Predstavitve

Veliki in mali brat z novim zagonom

Hyundai i40 in ix20: slovenska predstavitev

Tako večji i40 kot tudi manjši ix20 sta Slovencem dobro znana, po štirih oziroma petih letih na trgu pa se je Hyundai odločil za prenovo, s katero bosta dobila dodaten zagon na trgu.

Več karavanov kot limuzin

Hyundai i40 je še eden od modelov, ki ga pri nas najpogosteje vidimo v karavanski karoserijski različici, proizvajalec pa v segmentu D z njim prepričuje tiste, ki si želijo kvalitete po dostopni ceni.

Hyundai ix20 in i40-8Z letošnjo prenovo si je i40 nadel prepoznavno znamkino šesterokotno masko, druge oblikovne spremembe pa so vidne v novo oblikovanih prednjih žarometih in zadnjih lučeh, integriranih lučeh za meglo z LED tehniko, spremenjenem prednjem odbijaču in v pripadajočem naboru aluminijastih platišč v dimenzijah od 16 do 18 palcev.

V notranjosti prenovljeni i40 odlikuje nov nabor kakovostnih materialov, med opaznejšimi pridobitvami pa sta dva nova avdio sistema, od katerih je boljši prepoznaven po 4,3-palčnem zaslonu TFT. Ponudbo dopolnjuje nadgrajen sistem navigacije z upravljanjem na dotik preko 7-palčnega zaslona TFT.

Uporabnikom je i40, še posebej v karavanski različici, dobro znan po prostornosti in prilagodljivosti potniškega in prtljažnega prostora, po novem pa jim bo na voljo še samodejno prostoročno odpiranje vrat prtljažnika, če se jim bodo približali s ključem v žepu ali torbi.

Inženirji so se za izboljšanje vozne dinamike odločili za razvoj sistema proti zdrsu koles v ovinku (ATCC – Advanced Traction Cornering Control), ki povečuje stabilnost vozila v zavojih, pri karavanski različici pa je nastavitev načina vožnje razširjena z novim elektronskim nadzorom zadnjih blažilnikov.

Hyundai ix20 in i40-12K večji varnosti pripomore boljša osvetlitev cestišča, ki jo zagotavljajo biksenonski žarometi s sistemom samodejnega preklopa med dolgimi in zasenčenimi lučmi, tu pa so še številni asistenčni sistemi, med katerimi se kot novost pojavlja sistem za prepoznavo prometnih znakov.

Motorna paleta še vedno obsega štiri agregate, dva bencinska in dva dizelska, vsi ustrezajo emisijskim normativom Euro 6 ter so bili nadgrajeni z namenom večje odzivnosti in boljše učinkovitosti. Novost v ponudbi je robotiziran dvosklopkovni 7-stopenjski menjalnik DCT, ki je na razpolago z močnejšo izvedbo 1,7-litrskega dizelskega motorja.

motor moč menjalnik
bencinska motorja
1.6 GDI 99 kW (135 KM) 6-stopenjski ročni
2.0 GDI 121 kW (165 KM) 6-stopenjski ročni, 6-stopenjski samodejni
dizelska motorja
1.7 CRDI 85 kW (116 KM) 6-stopenjski ročni
1.7 CRDI 104 kW (155 KM) 6-stopenjski ročni, 7-stopenjski DCT

Najcenejša karavanska izvedba i40 z bencinskim motorjem 1.6 GDI ter opremo Comfort po ceniku stane 20.990 evrov, medtem ko je najdražji v ponudbi karavanski i40 1.7 CRDI Impression, ki v močnejši izvedbi, a z ročnim menjalnikom, stane 30.690 evrov. Limuzinske izvedbe so evrskega tisočaka cenejše od enako opremljenih karavanov. (Cenik Hyundai i40)

Kompakten enoprostorec s stilom

Hyundai ix20 in i40-16Prvi del posodobitve leto starejšega ix20 se bo bral zelo podobno kot pri večjem i40 ali pa – če smo čisto pošteni – pri večini osvežitev avtomobilskih modelov. Tako so drugačni vsi najbolj markantni elementi zunanjosti: značilna sprednja maska, žarometa, zadnje luči ter nabor platišč.

V notranjosti ni večjih sprememb, ix20 ohranja prostornost in hvalevredno prilagodljivost, ki je značilna za ta segment, za boljši vtis, piš vetra in več svetlobe v potniškem prostoru pa lahko za doplačilo evrskega tisočaka (pri opremi Comfort ali Style, serijsko pri Premium) poskrbite z naročilom električno pomične panoramske strehe.

Tudi mali ix20 postaja čedalje bolj povezljiv, po prenovi je v njem nameščen avdio sistem, ki sodeluje z iPodi ter ima integriran spominski prostor velikosti 1 GB za vašo najljubšo glasbo. Če želite, da je vaš avto videti še malo bolj digitaliziran, ga lahko opremite z nadgrajenim avdio sistemom s 7-palčnim zaslonom na dotik, ki s pomočjo kamere kaže dogajanje za vozilom.

motor moč menjalnik
bencinska motorja
1.4 CVVT 66,2 kW (90 KM) 5-stopenjski ročni
1.6 CVVT 91,5 kW (124 KM) 6-stopenjski ročni, 6-stopenjski samodejni
dizelski motorji
1.4 CRDI 57 kW (78 KM) 6-stopenjski ročni
1.4 CRDI 66 kW (90 KM) 6-stopenjski ročni
1.6 CRDI 85 kW (116 KM) 6-stopenjski ročni
1.6 CRDI 94 kW (128 KM) 6-stopenjski ročni

Pogonske opcije v prenovljenem ix20 zaznamujejo posodobljeni močnejši in navorsko bogatejši motorji, skladni z normativom Euro 6, ter nov 6-stopenjski samodejni menjalnik, ki v povezavi z močnejšim bencinskim agregatom skrbi za večjo ekonomičnost v vožnji.

Hyundai ix20 je slovenskim kupcem na voljo po cenah od 13.520 evrov, kolikor stane bencinski 1.4 CVVT z opremo Life, do 21.920 evrov, ki jih bo treba po podatkih s cenika odšteti za močnejši dizelski 1.6 CRDI z najboljšim paketom opreme Premium. (Cenik Hyundai ix20)

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Veliki in mali brat z novim zagonom"


cashy
8 leta 7 meseci nazaj

Verjetno je to marketinško zapisano, da je i40 “dobro znan” po prilagodljivosti in da ga “najpogosteje vidimo” v karavanški različici – čeprav je verjetno res bolj pogosta kot limuzinska. Na avtomobile sem dokaj pozoren, a hyundaya i40 ne vidim praktično nikjer, četudi bi ga z lučjo iskal pri belem dnevu. Ne poznam prodajnih številk, a po svojem občutku bi rekel, da je pri nas i40 prodajni polom. Bom pa vesel, če imate na uredništvu kaj več podatkov o tem, kako pogosto lahko i40 vidimo na slovenskih cestah 😉

cashy
8 leta 7 meseci nazaj

Hvala, Urška. Okroglih 5% registracij še vedno pomeni okrog 2.500 avtomobilov letno. 42 avtomobilov od 2500 je tudi znotraj D segmenta izjemno majhen delež. Seveda gledano z vidika popularnosti hyundayevih modelov v drugih segmentih…

 
Lahko lažja in modernejša Astra zasenči konkurenco?
Peugeot se vrača v kraljestvo hitrih in drznih