Predstavitve

Naslednje poglavje

Hyundai Ioniq 5: slovenska predstavitev

Pri Hyundaiju so pred več kot letom dni oznanili samostojni status znamke Ioniq, ki naj bi združevala baterijsko-električne modele proizvajalca. Njihov prvi izdelek v prodajnih salonih je električni križanec, kar nakazuje že liho število v imenu.

You’ve Come a Long Way, Hyundai*

Interclass HyundaiČe za začetek parafraziram Normana Cooka, bi težko našla boljši opis preobrazbe, ki jo je v zadnjem desetletju pospešeno prestal južnokorejski avtomobilski gigant – od tipajočih začetkov na evropskem trgu z modelom Pony konec sedemdesetih let preteklega stoletja do inovativnega proizvajalca drzno oblikovanih in tehnološko naprednih avtomobilov. Simbolično so si prav Pony izbrali tudi kot navdih za prelomno oblikovno študijo 45 iz leta 2019, ki je zaznamovala podobo sodobnih Hyundaijev z baterijsko-električnim pogonom.

Te od lanskega leta dalje formalno združuje blagovna znamka Ioniq, skupna pa jim je tudi zasnova na prilagodljivi električni platformi E-GMP, ki je med drugim omogočila preoblikovanje notranjosti v mobilen bivalni prostor. Ioniq 5 kot prvi model v ponudbi tako na treh metrih medosne razdalje z dodobra pomičnimi in nastavljivimi sedeži in sredinsko konzolo uporabnikom zagotavlja udobje in praktičnost nad pričakovanji.

Napredne rešitve

Ioniq 5 (7)Oblikovalski jezik parametrične dinamike (Parametric Dynamics) je Ioniq 5 zaznamoval z minimalistično podobo ostrih linij, med izpostavljenimi elementi pa so športna silhueta s potopnimi kljukami vrat, motorni pokrov v obliki školjke, ki objema celotno širino vozila, atraktivni prednji in zadnji žarometi s parametričnimi točkami (bi-LED od opreme Style dalje), prednji odbijač v obliki črke V ter posebej oblikovana platišča. Kupcem bo na voljo devet karoserijskih barv, od katerih je pet namenjenih izključno temu modelu.


Ioniq 5 v številkah – dolžina: 4.635 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.605 mm, medosna razdalja: 3.000 mm, prostornina prtljažnika: 527–1.587 litrov, dodatnih 57 litrov pod prednjim pokrovom (24 litrov z AWD).


Ioniq 5 (15)V notranjosti voznikov delovni prostor definira armaturna plošča z 12-palčnim zaslonom merilnikov in enako velikim zaslonom na dotik infozabavnega sistema, ki podpira sistema Android Auto in Apple CarPlay ter je nadgrajen z modulom za povezavo s hišno aplikacijo BlueLink. Pred voznikom je lahko nameščen projicirni zaslon, podprt s tehnologijo razširjene resničnosti (AR), sicer pa je Ioniq 5 opremljen s številnimi serijskimi in opcijskimi vozniškimi pomagali najnovejše generacije SmartSense, ki med drugim omogočajo omogoča avtonomno vožnjo 2. stopnje.

Tanjša naslona prednjih sedežev po eni strani potnikom v drugi vrsti puščata več razpoložljivega prostora, po drugi strani pa se lahko nagneta povsem nazaj in v kombinaciji s prilagodljivo podporo za noge omogočata sprostitev na poti. Zadnja sedežna vrsta je deljiva v razmerju 60:40 ter vzdolžno pomična za 135 mm, za 140 mm pa se pomika tudi sredinska konzola.

Ioniq 5 (18)V primeru opcijske steklene panoramske strehe se še poveča zračnost  potniškega prostora, medtem ko drugo skrajnost predstavlja doplačilna streha z nameščenimi sončnimi celicami, ki primarno polnijo 12-voltno baterijo, ob presežku pa tudi visokonapetostno baterijo – glede na naš geografski položaj naj bi ta rešitev prinesla več kot 1.500 km dodatnega dosega. Ker je trajnostna usmerjenost eden od temeljev znamke Ioniq, se to odraža tudi v izbiri materialov. Veliko površin tako prekrivajo  okolju prijazni in trajnostno pridobljeni materiali, kot so reciklirane plastenke, tkanine rastlinskega izvora, naravna volnena preja in ekološko usnje.

Ioniq 5 je opcijsko opremljen s toplotno črpalko in funkcijo V2L, ki preko vtičnice v zadnjem delu potniškega prostora ali dodatne zunanje vtičnice ob mestu priklopa za polnjenje vozila (z adapterjem) omogoča napajanje zunanjih potrošnikov (220 V) iz visokonapetostne baterije. V različici z manjšo baterijo omogoča vleko prikolice do 750 kg, z večjo pa do 1.600 kg.

