Predstavitve

Izven tradicionalnih okvirjev

Peugeot 408: slovenska predstavitev

Francozi so novi 408 oblikovali izzivalno, a v skladu s pričakovanji javnosti. Hkrati so ga s karoserijsko zasnovo odmaknili od obstoječih avtomobilskih segmentov.

Kompaktna limuzina ali križanec?

Peugeot 408 (20)Ob razkritju so novi model 408 označili za fastback, hkrati pa izpostavljajo, da združuje lastnosti več obstoječih razredov. Morda za začetek le nekaj vzporednic z obstoječimi kompaktnimi modeli znamke, ko jo govora o osnovnih merah. V primerjavi z aktualnim modelom 308 je kar za 32 cm daljši in ima dobrih 11 cm daljšo medosno razdaljo ter je ob enaki širini za 4 cm višji. Ko ga postavimo ob bok modela 3008, je 24 cm daljši, pri medosni razdalji je razlika enaka kot s 308, sicer pa je 4 cm ožji in slabih 15 cm nižji.


408 v številkah – dolžina: 4.687 mm, širina: 1.848 mm, višina: 1.478 mm (1.487 mm s panoramsko streho), medosna razdalja: 2.787 mm, prostornina prtljažnika: 536-1.611 litrov, 471-1.545 litrov (PHEV).


Peugeot 408 (23)Vtis križanca daje predvsem po zaslugi zaščitni obrob, sicer pa glede na odmik od tal ne deluje kot tipičen predstavnik tega segmenta. Zunanjost ga neločljivo povezuje z izdelki znamke, uporabljeni oblikovalski elementi pa seveda najbolj spominjajo na novi 308, s katerim si delita tudi zasnovo na različici večenergijske konstrukcijske osnove EMP2. V pogledu z boka izstopa dolg pokrov motornega prostora, linije so ostre. Okrasna maska ima kromirane elemente oz. vstavke v barvi karoserije s paketom GT, v središču pa je nameščen velik emblem znamke z levjo glavo.

Peugeot 408 (15)Stabilnost poleg zaščitnih oblog poudarjajo relativno velika platišča (17-20 palcev). Zadek kaže obrnjen izrez odbijača, pretok zraka pa so optimizirali s preusmeritvijo skozi dva “mačja uhlja” v smeri proti spojlerju prtljažnih vrat. Kot zanimivost: pri znamki so se ponovno odločili za brezplačen dodatek ene od kovinskih barv za čim bolj udaren nastop novinca, ki so mu tokrat izbrali modro/zeleno Obsession.

 

Znani iCockpit

Če smo pri zunanjosti govorili o drugačnosti 408, je pri notranjosti precej drugače, saj je oblikovno voznikov delovni prostor praktično enak kot v 308. Celo do te mere, da ni odveč zapisati, da je na sliki levo notranjost 308, desno pa 408.

308 vs 408Osrednjo vlogo v i-Cockpit najnovejše izvedbe imata z 10-palčni digitalni zaslon pred voznikom (pri opremi GT s tehnologijo 3D) ter sredinski 10-palčni zaslon infozabavnega sistema. Ker pri znamki radi poudarijo, da se svojimi modeli po kvaliteti uvrščajo v vrh t.i. generalistov, so tudi v 408 poskrbeli za nabor materialov, ki naj bi odražali zaznavno kakovost.

Peugeot 408 (7)Ob zagotavljanju povezljivosti s pametnimi telefoni (naenkrat sta prek povezave Bluetooth lahko priključena dva telefona) je pri uporabniški izkušnji potrebno omeniti še pripomočke za zagotavljanje varnosti in udobja potnikov. Med njimi so na primer prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go, sistem Night Vision, nadzor mrtvega kota in sistem za samodejno menjavo voznega pasu, opozorilnik na promet za vozilom ter sistem nadzora okolice vozila (180-stopinjska kamera HD za pomoč pri vzvratni vožnji in 360-stopinjski nadzor okolice vozila za pomoč pri parkiranju).

Bencinski pogonski sklopi

Peugeot 408 (5)Motorna paleta vključuje vstopno bencinsko izvedenko 1.2 PuretTech s 96 kW/130 KM ter dva priključna hibrida na osnovi 1,6-litrskega agregata PureTech, ki premoreta 132 kW/180 KM in 165 kW/225 KM sistemske moči. Vsi trije agregati so povezani z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8. Litij-ionska baterija obeh priključnih hibridnih izvedenk ima 12,4 kWh kapacitete, serijsko je vgrajen enofazni polnilnik 3,7 kW, za doplačilo pa je na voljo enofazni polnilnik z močjo 7,4 kW, preko katerega je možno baterijo v celoti napolniti v malo manj kot dveh urah. Z enim polnjenjem naj bi novi priključno-hibridni 408 prevozil 60 km v lokalno brezemisijskem načinu (mešani cikel WLTP).

Cene za novi 408 se pričenjajo pri 30.400 evrih za paket Allure z motorjem 1.2 PureTech 130. Najcenejši priključni hibrid 1.6 THP Hybrid 180 stane z enakim paketom opreme vsaj 39.800 evrov. Če se odločite za hišno financiranje, bo znesek vozila nižji za evrskega tisočaka, sicer pa lahko podrobnosti o paketih opreme in ostalih cenah najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Izven tradicionalnih okvirjev"


srcnik
1 leto 3 meseci nazaj

Žalost, da se grejo nek premium, motorizacija pa taka, da se ji še v indiji smejijo…

chad
1 leto 3 meseci nazaj

Avto za estete, ni to za povprečne slovenske krampe

Polo78
1 leto 3 meseci nazaj

Se pridrožujem mnenju, da je nabor motorjev šibka točka tega avta. Trenutno splošen problem koncerna Stellantis, mnogi tekmeci imajo večjo izbiro bencinskih motorjev in pa še vedno ponujajo tudi dizle. Druga šibka točka bo cena, za ta denar (v mislih imam predvsem 1.6 THP hybrid) se pri konkurenci dobi marsikaj. Sklepam, da bodo tudi za ta avto pri nas prodajne številke bolj kot ne butične…

muc396
1 leto 3 meseci nazaj

Dizajnerji so izgubili šestilo. Ravnilo pa še imajo, zaenkrat… 🙂

cashy
1 leto 3 meseci nazaj

meni se ne zdi ravno skladen, hkrati ima ogromno ostrih linij. Se bojim, da se ne bo lepo postaral. Pri teh cenah to niti ni tako moteče, ker ga pri nas skoraj ne bo videti, tako da nas zastarelost dizajna čez leta ne bo bodla v oči 😀

 
Elektrificirani trojček
Tehnološka popolnost v sedmi izdaji serije 7