Novice

Vsi si želijo postati coupe: Peugeot razkriva novi 3008

Novi 3008, ključni prodajni steber Peugeota in Stellantisa, bo na ceste sprva zapeljal v električni različici, šele kasneje bodo na voljo tudi motorji na notranje zgorevanje. V tretji generaciji 3008 prinaša veliko novega. Poleg svežega videza s kupejevsko strešno linijo je občutno posodobljena tudi potniška kabina.

Peugeot bo v torek v francoskem Sochauxu, kjer ima svojo tovarno, razkril več informacij o novi generaciji 3008. Za zdaj so Francozi sporočili, da bo 3008 prvi model, ki bo slonel na novi namenski električni arhitekturi STLA Medium. E-3008 naj bi ponujal vse do 700 kilometrov dosega.

Drastična sprememba prinaša rezultate

Spomnim se leta 2016, ko so pri Peugeotu sprejeli drzno odločitev in na začudenje vseh za novo generacijo 3008 pripravili veliko2024-Peugeot-3008-Panoramic-i-Co (1) novost. Družinski enoprostorec se je prelevil v srednjevelikega športnega terenca. Veliko ljudi je bilo močno presenečenih, a Peugeot je zadel v polno. Razred SUV-C je postal drugi najbolje prodajani segment v Evropi in za proizvajalce eden najbolj dobičkonosnih razredov. 3008 se je nemudoma zavihtel na vrh prodajnih lestvic in tam vztrajal vrsto let.

Pri Peugeotu se zavedajo pomembnosti modela, zato tretja generacija prinaša precej novosti. Še posebej, ker konkurenca ne spi. Eden glavnih konkurentov bo nedavno predstavljeni električni Renault Scenic E-Tech z do 620 kilometri dosega. 3008 oblikovno povzema številne vizualne elemente drugih modelov. Sprednji konec je zelo izrazit, dnevne luči LED so nevidno vgrajene v odbijač in so podaljšek tankih sprednjih žarometov. Veliko je ostrih linij in proporci so enaki kot pri drugih Peugeotovih modelih. Pri 408 si je sposodil tudi videz fastbacka, saj ima zadnji del strešne linije speljan precej kupejevsko. Zadnji žarometi so zelo podobni tistim na modelu 2008. Med druge oblikovne posebnosti sodi še dvobarvna kombinacija zunanjosti.

V notranjosti en velik združen zaslon

Izrazite spremembe so tudi v potniški kabini. V novi generaciji voznikovega mesta i-Cockpit so pri Peugeotu združili dva od treh temeljnih elementov – digitalno instrumentno ploščo v višini oči in sredinski zaslon informacijsko-multimedijskega sistema na dotik. Oba sta vgrajena v 21-palčni ukrivljen panoramski zaslon visoke ločljivosti, ki sega od levega roba armaturne plošče do sredinske konzole. Tretji del voznikovega mesta i-Cockpit predstavlja volan kompaktnih mer s stikali na dotik. Tako kot pri 408 in 308, so tudi pri 3008 na sredini armaturne plošče nameščena digitalna stikala, ki si jih voznik lahko prilagodi.

https___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_09_2024-Peugeot-E-3008-1s-1024x576

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Vsi si želijo postati coupe: Peugeot razkriva novi 3008"


drugmirko
24 dni 19 ur nazaj

evo, da mi definitivno ni jasno, kako “delujejo” te vaše novinarske glave… ko VW predstavi kakega Pasata, ki je očitno samo pofejsliftan prejšnji model (saj nanj očitno pašejo celo vrata s starega in ima praktično enako notranjost, kot B6 in B7), na veliko pišete da gre za POPOLNOMA NOV model…. ko pa katerikoli francozi predstavijo avto, na katerem niti en panel (razen kakšne obvolanske ročke) ne na njegovi zunanjosti niti notranjosti nima NIČ skupnega z obliko in izgledom svojega predhodnjika, pa izrecno pišete, da gre za “močno posodobljen model”…. HALOOOO…. močno posodobljen model je tisti, ki mu zamenjajo luči in odbijače ter nadgradijo multimedijo, morda dodajo motor…. tole je pa popolnoma nov avto, ki si s prejšnjim morda deli kak motor in menjalnik!

24 dni 18 ur nazaj

Tudi sam motor-ji ne bodo čisto isti, ker so v zadnjo verzijo zloglasnega 1.2 Puretech, začeli vgrajevati verigo, namesto zobatega jermena v olju.

Ima pa, če sem prav zasledil, trenutno v koncernu edino Opel mokka že vgrajene te motorje, pa še to samo v kombinaciji z ročnim menjalnikom.

 
Od ideje do izvedbe v treh letih – Volkswagen krajša razvojne čase
Bliža se pričetek avtomobilskega salona v Detroitu