Predstavitve

Oba električna, a povsem drugačna

Mercedes EQS in EQB: slovenska predstavitev

Posebna priložnost je, kadar se premiernemu nastopu modela na našem trgu pridruži eden njegovih ustvarjalcev. Robert Lešnik ima kot direktor zunanjega oblikovanja osebnih avtomobilov Mercedes neprecenljiv vpogled v ozadje vsake zgodbe, poleg tega pa jih zna občinstvu odlično predstaviti.

Mercedes je v preteklem letu v sklopu pospešene elektrifikacije modelne palete med drugim predstavil elegantno in prestižno električno limuzino EQS in kompaktnega električnega križanca EQB. Kljub temu, da sta oba člana električne družine EQ, bi si bila težko bolj različna.

Sedemsedežni križanec

Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (8)EQB je zasnovan na enaki platformi kot aktualna različica križanca GLB, ki so jo prilagodili električnemu pogonskemu sklopu. Slednje med drugim pomeni, da lahko v notranjost sprejme do sedem potnikov, kar postaja v današnjih časih že prava redkost. Zunanjost je čista in zaobljena v skladu z aktualnimi oblikovalskimi smernicami znamke, pripadnost električni družini pa se odraža že ob prvem pogledu na sprednjo masko. Tik pod motornim pokrovom je nameščen svetlobni trak, ki povezuje sprednja žarometa (serijsko LED High Performance) in zagotavlja prepoznaven svetlobni podpis. Podobno na zadku svetlobni trak zaokroža prečiščene linije preko celotne širine.


EQB v številkah – dolžina: 4.684 mm, širina: 1.834 mm, višina: 1.701 mm, medosna razdalja: 2.829 mm, prostornina prtljažnika: 495–1.710 litrov.


Kupcem je EQB na voljo v treh stopnjah opreme, serijsko Progressive nadgrajujeta AMG Line in Electric Art. Notranjost je zasnovana v skladu z električnim značajem avtomobila, v odvisnosti od izbranega paketa opreme pa videz popestrijo dodatki iz aluminija ter ambientalna osvetlitev (64 barv). Pred voznikom se nahaja širok zaslon digitalne instrumentne plošče, ki je povezana z velikim sredinskim zaslonom sistema MBUX (oba 10,25″), preko katerega poteka prikaz informacij in nastavitve različnih funkcionalnosti avtomobila. Sedeža v tretji vrsti sta deljena v razmerju 50:50, tam lahko sedijo največ 1,65 m visoke osebe. Za njima ostane 110 l prostora, dostop pa olajša funkcija Easy Entry (pomakne zunanja sedeža v drugi vrsti za 140 mm naprej).


Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (5)

Smo v desetletju sprememb, za dizajn je to super čas. Na koncu tega prehoda se bomo transformirali iz proizvajalca avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem (ICE) v proizvajalca izključno baterijsko električno gnanih avtomobilov (BEV), kar smo opredelili z načrtom Ambition 2039. Za avtomobilsko oblikovanje to ni enostavno: mi delamo danes za prihodnost. Ravno naslednji teden imamo sestanek za oblikovanje modela, ki ga bomo trgu predstavili nekje junija 2025, hkrati definiramo novo generacijo arhitektur (EVA2) družine modelov, ki pridejo na trg od leta 2028 naprej.

Na trgih, kjer razmere to dopuščajo, bomo popolnoma električni že konec desetletja. Leta 2024 pride zadnja modularna arhitektura, ki bo še imela možnost namestitve manjšega motorja z notranjim zgorevanjem in smo jo oblikovali po filozofiji Electric First – naredili smo jo namensko za električne avtomobile. Že leta 2025 bomo predstavili tri izključno električne arhitekture: za srednje velike modele (MB.EA),  namensko platformo za vozila AMG in platformo za električni razred V (VAN.EA).


Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (11)Vstopna izvedenka EQB 250 (140 kW/190 KM) ima na prednji osi nameščen sinhronski elektromotor, brezstopenjski samodejni menjalnik s fiksnim prestavnim razmerjem in diferencialom, hladilni sistem in visokonapetostno elektroniko. Modela EQB 300 4MATIC (168 kW/228 KM ) in EQB 350 4MATIC (215 kW/292 KM ) imata na zadnji osi dodatno nameščen sinhron elektromotor (na prednji osi je v tem primeru nameščen asinhronski elektromotor). Pogonski sklop dopolnjuje visokonapetostna litij-ionska baterija s 66,5 kWh neto kapacitete. Sestavljena je iz 5 baterijskih modulov, v katerih je 200 baterijskih celic, in tehta 469 kg. Polnjenje dvokolesno gnanega modela z deželno opremo omogoča do 472 km dosega, v primeru štirikolesno gnanih različic pa se ta zmanjša na do 422 km. Izmenično polnjenje baterije poteka z močjo do 11 kW, enosmerno pa z največ 100 kW. Sistem uporabnike na daljših poteh podpira z načrtovanjem najbolj učinkovitih časov polnjenja, pri čemer upošteva razpoložljivost polnilnic na poti, njihovo moč, uporabniške nastavitve polnjenja, vreme in prometne razmere na poti.

