Predstavitve

Majhen, a pomemben

Škoda Kamiq: slovenska predstavitev

Prihod Kamiqa v prodajno paleto Škode predstavlja pomembno razširitev ponudbe znamke na del trga novih avtomobilov, ki pred tem ni bil v njihovem dosegu. Ker gre za trenutno najhitreje rastoč segment, je razumljivo navdušenje, s katerim so ga pričakali.

Številke

Trenutno se ni bati, da velikim pričakovanjem ne bi sledili tudi primerni prodajni rezultati. Manjših križancev željni kupci so namreč po informacijah zastopnika ob pričetku predprodaje od začetka oktobra, torej še pred uradno predstavitvijo, sklenili že 150 pogodb za nakup novega Kamiqa. Pri Škodi so torej tudi tokrat v položaju, kjer njihove prodaje ne omejuje povpraševanje, ampak proizvodne količine.

Škoda Kamiq (29)V začetku kratka obnova, če slučajno kdo ni prepričan, kam uvrstiti najnovejšega križanca na trgu. Kamiq je najmanjši v paleti Škodinih SUV-jev ter si zasnovo – koncernsko modularno platformo MQB A0 – deli s kombilimuzinsko Scalo. Slednja je od njega nekoliko daljša in ima prostornejši prtljažnik, predvsem pa je namenjena kupcem z bolj klasičnim (beri: racionalnejšim) pristopom h karoserijski obliki. V primerjavi s številko večjim Karoqom je novi Kamiq sicer krajši (-141 mm), a ima na račun krajših previsov celo nekoliko daljšo medosno razdaljo (+13 mm), kar mu prinaša zadovoljivo prostornost potniške kabine. Ob manjšem prtljažnem prostoru ni odveč omeniti še to, da ima Kamiq sicer nekoliko višji odmik od tal, a zaradi zasnove platforme za razliko od Karoqa ni na voljo s štirikolesnim pogonom. Prilagodljivost notranjosti še izboljšujeta deljiv naslon zadnje klopi v razmerju 60:40 ter opcijsko preklopljiv naslon sovoznikovega sedeža.


Kamiq v številkah – dolžina: 4.241 mm, širina: 1.793 mm, višina: 1.553 mm (s strešnima nosilcema), medosna razdalja: 2.651 mm, odmik od tal: 188 mm, prostornina prtljažnika: 400-1.395 l.


Škoda Kamiq (18)Zasnova notranjosti dodobra povzema podobo Scale, ki je kot prvi serijski model prevzela aktualni oblikovalski pristop, nakazan v pariškem konceptu Vision RS. Osrednja vloga je namenjena visoko nameščenemu sredinskemu zaslonu (dimenzije 6,5-9,2 palcev), pred voznikom pa je lahko namesto klasičnih merilnikov tudi aktivni informacijski zaslon velikosti 10,25 palcev. Pri opremljanju so se oblikovalci poigrali z različnimi materiali in teksturami, monotonost pa po želji razbijajo opcijski barvni vstavki ter ambientalna osvetlitev.

Zunanjost je še najbolj prepoznavna po deljenih prednjih lučeh v delni ali opcijski polni tehniki LED (dinamični smerniki spredaj in zadaj) ter številnih elementih, ki poudarjajo širino, dinamiko ter terenski navdih Kamiqa. Kupcem bo na izbiro nabor platišč v dimenzijah od 16 do 18 palcev ter 12 barv zunanjosti, ki se jim bodo v kratkem pridružile še tri.

Na pot z Lauro

Škoda Kamiq (10)V duhu digitalizacije in demokratizacije opcij, ki so na voljo v posameznih modelih, je Kamiq eden prvih, kjer bo vozniku lahko v pomoč nova Škodina digitalna pomočnica Laura (trenutno le z najboljšim infozabavnim sistemom in v šestih jezikih). Osnovo za njeno koristnost v vlogi kopilota predstavlja neprestana povezanost s spletom, ki jo zagotavlja vgrajena kartica eSIM. Storitve povezljivosti so za kupce brezplačne prva tri leta od nakupa.

Ob Lauri pa Škoda voznikom Kamiqa ponuja tudi nabor serijskih (asistenca za ohranjanje smeri, radarska asistenca spredaj z mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev ter funkcija večnaletnega zaviranja) in doplačilnih vozniških pomagal za večjo varnost in udobje, brez katerih si ne predstavljamo več sodobnih osebnih avtomobilov.

Lahko tudi bolj športno

Škoda Kamiq (6)V Kamiqu so na voljo tri bencinske izvedenke TSI, dve izhajata iz litrskega trivaljnika (70 kW/95 KM in 85 kW/115 KM), ena pa iz 1,5-litrskega štirivaljnika (110 kW/150 KM). Vstopna izvedenka je na voljo le s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, močnejši pa s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Dizelsko ponudbo predstavlja 1,6-litrski štirivaljnik TDI (85 kW/115 KM), ki je na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Pogonsko paleto naj bi v naslednjem letu razširila različica s pogonom na zemeljski plin (CNG), ki bo zasnovana na litrskem agregatu G-TEC (66 kW/90 KM).

Da niso pozabili na bolj dinamično navdahnjene voznike, pri Škodi dokazujejo s tem, da v Kamiqu med drugim ponujajo doplačilni sistem športnega nadzora podvozja. Ločeno je kot opcija na voljo tudi sistem izbire prednastavljenega voznega profila.

Cene za novi Kamiq se začenjajo pri 15.382 evrih za izvedenko Active 1.0 TSI (70 kW) ter segajo do 23.758 evrov za Style 1.6 TDI z menjalnikom DSG. Vse osnovne informacije najdete v priloženem ceniku, cene opcij pa tudi tokrat žal le v znamkinem konfiguratorju.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Majhen, a pomemben"


1 leto 7 dni nazaj

Oblikovni kamiqaza

 
Najbolj zaželen
Okolju prijaznejša