Predstavitve

Robustnejšega videza

Honda Jazz Crosstar: slovenska predstavitev

Lani junija smo na slovenski premieri spoznali Hondin Jazz, zdaj pa na naš trg prihaja še njegova nekoliko bolj avanturistična izvedenka Crosstar. ki po besedah zastopnika nagovarja drug krog kupcev.

Samo Crosstar

Honda Jazz Crosstar (1)Prav zato so se pri Hondi odločili, da model tržijo zgolj pod oznako Crosstar, kar naj bi dodatno poudarilo razlike med obema izdelkoma. Slednje se kažejo že v zunanjih merah, saj je nekoliko bolj terensko navdahnjeni Crosstar v primerjavi z enoprostorsko zasnovanim Jazzom malo daljši (+46 mm), širši (+31 mm) in višji (+30 mm) ob praktično enaki medosni razdalji. Pustolovski značaj nakazuje bolj robustna zunanjost s plastičnimi zaščitami kolotekov in pragov ter strešne sani, nekoliko višji pa je tudi položaj voznika za volanom.


Crosstar v številkah – dolžina: 4.090 mm, širina: 1.725 mm, višina: 1.556 mm (s strešnimi sanmi), medosna razdalja: 2.520 mm, oddaljenost od tal: 152 mm, prostornina prtljažnika: 298-838-1.199 litrov.


Honda Jazz Crosstar (17)V notranjosti se uporabnik sreča z znanim svetlim in dobro preglednim okoljem, kjer je pred voznikom digitalni zaslon s prikazom najpomembnejših podatkov, sredinsko pa je nameščen 9-palčni zaslon infozabavnega sistema Honda Connect, ki so ga uporabniško zasnovali po zgledu pametnih telefonov. Materiali so na videz kvalitetni in trpežni, poleg prostorne notranjosti potniške kabine pa uporabnost dodatno povečuje sistem prilagodljivega nameščanja sedežev Magic Seats, ki po potrebi dovoljuje prevoz daljših ali višjih predmetov.

Crosstar je na našem trgu na voljo zgolj z najbogatejšim paketom opreme Executive v dveh izvedbah zunanjosti – z enotno barvo karoserije ali kontrastno črno streho (Executive Black). V primerjavi z Jazzom so ga torej namenili zahtevnejšim kupcem, ki ne izbirajo osnovnih izvedenk (čeprav sta načeloma modela cenovno podobno pozicionirana, znaša trenutno vstopna cena Jazza s paketom Comfort 21.990 evrov).

Crosstar je opremljen z naborom vozniških pomagal Honda Sensing, ki deluje s pomočjo informacij prednje širokokotne kamere. V paketu Executive skupek pomagal vključuje zavorni sistem za preprečitev naleta (CMBS), opozorilo pred naletom spredaj (FCW), opozorilo pred zapustitvijo voznega pasu (LDW), sistem sledenja voznega pasu (LKAS), nadzor pred zapustitvijo vozišča, inteligentni omejevalnik hitrosti in prilagodljiv aktivni tempomat (iACC) s sistemom sledenja pri nizki hitrosti ter sistem prepoznave prometnih znakov (TSR).

Hibrid

Honda Jazz Crosstar (6)Za Hondo CR-V in Jazz je Crosstar tretji model v sodobni elektrificirani paleti znamke iMMD, medtem ko baterijsko-električno plat sodobne mobilnosti zastopa Honda e. Pogonski sklop, ki je na voljo v Crosstarju, je enak tistemu v Jazzu ter obsega kombinacijo 1,5-litrskega agregata iVTEC z delovanjem v Atkinsovem ciklu (72 kW/131 Nm), elektromotorja v funkciji pogona (80 kW/253 Nm) in generatorja (70 kW) ter litij-ionsko baterijo. Po dostopnih podatkih iz testiranj naj bi Crosstar v mestni vožnji pri hitrostih 0-40 km/h daleč največ časa (86 %) deloval v električnem načinu, medtem ko naj bi ta delež pri vožnji izven mesta pri hitrostih 40-80 km/h še vedno presegel polovico časa (54 %), slabo tretjino časa (31 %) pa naj bi predstavljala hibridna vožnja. Vožnja na hitrih cestah in avtocestah pri hitrostih 80120 km/h naj bi skoraj tri četrtine časa (73 %) potekala v motornem načinu.

Novi Crosstar je v ponudbi po cenah od 25.990 evrov, ki jih je mogoče nekoliko prilagoditi z izbiro nakupa s financiranjem. Dodatne podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Robustnejšega videza"


cashy
1 mesec 18 dni nazaj

avto ni napačen…napačna je pa precej visoka cena zanj. Že tako previsoko ceno s financiranjem preplačaš še 4k in te pride skoraj 29k €.

1 mesec 18 dni nazaj

No comment

 
Nabor argumentov
Nastopaški