Cene se pričenjajo pri 57.900 evrih za EQB 250; EQB 300 4MATIC stane 62.900 evrov, EQB 350 4MATIC pa 65.900 evrov. Proti koncu leta (november) pri zastopniku pričakujejo pogonsko izvedenko EQB 250+, ki naj bi imela okvirno 500 km dosega z enim polnjenjem (WLTP).

Najsvetlejša zvezda

Svet zase je prestižni EQS, prvi Mercedesov električni model na novi namenski električni platformi, ki poleg prostornosti omogoča tudi uporabo najsodobnejših tehnologij. Gre za praktičen prikaz spoja vrhunske tehnologije z minimalistično estetiko, ki sledi že dobro znani oblikovalski filozofiji Sensual Purity. EQS je prvi serijski avtomobil s koeficientom zračnega upora 0,20 ter hkrati prvi predstavnik vozil, ki se ponašajo s „Purpose Design“.


Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (12)

Oblikovalec običajno dobi na začetku paket, ki temelji na predhodniku. EQS smo delali brez predloge, na projektu je sodelovalo približno dvajset oblikovalcev in rekel sem jim, naj vsak naredi prikaz svoje ideje luksuznega avtomobila najvišjega cenovnega razreda. Tak pristop smo imeli samo pri temu modelu, vsak je naredil model iz plastelina v merilu 1:10 brez pomoči modelarja. To nam je to omogočil prehod na novo namensko električno arhitekturo; oblikovalci so dobili svobodo, ker niso bili omejeni z velikostjo motorja z notranjim zgorevanjem. V moji karieri se to še ni zgodilo, oblikovalec ni še nikoli dobil priložnosti, da bi tako začel delati na novem projektu.

Pri električnem SUV je zgodba preprosta, kot oblikovalcu ti ni treba spremeniti ničesar, ker ima zaradi višine spodaj dovolj prostora za baterijo. Zato so vsi globalni proizvajalci, tudi mi, najprej prišli na trg z električnimi SUV-ji. Razlika med njimi je le v dosegu – treba je torej narediti najbolj aerodinamičen SUV. Problem je, če ima sedem sedežev.

Pravi izziv je oblikovati nizek električni avtomobil, ker nimaš nobenega načrta. Na koncu smo se skupaj odločili za silhueto, kot jo vidite danes. EQS je očitno povsem drugačen kot razred S, drugačen je tudi njegov karakter. Prvič smo imeli možnost spremeniti razmerja avtomobila, skrajšali smo mu zunanje dimenzije in povečali notranjost (Purpose Design). Na to ne gledajo vsi proizvajalci enako, nekateri spreminjajo obstoječe ICE modele (Conversion Design), ampak potem ima ta model pomanjkljivosti obeh svetov.

Na začetku ti ni treba slediti okusu ljudi, privoščiš si lahko oblikovanje, ki razdvaja. EQS izgleda kot NLP, popolnoma drugače, ljudje se za njim obračajo, večini ni všeč. Ampak večini je všeč samo mainstream, stara razmerja, ki jih poznamo že sto let. Tu in tam je treba narediti revolucijo in ta avtomobil je definitivno revolucija.

Namenoma se nismo odločili za enako vizualno grafiko, kot jo imajo naši tradicionalni avtomobili. To je moč znamke. Pogosto razmišljam, če ima še kakšna avtomobilska znamka tako prepoznavno grafiko sprednjega dela, kot mi. Ne mine teden, da Kitajci ne bi predstavili kakšnega novega avtomobila. Spredaj so vsi isti – jaz temu rečem faceless. Če kot dizajner delaš za znamko, ki je leta 1886 izumila avto, so te prepoznavne vizualne grafike svete in jih ne zavržeš.

Moto, po katerem oblikujemo avtomobile pri Mercedesu, je lepota. “No matter what we do, it has to be a beauty.” Ne delamo sprememb zaradi sprememb samih. Naše čutno, zaobljeno oblikovanje v današnjem času agresivnega, ostrega oblikovanja avtomobilov brez dvoma izstopa.

Ogromno časa preživim v vetrovniku. Zakaj? Moje delo v vetrovniku je, da preprečim inženirju, da bi naredil grd avto. Zakoni fizike so enaki povsod, vsi avtomobili bi izgledali enako, brez diferenciacije. Če oblikovalci ne bi pazili, bi bili avtomobili izjemno aerodinamično učinkoviti, ampak grdi in jih nihče ne bi kupil.


Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (17)Osrednji element prednjega dela je zaprta maska, ki je lahko črna ali pa opremljena z majhnimi tridimenzionalnimi trikrakimi zvezdicami. LED svetlobni trak, ki povezuje tridelna žarometa (serijsko LED High Performance, opcijsko Digital Light), ustvarja izgled neprekinjene sprednje luči. Zadnje luči so sestavljene iz sredinske linije LED in tridimenzionalno oblikovanih LED svetlobnih elementov na desni in levi strani. Pogled z boka – kljub le nekoliko krajši skupni dolžini, kot jo ima razred S – razkriva precej drugačno silhueto: model je hkrati dinamičen in eleganten, spremenjena razmerja s krajšima previsoma in daljšo medosno razdaljo pa so nadgrajena s kupejevskimi linijami in naprej pomaknjeno potniško kabino. Kot zanimivost na tem mestu še dodajam, da je motorni pokrov mogoče odpreti le v mehanični delavnici, za dotakanje tekočine za stekla pa so mu oblikovalci namenili servisno odprtino na levem blatniku pod stebričkom A. Pri modelu je na voljo kar 14 različnih vrst aerodinamično optimiziranih platišč, ki merijo med 19 in 22 palcev. Serijsko je opremljen s 4,5-stopinjskim krmiljenjem zadnjih koles, opcijsko pa je na voljo tudi 10-stopinjsko krmiljenje zadnjih koles.


EQS v številkah – dolžina: 5.216 mm, širina: 1.926 mm, višina: 1.512 mm, medosna razdalja: 3.210 mm, prostornina prtljažnika: 610–1.770 litrov.


Mercedes EQ in Robert Lešnik 2022 (13)Prestižna notranjost je v skladu z značajem modela, nadgrajena z najsodobnejšo različico sistema MBUX, ki preko standardnega 12,8-palčnega zaslona ob podpori umetne inteligence deluje s pomočjo osmih procesorjev in 24 GB spomina ter nudi možnost inteligentnega glasovnega upravljanja. Opcijski MBUX Hyperscreen preko celotne širine armaturne plošče v zaslonu velikosti 56 palcev združuje 12,3-palčna zaslona pred voznikom in sovoznikom z osrednjim 17,3-palčnim zaslonom. Varnost in vožnjo brez naporov zagotavlja vrsta kamer in sistemov za pomoč vozniku, ki med drugim vključujejo tudi Drive Pilot. Ta v določenih razmerah in tam, kjer to zakon dopušča, že omogoča delno avtonomno vožnjo. Za zabavo potnikov na zadnjih sedežih po želji poskrbi sistem, ki je sestavljen iz dveh 11,6-palčnih na dotik občutljivih ekranov.

Vsi modeli EQS so opremljeni z elektromotorjem na zadnji osi, 4MATIC modeli pa imajo nameščen še dodatni elektromotor na prednji osi. Ključni element pogonskega sklopa je visokonapetostni litij-ionski baterijski sklop kapacitete 90,6 kWh oziroma 107,8 kWh, ki omogoča vgradnjo različnih baterijskih celic (z „mehkim“ in s „trdnim“ ohišjem) za prilagodljivost pri sestavi izvedenk z različno dolgimi dosegi. V najboljšem primeru znaša doseg z enim polnjenjem do 759 km daleč (po WLTP). Polnjenje na hitrih enosmernih polnilnicah poteka z močjo do 200 kW (do 300 km dodatnega dosega v 15 min), preko vgrajenega polnilnika (AC) pa z močjo do 22 kW. Programsko ima EQS tri prednastavljene programe polnjenja – Standard, Home in Work – kjer so definirane spremenljivke, kot so čas odhoda, klimatizacija in nivo polnjenja (Home in Work se lahko samodejno aktivirata z lokacijo vozila).

Modelno paleto in cene si lahko ogledate v spodnji sliki.

EQS paleta in ceneBesedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Mercedes-Benz.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Oba električna, a povsem drugačna"


4 dni 20 ur nazaj

Pravo premium oblikovanje a la Čokolešnik!

xxl
11 dni 18 ur nazaj

“S” mi je še kar, “B” pa ne, ampak, nič bat, prodajalo se bo brez težav. Saj niso računali na nas. 😉

11 dni 23 ur nazaj

“Pravi izziv je oblikovati nizek električni avtomobil, ker nimaš nobenega načrta.” Pravi izziv bo kakega prodati.

11 dni 23 ur nazaj

G. Robert je svoje dal in dal je ogromno .. zdaj pa naj da prostor novim, ker tole ni za na cesto sorry

Gosic
12 dni 12 ur nazaj

Cene pa take, da treba kredit za 20 let pa še ledvico stran.

 
Prodira v nov tržni segment