Dva krat dva

Ioniq 5 (4)Hyundai je za Ioniq 5 pripravil kombinacije pogonskega sklopa, ki omogočajo izbiro med standardnim baterijskim sklopom s kapaciteto baterije 58,2 kWh ter izvedenko s povečanim dosegom in kapaciteto baterije 72,6 kWh. Primarno je motor nameščen na zadnji osi ter ima v kombinaciji z manjšo baterijo 124,9 kW/170 KM, z večjo pa 160 kW/217,6 KM moči. Štirikolesni pogon vključuje dodatni motor na prednji osi, ki ima v osnovnem primeru 53,1 kW/72,2 KM, v zmogljivejšem pa 70 kW/95,2 KM moči. Dvokolesno gnana različica naj bi z večjo baterijo z enim polnjenjem prevozila do 481 km, štirikolesna pa do 460 km; z manjšo baterijo je normiran doseg (WLTP) okvirno sto kilometrov krajši.

Litij-ionski baterijski sklop naj bi se ob priklopu na polnilno mesto s 350 kW moči napolnil z 10 % na 80 % baterije v le 18 minutah, pet minut pa naj bi zadoščalo za novih 100 km dosega (WLTP). Platforma E-GMP pa naj bi električnemu križancu poleg serijskega 400- in 800-voltnega sistema polnjenja brez dodatnih komponent prinesla tudi izjemno stabilnost in vodljivost.

Interclass Hyundai (2)Cene za Ioniq 5 se na našem trgu pričenjajo pri 43.500 evrih za zadaj gnano različico z baterijo 52,2 kWh in paketom opreme Style, najdražja izvedenka na ceniku, štirikolesno gnani model z baterijo 72,6 kWh in paketom opreme Impression, pa bo uradno stal 59.800 evrov (povezava na cenik). Formalno se prodaja pričenja 15. oktobra, mi pa smo si prve primerke lahko ogledali v novem prostornem salonu svežega člana prodajno-servisne mreže Hyundai, podjetju Interclass Cars v Ljubljani.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*angl. Daleč si prišel, Hyundai; “You’ve Come a Long Way, Baby” je naslov drugega studijskega albuma Fatboy Slima iz 1998, izvirno pa gre za oglaševalski slogan znamke cigaret Virginia Slims iz šestdesetih let preteklega stoletja.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Naslednje poglavje"


1 mesec 24 dni nazaj

Zgleda, da ima zaslona taman pripravljena za obdelavo video posnetkov ;-))

chad
1 mesec 27 dni nazaj

A lahko nekdo končno že pove hyundaiu, da je (pra)stari logotip neprimeren za to dobo in ta nivo vozil, ki jih imajo zdaj. Ta logotip je pasal na accent petindvajset let nazaj, danes seka ven in kazi dizajn vozila. A so čoravi

mrtwelvetrees
1 mesec 25 dni nazaj

Pozicija logotipa spredi in zadaj kazi izgled. Lepši bi bilo brez ali pa da bi ga kam drugam vtaknili.

McLaren
1 mesec 27 dni nazaj

Dej posli jim email pa jim razlozi kaj pa kako…sej verjetno si dizajner in si v fohu, tako da se zihr spoznas na stvari…

wildbliw
1 mesec 23 dni nazaj

Logotip od Hyundaia je res prava beda. Pa med korejci + japonci še zdaleč ni osamljen primer.
Večina jih samo z nekimi elipsami zna operirati.

Gosic
1 mesec 22 dni nazaj

Ja ker evropska konkurenca je pa res čisto na drugem nivoju (Audi, VW, Fiat, Seat, Dacia, Volvo, Land Rover, Bugatti…). S tem hočem povedat, da se išče dlako v…. Ima pa tako kot Toyotin logo tudi Hyundaijev logo pomen. H predstavlja dva človeka, ki se rokujeta. Kupca in prodajalca, pomeni pa zaupanje med njima.

wildbliw
1 mesec 22 dni nazaj

Ja to je pomen, sem že bral o tem. V bistvu pa so 4 elipse skupaj dane, ki tvorijo črko “H”. Pri Toyoti so pa 3 elipse, ki tvorijo črko “T”.

xxl
1 mesec 29 dni nazaj

Po moje, huda konkurenca ID4. Zanimiv dizajn kot celota, videz volana, obup. Cena je, glede na ostale, dobra, zame prehuda, ker toliko nisem pripravljen plačat za EV. Tile ekrani, kako to mora bleščati v temi?! Upam, da imajo dark mode.

 
Obširna posodobitev
Najmanjši električni Mercedes