Novice

Volvo z novo vizijo mobilne prihodnosti, uradna najava S90

Concept 26 je oris prihodnosti, ki prikazuje videz potniške kabine prihodnosti švedskega proizvajalca Volvo.

Koncept potniške kabine je bil prvič predstavljen na avtomobilskem salonu v Los Angelesu ter je svoje ime dobil po številu minut, ki jih človek povprečno preživi na poti do službe. V raziskavi so ugotovili, da bi številni vozniki na tej poti raje prepustili nadzor vozilu, zato bo Volvo odločitev prepustil vozniku, ki bo lahko izbral med vozniško izkušnjo ali samodejno vožnjo, če bo želel početi kaj drugega.

Jedro Concepta 26 je patentiran inovativen dizajn sedežev, ki po trditvah proizvajalca aktivno ščiti voznika med vmesnimi fazami ob prehodu v enega izmed treh načinov vožnje: Drive, Create in Relax. V načinu Drive je postavitev konvencionalna, v drugih dveh pa se volanski obroč pospravi v armaturno ploščo, ogromen zaslon pa poskrbi za zabavo ali olajša delo.

Tisha Johnson, vodja notranjega oblikovanja pri Volvu, pojasnjuje: ”Raziskali smo, kaj bi ljudje želeli početi v vozilu, in preoblikovali notranjost, da bi jim za volanom lahko omogočili drugačne aktivnosti.”  Za aktiviranje avtonomnega načina je potrebno pritisniti obe obvolanski ročici, med samodejnim načinom so na voljo različne konfiguracije večopravilne enote, sedežev in ekranov. Za ponoven prevzem nadzora nad vozilom je potrebno izbrati vozni program Drive.

V avtonomnem načinu vozilo neprestano obvešča voznika o svojih aktivnostih, hkrati pa je v vsakem trenutku pripravljeno na ponoven prevzem volana s strani voznika, kar naj bi bilo v pomoč pri vzpostavitvi zaupanja voznikov v tehnologijo.

”Vozniku želimo povrniti čas, ki ga izgubi med vožno. To lahko storimo s pomočjo današnje tehnologije in zasnov. Kmalu bo avtonomna vožnja del človekovega življenja in mi imamo intiutivne, varne in lepe rešitve,” je še povedala Johnsonova.

volvo-teases-s90-saloon-2Concept 26 je bil ustvarjen v okviru dimenzij in tehnologije arhitekture SPA, ki je osnova za vse večje modele Volva, zato pričakujemo, da bodo imele oblikovalske smernice notranjosti precejšen vpliv na bodoče modele. Mednje spada med drugim tudi prestižna limuzina S90.

S90Medtem ko so v javnost pred časom že prišle fotografije modelčka, ki naj bi prikazovali videz nove limuzine, je zdaj Volvo prvič poskrbel za uradne skice, s katerimi dviguje napetost pred razkritjem. S90 se bo postavil ob bok prestižnim konkurentom, kot so BMW serije 5, Mercedes-Benz razred E, Audi A6 in Jaguar XF, po najnovejših informacijah pa naj bi se javnosti prvič predstavili na prihajajočem avtomobilskem salonu NAIAS v Detroitu januarja 2016.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Napoveduje BMW s študijo Compact Sedan limuzinsko serijo 1?
Mercedes-Benz leta 2017 z modelom na vodikove gorivne celice