Novice

Cene električnih vozil bi lahko usodno vplivale na avtomobilski trg

Po besedah enega vidnejših predstavnikov Stellantisa bi lahko visoke cene električnih vozil po uveljavitvi prepovedi prodaje vozil s pogonom na fosilna goriva povzročile občuten upad prodaje.

Arnaud Deboeuf, vodja proizvodnih dejavnosti pri Stellantisu, naj bi med ogledom enega od njihovih francoskih proizvodnih obratov, kjer se pripravljajo na začetek proizvodnje električnih vozil, obiskovalce opozoril na dejstvo, pred katerim si zaenkrat sicer (vsaj uradno) večina še zatiska oči. Izrazil je mnenje, da bodo v primeru, če cene električnih vozil ostanejo na visoki ravni tudi ob prepovedi prodaje vozil s klasičnimi motorji, le-te povzročile občutno zmanjšan obseg prodaje in posledično propad trga in avtomobilske industrije.

Podobnega mnenja je tudi prvi mož Citroëna v Evropi Arnaud Ribault, ki poudarja, da elektrifikacija predstavlja resno grožnjo cenovno dostopnim vozilom vseh znamk. Dodaja še, da je elektrifikacija zvišala ceno vozil v takšni meri, da si jih ljudje ne morejo več privoščiti. Pri Citroënu naj bi se sicer trudili zmanjšati stroške proizvodnje njihovih vozil kot kompenzacijo zviševanju cen surovin, po besedah produktnega vodje pri francoski znamki, Pierra Monferrinija pa so njihovi cilji usmerjeni v ponudbo cenovno dostopnih baterijskih paketov in ne le tistih z največjo kapaciteto. Citroën ima sicer trenutno v svoji ponudbi že vrsto električnih modelov različnih segmentov, vključno s pred kratkim predstavljenim C4 X, ki naj bi bil v izključno električni formi (ë-C4 X) na voljo v štirinajstih evropskih državah.

Čeprav naj bi se proizvajalci v avtomobilski branži že dalj časa trudili zniževati cene električnih vozil, pa trenutne razmere na trgu surovin tega ne dopuščajo. Namesto znižanja je bila zato (in za lovljenje dobičkov) večina avtomobilskih proizvajalcev prisiljena zvišati prodajne cene električnih oziroma elektrificiranih vozil, ki naj bi bili dražji za izdelavo, kot se verjetno vsi zavedamo pa so v zadnjem času občutno zrasle tudi cene vozil s klasičnimi motorji. Zaenkrat sicer še večina držav omogoča ugodnejši nakup s pomočjo subvencij, vendar se te že znižujejo oziroma se napoveduje njihova ukinitev.

Trenutno imajo kupci še vedno možnost odločitve za nakup avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje v primeru, da so jim baterijsko gnana električna vozila predraga. A kot je znano, so evropski poslanci pred kratkim sprejeli načrt za zmanjšanje emisij, ki naj bi z letom 2035 uveljavil prepoved prodaje tovrstnih vozil, kar pomeni, da bo od tega leta naprej možno kupiti le še vozila, ki ne bodo proizvajala lokalnih emisij. Po besedah izvršnega direktorja Carlosa Tavaresa nameravajo pri Stellantisu upoštevati izglasovano prepoved, a so kljub temu mnenja, da so bile odločitve sprejete preuranjeno in brez upoštevanja avtomobilskih proizvajalcev ter vprašanja, ali bo sploh možno zagotoviti dovolj surovin za prehod na električno mobilnost v zadanem roku.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Cene električnih vozil bi lahko usodno vplivale na avtomobilski trg"


Anonymous
1 leto 9 meseci nazaj

Ja, ker ICE so pa res ful poceni zadnje čase.

Sriple-Tix
1 leto 9 meseci nazaj

V primeru, da se bo diktiranje evropskih poslancev, kako in na kaksen nacin ziveti, nadaljevalo v tem ritmu, EU leta 2035, vsaj v tej politicni obliki, ne bo vec obstajala.

 
Volkswagen se pripravlja na premiero novega Amaroka
Volvo kmalu z novim evropskim proizvodnim obratom