Predstavitve

Vmesni člen

Mitsubishi Eclipse Cross: slovenska predstavitev

Povsem nov Mitsubishijev model zapolnjuje vrzel med manjšim ASX ter večjim Outlanderjem. Z videzom, z merami in ob dejstvu, da gre športni terenec, ima lepe možnost za uspeh,

Velikost in videz: prava družinska kombinacija

Mitsubishi Eclipse Cross (13)Zdi se, da je zadel v polno. Tudi med športnimi terenci so razlike precejšnje, začenši z merami: ASX je bil za marsikoga (družinsko) premajhen, Outlander pa za mnoge prevelik. Eclipse Cross se po dimenzijah uvršča med srednje velike predstavnike športnih terencev in s tem med avtomobile, ki zmorejo zadovoljiti družinske zahteve in želje. Poleg tega je oblikovno precej posrečen in do neke mere tudi nenavaden: prednji del, ki ga definira kot vozilo znamke Mitsubishi, ponazarja samurajevo čelado, na zadku pa je šipa deljena in zalomljena. Oboje je daleč od običajnega v avtomobilski industriji, a zna tudi koga zmotiti.


Eclipse Cross v številkah – dolžina: 4.405 mm, širina: 1.805 mm, višina: 1.685 mm, odmik od tal: 183 mm, medosna razdalja: 2.670 mm, prostornina prtljažnika: 341-448 l.


Varnost in tehnika

Dosti manj polarizacije ponuja bočna podoba: dinamična, nekoliko kupejevska, skladna in z zelo malo potezami znotraj površin. Ravno toliko, da jasno nakazujejo klinasto obliko. Toda za petvratni Eclipse Cross pri Mitsubishiju menijo, da ima – poleg videza – še vsaj dve pomembni lastnosti, ki bosta prepričevali kupce: dinamiko vožnje in vgrajene tehnologije.

Mitsubishi Eclipse Cross (5)Tu velja izpostaviti predvsem dvoje: (barvni) projicirni zaslon (HUD) in sledilno ploščico za krmiljenje infozabavnega sistema, ki sta ena boljših in žal še vedno redkih redkih pripomočkov za varno vožnjo, saj znatno zmanjšujeta odvračanje pozornosti voznika s ceste. Osrednji zaslon infozabavnega sistema je nameščen prikladno visoko, ponuja pa – poleg radijskega sprejemnika (vključno z DAB) – tudi 2 vhoda USB, vhod AUX, podatke s potovalnega računalnika, nastavitve vozila in, jasno, preslikavo pametnega telefona.

Napreden samodejni 4-kolesni pogon

Res je tudi Eclipse Cross klasičen predstavnik športnih terencev, ki zvečine vidijo zgolj asfalt, a njegova tehnika vseeno vliva nekaj več zaupanja v zmožnost premagovanja slabe podlage kot povprečen predstavnih tako velikih športnih terencev. V prvi vrsti seveda zaradi 4-kolesnega pogona samega, a tudi zaradi pametnega elektronskega nadzora (S-AWC), ki preko treh različnih prednastavitev vozne dinamike – Auto, Gravel in Snow – prilagaja delovanje 4-kolesnega pogona. Pri tem razporeja tudi delitev navora med obe osi, ne le delovanje elektronskih asistenčnih sistemov.

Na voljo samo en bencinski motor, dizel pride konec leta

Mitsubishi Eclipse Cross (17)Nekako nismo vajeni, da je v ponudbi en sam motor. To je pri modelu Eclipse Cros 1,5-litrski bencinski turbo štirivaljnik, ki zmore lepih 120 kW (163 KM) moči in 250 Nm navora; ti zadostujejo za več kot samo živahno vožnjo slabe 1,5 tone težkega Eclipsa Cross, ki – tudi zaradi dobrega podvozja, vključno z volanom – med vožnjo deluje dosti bolj lahkotno. Kupec bo lahko, poleg serijskega ročnega (6), izbral tudi neskončnostopenjski menjalnik CVT (8), ki stane dodatnega tisočaka in pol.

V ponudbi je, kot rečeno, tudi 4-kolesni pogon, a je ta vezan na menjalnik CVT in na najbogatejši paket opreme Instyle (ki z 2-kolesnim pogonom sploh ni na voljo), zato je njegova cena precej zasoljena – stane namreč skoraj za polovico več od osnovne različice.

Lahko postane drag

Mitsubishi Eclipse Cross (16)Osnovna različica 2WD Inform stane, vključujoč 2 tisočaka akcijskega popusta, 19.890 evrov. S tehnične strani so kombinacije zgolj tri (2WD, 2WD CVT in 4WD CVT), zaradi kar šestih osnovnih paketov opreme pa je v ceniku osem možnih kombinacij. Najcenejši s CVT stane 23.990 evrov, s 4-kolesnim pogonom pa 29.490 evrov. Bolj podrobno o cenah pa tule.

Pri Mitsubishiju pravijo, da združuje Eclipse Cross poteze kupeja in uporabnost športnega terenca, kar bi ga torej določilo tudi kot vmesni člen med enim in drugim. Vsekakor pa ga ne smemo zamenjati z nekdanjim modelom te znamke Eclipse (štiri generacije, konec prodaje 2012), športni kupe, ki je v dobrih dveh desetletjih obstoja postal predvsem v ZDA športna ikona te znamke. Najbrž ga tudi ne kaže poistovetiti z angleškim pomenom besede ‘Eclipse* – ki pa se vseeno lepo sliši.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

*mrk

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Vmesni člen"


chad
3 leta 10 meseci nazaj

Očitno se oblikovalec notranjosti fura z lexusom nx na šiht. Zadek je pontiac aztek, neverjetno. Ta ploščica za infotainment je kul dokler se ne voziš, vozit in to hkrati uporabljat je druga pesem.

maniaxxx
3 leta 10 meseci nazaj

Ta položaj ročne je veiko boljši kot levo, dosti bolj naravno sede v roko. Iz izkušenj govorim. Je pa res da je malo prevelika ročica.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Ročna je na drugi strani zato, da ti lahko sopotnik pomaga pri driftanju

Firediver
3 leta 10 meseci nazaj

Tam jo je imel Eclipse že 25 let nazaj,..pri takratnem modelu si med vožnjo že po defaultu visel toliko čez sredino, da je bilo bolj priročno, da je bila ročica pri sovozniku.
Koliko bo to uporabno pri tem “terencu” bo pa čas pokazal. 🙂

RedBaron
3 leta 10 meseci nazaj

Le kaj so imeli v glavi, da ni rocnega menjalnika + 4×4 !?!

mrtwelvetrees
3 leta 10 meseci nazaj

Ne vem kaj so imeli v glavi, ko so “nameščali” ročico za ročno zavoro… lokacija in velikost….

frgo
3 leta 10 meseci nazaj

očitno je na voljo tudi avtomatska, vsaj pri avtomatiku

 
Še večje ambicije
Zaokrožena ponudba