Predstavitve

Nastopaški

Renault Megane Conquest: slovenska predstavitev

Megane Conquest je pritegnil pozornost že pred prihodom na trg, saj so mu v regiji Adria, na račun morebitnih zgodovinskih asociacij, namenili drugačno ime, kot ga sicer pod Renaultovo značko nosi na ostalih trgih.

V vrh segmenta

Renault Megane Conquest (6)Ime novega kupejevskega križanca kompaktnega razreda so izbrali s precej premisleka: Megane mu daje lepo popotnico, saj ga povezuje z vsem znano in uspešno družino modelov, Conquest pa nakazuje željo oziroma namero osvojiti nove kupce, ki do sedaj niso prihajali v salone francoske znamke. Njegov svetovljanski značaj potrjuje dejstvo, da ga za naš trg izdelujejo v Samsungovi tovarni v južnokorejskem Busanu, kjer na enaki koncernski osnovi CMF-B sestavljajo tudi model XM3.

Nedvomno je najbolj nastopaški član družine Megane, še posebej, če ga na cesti zagledate v izvedenki R.S. Line, ki so ji ekskluzivno namenili tudi valencijsko oranžno barvo ter številne druge lepotne dodatke  zunanjosti in notranjosti. Z boka bi morda še ugibali, če spada med prestižnejše, zagotovo pa ga ne morete zamenjati pri pogledu na sprednji del, ki ga krasita značilni svetlobni podpis ter maska z velikim kromiranim rombom. Tudi zadek nosi svetlobni pečat v obliki črk C, ki ju povezuje ozek trak po širini prtljažnika; pod njim sta usredinjena emblem in ime modela.


Megane Conquest v številkah – dolžina: 4.568 mm, širina: 1.821 mm, višina: 1.576 mm (2.155 z odprtimi vrati prtljažnika), medosna razdalja: 2.720 mm, oddaljenost od tal: 200 mm, prostornina prtljažnika: 513-1.296 litrov (480-1.263 litrov hibridni E-Tech).


Renault Megane Conquest (23)V notranjosti je pred voznikom digitalni zaslon merilnikov (velikosti 4.2, 7 ali 10.2 palcev, odvisno od različice) za prilagodljiv prikaz najpomembnejših potovalnih  podatkov, sredinsko pa je nameščen 7- oziroma 9,3-palčni zaslon na dotik infozabavnega sistema Easy Link. Hibridna različica E-Tech R.S. Line se ponaša s prestavno ročico e-shifter (brez mehanske povezave z menjalnikom), pa tudi sicer na ceniku ne boste našli pogonskega sklopa z ročnim menjalnikom. Kar se tiče udobja in prostornosti v primerjavi z ostalimi člani družine Megane, velja na prvem mestu izpostaviti višji položaj voznika za volanom, na drugem pa nekoliko daljšo medosno razdaljo, kar naj bi se najbolj poznalo zadnjim potnikom.

Voznik lahko izbere enega izmed prednastavljenih profilov Multisense  (Eco, Sport, MySense), ki regulirajo način delovanja motorja, servo volana, notranje osvetlitve in konfiguracije digitalnega zaslona. Napredna vozniška pomagala pod skupnim imenom Easy Drive so pri Renaultu razdelili v tri vsebinske sklope, Vožnja, Parkiranje in Varnost. Vključujejo sisteme, ki smo jih pri znamkinih modelih že spoznali, najbolj napreden med njimi pa je pomočnik za vožnjo po avtocesti in prometne zastoje, ki deluje v območju 0-160 km/h ter ustreza pogojem 2. stopnje avtonomne vožnje.

Bencinski mikrohibrid ali hibrid

Renault Megane Conquest (10)V pogonski paleti boste zaman iskali dizelske agregate, saj je Megane Conquest na voljo izključno z bencinskimi motorji z manjšo ali večjo podporo elektrifikacije. Osnovo predstavljata dve izvedenki 1,3-litrskega bencinskega štirivaljnika TCe v različici s 104 kW (140 KM) oziroma od zadnjega kvartala letošnjega leta še 119 kW (160 KM) moči. Mikro hibridni sistem so vzpostavili z dodatkom alternatorja-zaganjalnika, ki je vezan na litij-ionski akumulator 12 V pod sovoznikovim sedežem.

Hibridni sklop E-Tech sestavljajo 1,6-litrski bencinski štirivaljnik, prilagojen za hibridno tehnologijo, z močjo 69 kW (94 KM). Dopolnjujejo ga dva elektromotorja (visokonapetostni zaganjalnik in generator z močjo 36 kW ter visokonapetostni zaganjalnik in generator z močjo 15 kW) ter litij-ionska baterija zmogljivosti 1,2 kWh (nameščena v prtljažniku). Avtomobil lahko na izključno električen pogon vozi s hitrostjo do 75 km/h, sklop pa je na voljo z vsemi paketi opreme.

Megane Conquest je na našem trgu uradno na voljo po cenah od 23.190 evrov za model TCe 140 EDC s paketom opreme Zen. Najcenejši hibrid E-Tech najdete na ceniku za dodatnih 1.500 evrov ob primerljivi opremljenosti. Zagotovo pa to ne bo zadnja cena, o čemer vam bodo znali več povedati Renaultovi prodajni svetovalci. Na pogovor se lahko pripravite z ogledom priloženega cenika.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Nastopaški"


chad
1 leto 3 meseci nazaj

Uf če je tolk komentarjev, potem so zadel v osje gnezdo, bravo

1 leto 3 meseci nazaj

Ko bom tole videl na cesti se bom pošteno nasmejal

1 leto 3 meseci nazaj

Včeraj sem ga videl na avtocesti proti Dolenjski in je obupen res, na slikah je ok sam V resnici je pa milo rečeno čuden

1 leto 3 meseci nazaj

Na hitro skupaj zmetanih nekaj Renaultovih modelov pa mal Dacie

tha_man
1 leto 3 meseci nazaj

Ne morem se odločit al mi je ful grd al mi je ful hud. Po mojem bi mu pasal mad max styling, ker zgleda kot Megane, v garaži grobo zmodan za apokaliptične razmere…

whitee
1 leto 3 meseci nazaj

Meni je dober, isto mi je všeč s60 cross.

 
Robustnejšega videza
Visokonapetostni superjunak