Novice

Zbogom, cestninske postaje

Res ni težko opaziti: cestninske postaje na slovenskih avtomobilskih cestah izginjajo. Ali smo za to lahko veseli?

Junija leta 2008 je takratni prometni minister Radovan Žerjav svečano in slavnostno prejel prvo vinjeto za naše avtoceste, kar je 1. julija istega leta pomenilo konec zamudnega jemanja kartic na vstopu in plačevanja na izstopu z avtocest. Konec gneč – v tistem času. V primerjavi s stanjem danes je bilo takrat prometa še krepko manj.

Kako ne bi bili veseli!?!

Umirjanje prometa skozi cestninske postaje je seveda smiselno, s stoječimi in mobilnimi radarji pa za voznike tudi travmatično.
Umirjanje prometa skozi cestninske postaje je seveda smiselno, s stoječimi in mobilnimi radarji pa za voznike tudi travmatično.

Najbrž ste že odšteli: natanko 10(!) let je minilo, da so se pri Darsu lotili odstranjevanja cestninskih postaj. Izgovori so bili bolj kot ne medli, verjetno glavni razlog pa je bil ta, da so cestnine še vedno plačevali tovornjakarji. Ampak vsaj tistih glavnih cestninskih postaj, denimo pri Logu pri Brezovici pri Ljubljani, bi se že davno lahko znebili.

A zdaj vendarle in zares izginjajo in – kako ne bi bili veseli!?!

DARS je doslej tam lovil zločince, ki niso kupili vinjete. Tudi le nekaj kilometrov od državne meje.
DARS je doslej tam lovil zločince, ki niso kupili vinjete. Tudi le nekaj kilometrov od državne meje.

To desetletje cestninske postaje seveda niso samevale, ravno nasprotno. Zdelo se je, kot bi bile puščene nalašč kot pasti za voznike. Pri vasi Dane pri Sežani (a še zdaleč ne le tam) so Darsovci pridno pobirali kazni ubogim Italijanom, ki so prišli k nam zapravit prihranke za dobro in poceni hrano, doliti gorivo in nakupovati v naše trgovske centre. Stavim, da marsikateri ni nalašč ”pozabil” kupiti vinjeto; ljudje smo pač v drugih državah malo nerodni. A pri Darsu ni bilo izgovorov: nakup vinjete plus kazen. Slednje je bilo po mojem mnenju povsem nepotrebno; prepričan sem, da je marsikateri od teh kaznovanih vsaj za nekaj časa pokazal Sloveniji sredinec.

Ampak kazen znaša 300 evrov oziroma 150 s popustom in če to pomnožite s 1.000 voznikov na teden, kolikor so jih menda dobili brez, in potem še z 52, kolikor je v letu tednov, dobite lepo številko. Konkretno 7,8 milijona evrov. Seveda smo za to Slovenci veseli, saj zato ni čakalnih vrst pri zdravnikih, a ne?

Umirjanje prometa skozi cestninske postaje je seveda smiselno, s stoječimi in mobilnimi radarji pa za voznike tudi travmatično.
Umirjanje prometa skozi cestninske postaje je seveda smiselno, s stoječimi in mobilnimi radarji pa za voznike tudi travmatično.

Uniformiranci Darsa pa seveda niso bili edini nabiralci denarja na cestninskih postajah. Te so bile tudi idealna točka za postavitev (včasih tudi nerazumnih) omejitev hitrosti in načrtnega nadzora. Ponekod so korenine pognale tiste sive škatle z radarskim merilnikom hitrosti, tu in tam pa smo na cestninskih postajah ujeli tudi ”pistoljerose” z laserskimi merilniki hitrosti. Pravzaprav so oni ujeli nas. Seveda smo za to Slovenci veseli, saj nas je zato več ostalo živih.

Tako enim kot drugim zdaj te priljubljene točke za nabirko izginjajo in ne eni (DARS) ne drugi (Policija) najbrž ne odpirajo šampanjca. Ampak naj vas potolažim: rednega prihodka se že človek težko odreče, kaj šele mati država. Ki že napoveduje nakupe novih aparatov za nadzor hitrosti, stavim pa, da se bo tudi DARS nekako znašel.

