Predstavitve

Nabor argumentov

Električna vozila Peugeot

Za vsakim ciklom obsežnih vlaganj v nove tehnologije pride obdobje prepričevanja potencialnih kupcev v njihove prednosti. Nič drugače ni pri bolj ali manj elektrificiranih vozilih, ki so vroča tema tega in prihodnjih desetletij.

Peugeotov LEV

Naslov ni tak zaradi novega logotipa, LEV je interna okrajšava za vozila z nizkimi lokalnimi emisijami (Low Emission Vehicles), kamor pri znamki uvrščajo tako (priključne) hibride, kot tudi baterijsko električna vozila. Najmočnejšega med priključno-hibridnimi smo na hitro spoznali pred dvema mesecema, nekoliko dostopnejši štirikolesno gnani hibridni 3008 pa podrobneje pred kratkim v testu.

Peugeot elektrika 2021 (17)Tokrat so se pri zastopniku odločili, da v ospredje postavijo baterijsko električna e-208 in e-2008, ki sta si v precejšnji meri podobna, a hkrati nagovarjata nekoliko drugačne potrebe uporabnikov. Vsem, ki jih mika prestop v novo fazo mobilnosti, pri Peugeotu za začetek predstavijo t.i. agument petih ničel, da na račun zasnove električnega pogonskega sklopa v primerjavi s klasičnimi motorji na notranje zgorevanje vozila ne povzročajo hrupa, vibracij, ne zahtevajo prestavljanja, med vožnjo ne povzročajo lokalnih emisij škodljivih snovi ter za seboj ne puščajo vonja po gorivu.

e-CMP

Skupna modularna platforma skupine PSA, zdaj Stellantisa, je bila nadgrajena z električnim sklopom na način, ki ne vpliva na zmanjšanje zmogljivosti ali prostornosti v potniškem in prtljažnem delu. Baterijski sklop je nameščen v dno vozila pod sedeže, kar znižuje težišče in povečuje njegovo stabilnost.

Peugeot elektrika 2021 (14)Na prednji osi je v vseh baterijsko-električnih modelih nameščen elektromotor moči 100 kW (136 KM), ki ga dopolnjuje enostopenjski reduktor. Vodno hlajen akumulator ima kapaciteto 50 kWh, kar z enim polnjenjem omogoča v najboljšem primeru do 340 km dosega (e-208 po WLTP). Serijsko imajo baterijsko-električni Peugeoti na našem trgu dodan 11-kilovatni trifazni polnilnik, sicer pa najhitrejše polnjenje lahko poteka s 100 kW preko polnilnika DC, kjer se vozilo od praznega do 80 % kapacitete napolni v 30 minutah. Še en dodaten element, ki lahko opazno vpliva na doseg baterijsko električnega vozila, so pri Peugeotu vključili serijsko – toplotno črpalko proizvajalca Valeo.

Pri priključno-hibridnih modelih elektrifikacija nadgrajuje delovanje 1,6-litrskega bencinskega agregata Puretech (147 kW/200 KM) in 8-stopenjskega samodejnega menjalnika (EAT8) ter omogoča okvirno do 59 km vožnje brez lokalnih emisij. V primeru pogona HYbrid je na sprednji osi dodan en elektromotor (81 kW/110 KM), ki ga dopolnjujeta litij-ionska baterija (13,2 kWh) ter polnilnik (serijsko 3,7 kW, opcijsko 7,4 kW) za sistemsko moč 165 kW/225 KM. Za razliko od slednjega ima štirikolesni pogon HYbrid4 primaknjen še en elektromotor na zadnji osi (83 kW/113 KM), skupna sistemska moč pa znaša 221 kW/300 KM.

Peugeot elektrika 2021 (15)Polnjenje predstavlja poglavje zase, še posebej, če se uporabnik naloge loti dosledno in začne pri vzpostavljanju vira dodatno potrebne električne energije. V tem primeru pri slovenskih trgovcih znamke sicer ne boste našli hišnih rešitev, a zagotavljajo, da vas po potrebi lahko povežejo s ponudniki tovrstnih storitev. Naslednji korak v povečanju hitrosti polnjenja je pregled hišne infrastrukture in morebitna namestitev zmogljivejše vtičnice ali domače polnilne postaje, kar je seveda odvisno od potreb oziroma navad uporabnika.  

Spodbuda

Za dodatno motivacijo vsem posameznikom in podjetjem, ki resneje razmišljajo o prehodu na elektrificirano vožnjo, so pri Peugeotu na slovenskem trgu pripravili posebne ponudbe za e-208, e-2008, 3008 HYbrid 225 in 508 HYbrid 225, pa tudi električna kombija e-Expert in eTraveller. V vseh primerih je vključena domača polnilna postaja, o ostalih pogojih gotovinskega ali drugače financiranega nakupa pa vam bodo znali več povedati prodajni svetovalci.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Nabor argumentov"


MORDOR
4 meseci 21 dni nazaj

Ah ta Peugeot.

Gosic
4 meseci 26 dni nazaj

Polnilni kabel je pa kot iz 90-tih. Očitno ima že sedaj težave s pregrevanjem.

xxl
4 meseci 26 dni nazaj

Kot bi me prepričevali naj se cepim.

 
Naslednja etapa
Robustnejšega videza