Predstavitve

Okolju prijaznejša

Hyundai Kona Hybrid: slovenska predstavitev

Hyundai je ponudbo pogonskih sklopov v križancu Kona še dodatno razširil s hibridno izvedenko ter na ta način ponudil kupcem okolju prijaznejšo alternativo brez omejitev električnega polnjenja.

Logična dopolnitev

Hyundai Kona Hybrid (1)Po bencinski in dizelski klasiki ter baterijsko električni izvedenki je razširitev Konine ponudbe z nepriključnim hibridom pravzaprav povsem logična poteza, saj so imeli pri znamki pogonski sklop že pripravljen in v uporabi v hibridni izvedenki Ioniqa. Po vsem, kar smo se v zadnjih letih naučili o alternativnih pogonskih sklopih, je hkrati jasna vsaj še ena stvar: nekateri izmed njih so sprejemljivi le za omejen krog kupcev, ki ga poleg osebnih preferenc določajo še objektivni dejavniki, torej značilnosti vsakodnevnih voženj, možnosti polnjenja ter drugi. Če ima proizvajalec različne rešitve, lahko z njimi v sodobnih modelih brez pretiranih dodatnih vlaganj le širi svoj krog kupcev.


Kona Hybrid v številkah – dolžina: 4.165 mm, širina: 1.800 mm, višina: 1.550 mm (1.565 mm s strešnimi nosilci), odmik od tal: 170 mm, medosna razdalja: 2.600 mm, prostornina prtljažnika: 378-1.316 litrov. 


Pogonski sklop v hibridni Koni sestavljajo 1,6-litrski štirivaljnik z oznako GDI (77,2 kW/105 KM moči in 147 Nm najvišjega navora), trifazni sinhronski elektromotor s permanentnimi magneti (32 kW/43,5 KM moči ter 170 Nm navora), litij-ionska baterija kapacitete 1,56 kWh ter 6-stopenjski dvosklopkovni menjalnik. Sistemska moč pogonskega sklopa znaša 103,6 kW (105 KM) ter premore do 265 Nm navora. Voznik lahko za prilagoditev trenutnim željam in potrebam s pridom uporablja prednastavljene vozne profile sistema Drive Mode Select ter prilagaja stopnjo regeneracije zavorne energije z uporabo obvolanskih ročic.

Tehnološko posodobljena

kona-hybrid-01Kona Hybrid kot najnovejša članica družine premore nekaj najsodobnejših znamkinih tehničnih pridobitev, med katerimi je tudi opcijski 10,25-palčni zaslon na dotik, ki je povezan z avdio-video navigacijskim sistemom (AVN) ter vključuje digitalnega pomočnika za ekološko vožnjo Eco-DAS. Od drugega nivoja opreme dalje je vključena povezljivost preko aplikacij Apple CarPlay in Android Auto. Nekoliko razširjen paket varnostnih pomagal, ki jih Hyundai trži pod imenom Smart Sense, ima vključen najboljši paket opreme Impression, medtem ko sta že v osnovnem naboru med drugim prisotna sistema za ohranjanje avtomobila znotraj voznega pasu (LKA) ter za nadzor voznikove zbranosti (DAW).

Model je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 24.900 evrov dalje, ob tem pa lahko upoštevate še Hyundaijevo eko subvencijo v višini 2.000 evrov. Druge cene, pakete opreme in dodatne informacije najdete v priloženem ceniku.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Hyundai.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Okolju prijaznejša"


mrtwelvetrees
7 meseci 12 dni nazaj

“Okolju prijaznejša” o tem bi se dalo debatirati koliko je tak avto okolju prijaznejši ko ga izdelujejo 🙂

Firediver
7 meseci 11 dni nazaj

Vsi hibridi so pač taki. Dejstvo!
Doslej se je vedno razumelo onesnaževanje tekom uporabe vozila in tukaj so vsi hibridi prijaznejši kot klasični ICE. Manj izpuhov pa to.
Če bi pa rad debatiral o onesnaževanju pri izdelovanju vozil, pa najmanj onesnažuje tisti, ki ga sploh ne naredijo. Boš potem rade volje hodil peš? (Tudi izdelava navadnega kolesa onesnažuje, vse ostalo pa ima itak ali aku ali ICE pogon).

 
Majhen, a pomemben
Jesenski utrinki