Je pa tu še ena cvetka. Cestninsko postajo podreti – ni ravno mačji kašelj. Ja, ni raketna znanost, je pa vseeno treba malo odkopati, ustrezno zasuti in ustrezno preplastiti z asfaltom. Najbrž si to lahko misli tudi osnovnošolec. Vsaj tisti, ki ima tehniko v sedmem razredu 5. In ta proces, jasno, terja nekaj časa.

Gradbinci, vsaj tisti, ki so že kakšno postavili, zagotovo vedo, kaj je tam spodaj in kaj je treba narediti, zato – upam – vedo tudi, kako stvar podreti in narediti, kot da je nikoli ni bilo. Če nimamo takšnih, lahko obrnemo telefonsko številko (rečeno seveda figurativno) kam v Italijo in vprašamo tamkajšnje mojstre z izkušnjami. Potem predvideni čas v dnevih ali tednih ali mesecih odštejemo od 20. junija in dobimo dan, ko je treba resno začeti z delom, upoštevaje tudi vreme. Za tega lahko povprašamo pri Agenciji RS za okolje.

Po vsem tem se vprašam: a je res treba komu na Darsu pokazati na koledar in na slovenske avtomobilske ceste? Recimo vsak dan med 10. in 16. uro zahodno ljubljansko obvoznico?

Saj bo, a ne. Če ne prej, pa oktobra. Ampak malo pesimistično je pa takole: cestninske postaje izginjajo, problemi voznikov pa ostajajo.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Zbogom, cestninske postaje"


fantom
6 meseci 24 dni nazaj

Je dejal DARS-ov predstavnik za stike z javnostjo v odmevih da so naredili ze pred leti obsezno raziskavo kdaj naj bi delali na nasih avtocestah. In glej ga zlomka, analiza je pokazala da je ravno poletje idealen cas zato ke je takrat prometa najman (ker gredo ljudje na dopust in je prometna konica na mestnih vpadnicah najmanjsa), temperature so najbolj primerne tako za delavce kot za materiale in se dan je najbol dolg ravno poleti.
Meni je ob tej izjavi tako prekipelo da sem skoraj tv razbil…..

limas
7 meseci 12 dni nazaj

Ali kdo ve kdaj bo CP Log dokončan in normalno prevozen. To kar počnejo že tretji mesec meji na kriminal, ne gre samo za nesposobnost vodilnih na darsu. Že tri mesece se ukvarjajo z rušenjem uboge CP – pa še sredi turistične sezone.
Pač, posledica negativne selekcije in korupcije v državi.

renault_dti
7 meseci 14 dni nazaj

Kaj naj rečem, v tujini postavijo mesto v pol leta , pri nas se cestninske podirajo 10 let….in zakaj hudiča je treba to počet sredi najhujše sezone??

pskoda
7 meseci 14 dni nazaj

Da narod v gužvi, ki skoraj stoji lahko vidi kako so pridni

mrtwelvetrees
7 meseci 12 dni nazaj

Pridni ja ? Koliko pa delajo? Samo čez dan ? Wow, samo poglej sosednje države, delajo 24ur na dan v 3 izmenah! Ponoči z reflektorji.

Fnatic
7 meseci 15 dni nazaj

Vinko, ponovni like..

Fnatic
7 meseci 11 dni nazaj

Hahahaha…saj bi uporabil ”slovenski” izraz všeček, pa mi je še bolj neumen. Potem pa naj bo tako, navzgor obrnjen palec 🙂

mrtwelvetrees
7 meseci 15 dni nazaj

Ali mogoče kdo ve, ali bo res nastal nov izvoz/uvoz iz avtoceste kjer podirajo cestninsko postajo Log-Dragomer ?

7 meseci 15 dni nazaj

Nov avtocestni priključek bo lociran med cestninsko postajo Log ter priključkom Brezovica (cca km naprej od Špana), gradnja pa naj bi se predvidoma zaključila leta 2021.

mrtwelvetrees
7 meseci 15 dni nazaj

Zakaj pa potem tako širijo mesto kjer je zdaj bila cestninska postaja Log-Dragomer ?

7 meseci 15 dni nazaj

Pri DARS-u navajajo: “Na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje Log bodo dodatno uredili plato za namen nadaljnje uporabe tega območja …”. https://www.dars.si/Sporocila_za_javnost/1/Splosne_novice/1588/Zacetek_odstranjevanja_cestninskih_postaj

 
Je Mahindrin Roxor preveč podoben legendarnemu Jeepu?
Kitajska znamka Lynk & Co z modelom 03