Predstavitve

Tehnološka popolnost v sedmi izdaji serije 7

BMW i7 in X7: slovenska predstavitev

BMW je v Slovenijo pripeljal dva svoja največja, najprestižnejša in posledično tudi najdražja modela. Sedma generacije serije 7 je postala vpadljiva, drzna in – če sem iskren – v živo bistveno bolj všečna kot na fotografijah. X7 sledi filozofiji največje limuzine: je velikanski SUV, ki ponuja ogromno prostora in v kombinaciji s turbo osemvaljnim motorjem v svet avtov prinaša vsaj še nekaj romantike. Vsekakor pa BMW ni izbral preproste poti, predvsem z zunanjo podobo. Serija 7 v tem primeru polarizira še bolj kot X7 in s tem v svet premožnih poslovnežev prinaša nekoč nezaželeno vpadljivost.

Če ostanem pri vpadljivosti: ta komponenta je bila vse do prihoda G70, torej sedme generacije serije 7, vse prej kot zaželena. Premožni lastniki so se želeli skriti pred radovednimi očmi in na cesti uživati v vsem možnem udobju, ki ga ponuja takšna vrsta avtomobila. Serija 7 vse skupaj postavlja na glavo. Želi, da se jo na cesti opazi. Želi polarizirati javnost. Oblikovna ekipa pod vodstvom Hrvata Domagoja Dukeca piše svojo zgodbo, ki je – na presenečenje predvsem nas, Evropejcev – uspešna. Očitno si želijo izstopati iz povprečja tudi slovenski kupci, saj so jih od novembrskega začetka prodaje do danes prepričali že 33.

Morda še en dokaz, da se je serija 7 prelevila v udarno limuzino, ki ni najbolj po meri umirjenih Evropejcev: kar 45 odstotkov vseh prodanih G70 se proda na Kitajskem, 26 odstotkov na Bližnjem vzhodu in 20 odstotkov v ZDA. V Evropi se številka ustavi pri 9 odstotkih.

V sebi ima nekaj potez britanskega aristokrata

IMG_3173
Dvobarvna kombinacija deluje drzno in nam je bila v živo bolj všeč kot izključno črno obarvana i7.

Serija 7 je z vidika oblikovnih novosti pridobila sprednje deljene žaromete. Slednji so s črno grafično podobo premeteno skriti v karoserijo in pravzaprav ne izstopajo tako zelo, kot smo to pričakovali. Je pa po drugi strani nemogoče spregledali večje “ledvičke”. So nekoliko bolj pokončne kot prej, da se jih zagotovo opazi, pa poskrbi opcijska svetlobna linija, ki jih obkroža. Zadek deluje bolj elegantno, predvsem pa bistveno bolj minimalistično. Bavarci so si nekaj več svobode dovolili tudi pri barvah, kjer se oblikovna igra nadaljuje z dvobarvno zunanjostjo. V dvobarvni kombinaciji, s širšim spodnjim delom karoserije in velikanskimi platišči pa nedvomno do neke mere spominja na prestižne modele znamke Rolls-Royce.

Kako preplesti absolutni prestiž s trajnostnim načinom življenja?

Odgovor na zgornje vprašanje je seveda prihod povsem električnega modela i7. A to bi bil preveč enostaven odgovor. Zgodba pri novi seriji 7 je večplastna in, tako kot sam avto, predvsem podrobno razdelana in dodelana. Pravzaprav se vse prične že v prvem koraku. Eden najpomembnejših akterjev v projektu serije 7 je ultra-moderna in trajnostno zasnovana tovarna v Dingolfingu. Tam z vrsto reciklirnih postopkov zmanjšujejo ogljični podpis proizvodnje, v notranjosti serije 7 pa namesto plastičnih delov uporabljajo naravna vlakna ter imajo na izbiro tudi “vegansko” usnje.

Ob uporabi oblazinjenja iz kašmirja (to je oblazinjenje s fotografij), ki je v uporabi res prijetno in se ga človek hitro privadi, je uvedena celotna sledilna veriga. Za vsak kilogram kupljenega kašmirja vodi BMW evidenco, iz katere države in področja izhaja, na koncu pa ne manjka niti podatek o dejanski kmetiji, s katere je kašmir dobavljen. Luksuz po novem ni le udobna vožnja, prepletena z najnovejšimi digitalnimi pripomočki – v svetu je vse bolj pomembna ekološka komponenta. Celo ob nakupu več kot pet metrov dolge limuzine.

V Sloveniji je dizel še vedno na prvem mestu

IMG_3163Izmed 33 prodanih enot v Sloveniji je bilo 16 dizelskih, 12 priključnih hibridov in 5 električnih. Tokrat sem sedel za volan i7, zato bom preostalo motorno paleto predvsem opisal, o i7 pa kasneje zapišem tudi kakšen vtis več.

Model 740d poganja 220-kilovatni šestvaljni dizel (116.700 evrov), priključno hibridni 750e ima štirikolesni pogon in 360 kilovatov sistemske moči (bencin in elektrika, 127.450 evrov), močnejši M760e ima prav tako štirikolesni pogon, vendar se sistemska moč ustavi pri 420 kilovatih (149.300 evrov). Prva povsem električna premijska limuzina i7 (139.900 evrov) ima 400 kilovatov moči in dva elektromotorja za štirikolesni pogon. 101,7 kilovatne ure je kapaciteta baterije, doseg po WLTP pa med 590 in 625 kilometrov. V praksi o dosegu ne morem govoriti, ker sem z i7 prevozil okoli 200 kilometrov. Lahko pa povem, da se je poraba pri pretežno avtocestni vožnji gibala okoli 24 kilovatnih ur na prevoženih sto kilometrov. Kar dober rezultat za 2,7 tone težko limuzino.

