Predstavitve

Prvič

Alfa Romeo Stelvio: slovenska predstavitev

Po večletnem čakanju na Giulio so se pri Alfi Romeo zganili in razmeroma hitro predstavili prvi športni terenec v zgodovini znamke, ki je ime dobil po najvišjem prelazu v Italiji.

V svetu avtomobilizma ni nič več sveto, še legendarna Alfa Romeo je padla pod vpliv trendov in prvič v zgodovini podjetja izdelala športni terenec. A Stelvio ni običajen športni terenec, gre za avtomobil, ki se kljub povišani oddaljenosti od tal ne odreka športnim lastnostim. Njegova zasnova v ospredje potiska dinamično vožnjo, ki jo dopolnjujeta prostorna potniška kabina in visok položaj sedenja. Tudi zato najnovejši član redkoštevilne Alfine družine nosi ime Stelvio – najvišji italijanski gorski prelaz, do katerega vodi cesta, dolga dobrih 20 kilometrov, z več kot 75 ostrimi zavoji.

Podobnost z Giulio je očitna

Alfa Romeo Stelvio

Stelvio odlično skriva svoje dimenzije, saj je le za pet centimetrov daljši od limuzinske sestre. Ravno slednja je nosilka novega oblikovalskega jezika, oblikovne razlike pa so pravzaprav drugačne le od stebrička C dalje. Na nosu vozila so nameščeni prepoznavni vodoravni žarometi in tridelna maska hladilnika z velikimi zračniki, z boka pa je razlika pravzaprav minimalna. Spodnja grafika lepo prikazuje podobnost oblikovanja, kjer je vidna razlika le ob odstranitvi zadnji prtljažnih brat. Stelvio torej stavi na čustven videz, podkrepljen z izrazitimi linijami in aerodinamično obliko.

V ospredju je dinamika

Alfa Romeo Stelvio 9Stelvio se je  v zgodovino zapisal kot prvi športni terenec znamke, toda inženirji so poskrbeli, da se na cesti obnaša kot pravi športni avtomobil, ki navdih črpa od svojih predhodnikov. Spredaj so zato namestili premo z dvojnimi prečnimi vodili Alfa Link, ki so v 80 odstotkih izdelana iz aluminija, in zadaj namestili večtočkovno vpetje Alfa Multilink, ki je v 45 odstotkih izdelano iz aluminija. Osnovo si sicer deli z Giulio, a v tem ni nič slabega. S popolno porazdelitvijo mase v razmerju 50:50 in z neposrednim volanskim obročem s krmilnim razmerjem 12:0 gre za športnika po duši, ki je za 35 milimetrov višji kot Giulia in, zaradi večjih platišč, še nekoliko širši.

Poudarek na varnosti

Najpomembnejši varnostno-asistenčni sistem je integralni zavorni sistem (IBS) – inovativen elektromehanski sistem, ki s kombinacijo Alfa Romeo Stelvio 13nadzora stabilnosti in tradicionalne servozavore zagotavlja takojšnje zaviranje in rekordno kratke zavorne razdalje. Na voljo so tudi sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW) in avtonomno zaviranje v sili (AEB) s prepoznavanjem pešcev, ki voznika zvočno opozori na morebitno čelno trčenje oziroma vklopi zavorni sistem, pa opozarjanje ob menjavi voznega pasu (LDW), ki voznika opozori, če zapelje čez mejno črto svojega pasu. Nameščena sta še sistem za spremljanje mrtvih kotov (BSM) in sistem za zaznavanje vozil za vozilom, ki stalno spremljata zadnja mrtva kota in voznika opozorita na morebitno nevarnost.

Motorna paleta za obliznit prste 

Alfa Romeo Stelvio 6Če pustimo ob strani različico Quadrifoglio, sta v ospredju dva agregata – dvolitrski bencinski motor z 206 kilovati in 2,2-litrski dizelski motor s 154 kilovati. V kombinaciji s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom Q4 spadajo ti motorji v novo generacijo popolnoma aluminijastih štirivaljnikov s pogonsko gredjo iz ogljikovih vlaken. Inovativni in zanesljivi motorji so tehnološki vrhunec skupine, proizvajajo pa jih v italijanskih tovarnah Termoli (bencinski motor) in Pratola Serra (dizelski motor).

Ponudbo dopolnjujeta šibkejša agregata, dvolitrski bencinski agregat s 147 kilovati in 2,2-litrski dizelski agregat s 132 kilovati, za manj zahtevne kupce pa bo na voljo dizelski agregat s 110 kilovati in pogonom izključno na zadnji kolesni par.

Od 34.990 evrov dalje

Alfin srednje velik športni terenec se bo premijskim tekmecem zoperstavil ne le z videzom in voznimi lastnostmi, temveč tudi s prilagodljivo in prostorno Alfa Romeo Stelvio 14notranjostjo, ki jo krasijo številni dodelani materiali. Osnovni paket opreme, ki je razmeroma dobro založen s serijsko opremo, je v kombinaciji z najšibkejšim dizelskim agregatom in pogonom na zadnji kolesni par na voljo od 34.990 evrov dalje. Najbolj popularen paket bo po napovedih zastopnika najmočnejši dizelski agregat s paketom Super s ceno 43.990 evrov. Za najbolj zahtevne je tukaj predstavitveni paket First Edition, ki prinaša praktično vse, kar ponujajo pri Alfi Romeo in je na voljo izključno z najmočnejšim bencinskim agregatom. Cena za ekskluzivni paket znaša 52,490 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Prvič"


xxl
11 meseci 9 dni nazaj

Danes bil v salonu, čist me je prevzela. Žena sploh ni ljubosumna, bi jo delila z menoj.

Polo78
11 meseci 12 dni nazaj

Ja, Giulio je veselje srečat (pri tem moraš imeti kar precej sreče, da jo sploh srečaš, ker so jih tako malo prodali), tale se mi pa po slikah zdi bajsasta, sploh zadek. Mogoče mi bo v živo lepša, kdo ve…

tha_man
11 meseci 12 dni nazaj

Odlično, komaj čakam da kakšno vidim na cesti. Giulio je kar veselje srečat.

chad
11 meseci 13 dni nazaj

Lepa alfica, avto za uživače!

Ivan36
11 meseci 13 dni nazaj

Odličen je ! A spet ima zanič prednje sedeže !!! na Avtosalonu sem se not vsedu, je dobro narejena in kar velika ter uporabna a spet so sedeži za en meh ( dr**) …. za 50.000€+ bi morali biti TOP!

 
Prikupen videz in ognjevito srce
Dober kot še nikoli doslej

Več vsebin

Testi

Proti vrhu

Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo 16v 280 AT8 Q4 First Edition
Predstavitve

Prvič

Alfa Romeo Stelvio: slovenska predstavitev
Novice

Je Stelvio še ena poželenja vredna Alfa Romeo?

Novice

Alfa Romeo Giulia, končno!

Novice

Pripravlja Alfa Romeo karavansko Giulio?

Novice

Alfa Romeo Stelvio bo predstavljen v Los Angelesu

Novice

Alfa Romeo Stelvio v 151 fotografijah in 4 videih

Testi

Strel …

Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 180 Sport