proizvodnjo njihovih modelov, pridobili od ogljično nevtralnih proizvajalcev, kar naj bi bilo skladno z njihovimi cilji, da do leta 2040 postanejo ogljično nevtralno podjetje. Industrija jekla sicer predstavlja enega večjih onesnaževalcev v svetovnem merilu, saj naj bi bila odgovorna za sedem odstotkov vseh emisij v globalnem merilu.

Po besedah predstavnikov Volva naj bi jeklo predstavljalo 33-odstotni delež ogljičnega odtisa avtomobila, zato so v sklopu poskusnega projekta že predstavili avtomobil, ki je v celoti narejen iz jekla, proizvedenega na ogljično nevtralen način. Projekt je nastal v sodelovanju s švedskim proizvajalcem jekla SSAB, v okviru projekta Hybrit pa nameravajo že v bližnji prihodnosti proizvajati jeklo na način, ki ne povzroča dodatnih emisij.

Po mnenju Jen Carson iz neprofitne organizacije Climate Group je pridružitev Volva iniciativi SteelZero prelomen korak za avtomobilsko industrijo na področju uporabe jekla, pridobljenega na nizkoemisijske načine. Podobnega mnenja je tudi Kerstin Enochsson, vodilna prokuristka podjetja Volvo Cars, ki dodaja, da trajnostni pristop k proizvodnji jekla ni le dobra novica za okolje, temveč tudi dobra poslovna poteza, saj zmanjšuje izpostavljenost njihovega podjetja ob morebitnih okoljskih tveganjih in strožjih predpisih v prihodnosti. Pri Volvu želijo na ta način spodbuditi spremembe pri proizvodnji jekla in zagotoviti zadostne količine okolju prijazno proizvedenega jekla za potrebe avtomobilske industrije.

Pobudo SteelZero so pripravili v neprofitni organizaciji Climate Group v partnerstvu z organizacijo ResponsibleSteel, ki predstavlja prvi globalni industrijski program za postavljanje standardov in certifikacijo na tem področju.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skrivnostna najava novega modela Peugeot 408
Land Rover Defender v podaljšani izvedbi