Kino na štirih kolesih

IMG_3157
Kralj v novi seriji 7 sedi zadaj desno. Ob doplačilu skoraj tri tisoč evrov vam pri BMW na streho vgradijo še velikanski digitalni zaslon za ogled filmov in različnih medijskih vsebin.

Serija 7 želi s pomočjo digitalnega razvoja postavljati merila razreda. Novi, izboljšani materiali so le začetek zgodbe. Seznam opcij je praktično neskončen, med njimi (vsaj v mojih očeh) izstopajo elektronsko odpiranje in zapiranje vseh vrat ter 31,3-palčni zaslon pred zadnjo klopjo z ločljivostjo 8K (video zgoraj). Na vratnih kljukah stikala zamenjuje digitalni zaslon, občutljiv na dotik. Na ta način se upravlja praktično z vsemi elementi v avtomobilu. Je pa res, da je potrebnega nekaj privajanja. Na račun 3,2 metra dolgega medosja (pet milimetrov več kot prej) je prostora zadaj malo več. Desni sedež je drugačne oblike in ponuja še več udobja, vse skupaj pa dopolni serijsko vgrajena štiriconska avtomatska klimatska naprava.

Lepo je bilo slišati ropotanje osemvaljnika

Kar nekoliko v senci nove serije 7 je na naše ceste zapeljal tudi prenovljeni X7. Pridobil je deljene sprednje žaromete; zgornji so dnevne luči oziroma smernik, spodnji del so prilagodljivi matrični žarometi. Kot se za BMW v zadnjem času spodobi, je na seznamu doplačilne opreme tudi osvetljena maska v obliki ledvičk. Največ novosti je v notranjosti, kjer je tudi X7 dobil dvojni ukrivljen zaslon in operacijski sistem osme generacije. Še vedno je serijsko opremljen s sedmimi sedeži, vse pa je podrejeno prestižu.

Čeprav je na globalnih trgih najbolj zaželjen BMW X7 M60 z vgrajenim turbobencinskim osemvaljnim motorjem in je najmanj povpraševanja za dizelskim šestvaljnikom v X7 40d, je pri nas ravno obratno. Več kot tri četrtine kupcev izbere dizla, preostali pa osemvaljno opcijo. Praktično nihče se v Sloveniji ne odloči za šestvaljni bencinski motor v X7 40i. Moram priznati, da je bilo prav osvežujoče sesti za volan osemvaljnega avtomobila. V času zmanjševanja števila valjev in prostornine je bilo slišati zvok osemvaljnika pravi balzam za ušesa. Pa čeprav je rohnelo iz gromozanskega SUV.

IMG_3185

Besedilo in foto: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Tehnološka popolnost v sedmi izdaji serije 7"


drugmirko
8 meseci 29 dni nazaj

limuzinsko sedmico videl v živo v biserno beli….. impozantna zadevščina “ad personam”!
sicer bi jim še zmerom lahko “očital” Cactusove sprednje luči ampak, ko zadevščino vidiš v vsej njeni veličini v živo na cesti, vzbuja kar precej strahospoštovanja….

9 meseci 4 ur nazaj

Volan ne paše v ta avto, katastrofa

mavrica
9 meseci 6 ur nazaj

Narobe svet, tokrat BMW posnema kitajčke.

Firediver
9 meseci 5 ur nazaj

…zato, da jih tam dobro prodaja…

thunderbolt
8 meseci 29 dni nazaj

BMW se je ze itak dobro prodajal na Kitajskem preden so zaceli take spake delat in prodajal bi se dobro tudi, ce dizajn ne bi bil tako grotesken. Sloves si je BMW nabral s starejsimi modeli, s temi novimi posiljenimi stvori pa…

Firediver
8 meseci 28 dni nazaj

Uffff, drzne izjave.
Kaj pa, če je tvoja “groteska” nova smernica oblikovanja? Od starih oblik ne moreš živeti, če želiš biti ekskluziven. In v tem je ogromno denarja. In Kitajci ga imajo, pa veliko jih je, željnih take ekskluzive.
Saj je logično: BMW bo delal ekskluzivo in ne tako množično za “običajno” ljudstvo. Na Kitajskem mu še toliko bolj lahko uspe oboje: množična ekskluziva!

thunderbolt
8 meseci 28 dni nazaj

Izjava ni drzna, ampak realna. Ce hoces biti vsem vsec, na koncu nisi nobenemu.

Firediver
8 meseci 28 dni nazaj

Vem da je realna zate.
Drzne izjave sem izpostavil zato, ker se svet ne in tudi se ne bo vrtel po tvojem mnenju.
Lahko pa ti uspe…recimo, da BMW s svojo novo obliko bankrotira.

9 meseci 9 ur nazaj

Rolls Royce za revne.

9 meseci 3 ur nazaj

RR za Kitajčke. V vratih so palčke namesto dežnikov 😉

chad
9 meseci 13 ur nazaj

Nova sedmica je v živo res impozantna kot kakšen rolls royce, in the face, čeprav je na slikah grd, v živo izpade dobro, svašta.

 
Izven tradicionalnih okvirjev
Stari znanec se vrača