Novice

Volvo z osveženima modeloma S60 in V60

Pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu so poskrbeli za manjše tehnološke in lepotne popravke modelov S60 in V60 za modelno leto 2023.

Pri znamki Volvo so pred kratkim potrdili, da nameravajo v svoji ponudbi še naprej ohraniti limuzinske in karavanske modele, ki pa naj bi bili v prihodnji generaciji najverjetneje na voljo le z električnim pogonom. Da do takrat tudi na tem področju ostanejo v koraku s časom, so obstoječi generaciji modelov S60 in V60, predstavljeni pred štirimi leti, namenili prenovo na sredini življenskega cikla. Z modelnim letom 2023 so limuzini S60 in karavanskemu V60 namenili nekaj manjših lepotnih popravkov videza zunanjosti, jima namenili informacijsko-multimedijski sistem na osnovi Androida in nov samodejni menjalnik.

Pri obeh različicah sta bila za večjo skladnost s trenutnimi oblikovalskimi smernicami znamke največ sprememb deležna sprednji in zadnji odbijač, z osvežitvijo pa dobivata tudi novo zasnovana aluminijasta platišča s šestimi kraki. Kupci bodo lahko izbirali med opremskimi različicami Core, Plus in Ultimate z možnostjo paketov Bright in Dark, ki dodajata črne detajle oziroma dodatke v barvi kroma.

Rahlo osvežena notranjost s prenovo dobiva najnovejšo generacijo informacijsko-multimedijskega sistema, ki temelji na operacijskem sistemu Android in omogoča uporabo Googlovih zemljevidov in asistenta ter trgovine Play. V pomoč vozniku bo vrsta asistenčnih sistemov ADAS, ki naj bi bili v osveženih različicah modelov S60 in V60 najverjetneje že na voljo s svežo generacijo sistema Pilot Assist.

Vstopno različico B3 bo poganjal 2,0-litrski bencinski štirivaljnik s podporo turbine (120 kW/163 KM), različica B4 bo na voljo s 145 kW (197 KM), različica B5 pa bo ponujala 184 kW (250 KM). Vrh bencinske ponudbe bo različica B6 z 220 kW (300 KM), medtem ko bo dizelske barve zastopal 2.0 litrski štirivaljni dizelski motor s 145 kW (197 KM). Vsi motorji bodo na voljo z 48-voltnim sistemom blagega hibrida, ki znižuje porabo in dodaja 10 kW moči. Šibkejši različici (B3 in B4) bosta povezani z novim in učinkovitejšim 7-stopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom DCT, medtem ko bosta različici B5 in B6 sparjeni z že znano 8-stopenjsko avtomatiko s pretvornikom navora. Pod oznako Recharge bosta na voljo priključno-hibridni različici, ki združujeta 2,0-litrski turbinsko gnani štirivaljnik s 186 kW (253 KM), oziroma 228 kW (310 KM) in električni motor s 107 kW (146 KM). Baterijski paket kapacitete 14,9 kWh naj bi z enim polnjenjem omogočal med 75 in 94 kilometrov čiste električne vožnje, močnejša od različic (S60 Recharge T8) pa bo pospešila iz mirovanja do 100 km/h v 4,3 sekunde. V skladu s smernicami Volva bodo imeli tudi novi modeli elektronsko omejeno najvišjo hitrost na 180 km/h.

Proizvodnja osveženih različic modelov S60 in V60 bo potekala v ameriškem proizvodnem obratu Ridgeville v Južni Karolini, pričetek prodaje v Evropi pa je predviden v roku prihodnjih nekaj tednov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo z osveženima modeloma S60 in V60"


2 leta 3 meseci nazaj

Vsake oči imajo svojega malarja.

JG2
2 leta 3 meseci nazaj

Ta trenutek in zadnjih pet let oblikovno ti avtomobili enostavno nimajo konkurence. Potem pa nekdo napiše da je alfa gulija zelo lepa, ja seveda je dokler ne pogledaš čez planke, ampak jasno tam se vozi na rwd pa špera pa ne vem kaj še, v bistvu pa jetra na kubik, pa vendar čez ovinke gre kot “šus”

 
Dolgo pričakovano razkritje Volkswagna ID.Buzz
Vojna v Ukrajini z vse močnejšim vplivom tudi na avtomobilsko industrijo