Predstavitve

Še večje ambicije

Dacia Duster: slovenska predstavitev

Duster je na nek način kot igralec, ki se je pod reflektorje prebil iz ozadja. Ob prvem nastopu ga mnogi niso jemali prav resno, a je z vztrajnim in doslednim nastopom potrdil, da je kljub poenostavljenemu pristopu dovolj zanesljiv, da se splača o njem vsaj dobro razmisliti.

Prave oblike in dimenzij za premagovanje zahtevnih terenov

Dacia Duster (28)Eden od tistih, ki jih je Duster prepričal, je vodja Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Najbolj uspešen model znamke Dacia vozi tako zasebno kot pri svojem delu, saj Dacia z Dusterji že nekaj let skrbi, da se požrtvovalni slovenski gorski reševalci lahko varno in zanesljivo pripeljejo na mesto nesreče ter  nudijo prvo pomoč ponesrečencem. Pravi, da je za njihove potrebe na trgu čedalje manj pravih terenskih vozil ter da so z Dusterji zelo zadovoljni. Kljub temu, da avtomobili niso pretirano prostorni, se v njih lahko pelje udarna ekipa dveh do treh reševalcev z nujno opremo, saj je odzivni čas pri gorskih nesrečah izjemnega pomena. Čeprav v reševalnih akcijah uporabljajo tudi helikopterje, se namreč v več kot polovici primerov na teren še vedno odpravijo z avtomobili, s katerimi se skušajo čim bolj približati mestu nesreče, preostanek poti pa pešačijo.

Odločno naprej

Dacia Duster (26)Že na prvi pogled Duster v drugi generaciji deluje še nekoliko bolj odločno kot prej, pri čemer imajo precej zaslug poudarjene vodoravne linije, zaradi katerih je videti širše in stabilno. O oblikovnih spremembah smo nekaj zapisali že ob razkritju konec avgusta lani, zato se na tem mestu ne bi pretirano ponavljala. Zagotovo pa ima po novem izrazitejši in prepoznavnejši svetlobni podpis spredaj in zadaj, poleg tega pa so mu dodali nekaj detajlov, s katerimi poudarjajo njegove terenske zmogljivosti – lep primer je podaljšan zaključek plastične zaščite prednjih kolotekov.


Duster v številkah – dolžina: 4.341 mm, širina: 1.804 mm, višina: 1.617 mm, odmik od tal: 210 mm, medosna razdalja: 2.673 mm, prostornina prtljažnika: 478-1.623 litrov (pri 2WD, 11 litrov manj pri 4WD), pristopni kot 30 stopinj, izstopni kot: 33 stopinj (4WD) oziroma 34 stopinj (2WD).


Duster je tudi v novi generaciji na voljo s preverjenimi pogonskimi različicami: bencinskima motorjema 1.6 SCe (84 kW) in 1.2 TCe (92 kW) z dvo- ali štirikolesnim pogonom ter ročnim menjalnikom ter dizelskim motorjem 1.5 dCi (66 W oziroma 80 kW), kjer je šibkejša različica na voljo le z dvokolesnim pogonom, pri močnejši pa si uporabniki lahko omislijo za doplačilo štirikolesni pogon ali samodejni menjalnik EDC. Bencinski 1.6 SCe je pri vstopni opremi na voljo tudi s predelavo na avtoplin (LPG), ki je od običajne dražja 500 evrov.

Kje so razlike?

Če odmislimo oblikovne spremembe, so zgoraj naštete tehnične lastnosti skoraj enake predhodniku, saj se je Duster dimenzijsko minimalno spremenil, prav tako ni novosti v pogonski paleti. Kaj je torej tisto, kar novi model loči od prejšnjega?

Dacia Duster (16)Eni bi jih označili kot drobnarije, spet drugim se bodo naštete posodobitve zdele pravi korak v smer zrelosti že tako popularnega modela. Ko govorimo o voznikovem delovnem prostoru, je izboljšav kar nekaj. Za več kot 7 centimetrov višje je nameščen zaslon info-zabavne enote, volan je po novem nastavljiv tudi po globini, voznikov sedež ima večji pomik nastavitve višine sedenja, hkrati pa so nekoliko podaljšali sedalni del. Prednja sedeža sta tudi sicer zasnovana z več ledvene in bočne opore, nekaj dodatne pozornosti pa je bilo namenjeno še izboru materialov, optičnim dodatkom in obdelavi stikov v potniški kabini. Pohvalno je, da so potniki dobili več odlagalnih površin, med katerimi sta predala na zadnjih vratih in  skriti predal pod sovoznikovim sedežem.

Novosti bodo veseli tudi tisti, ki so se do sedaj pritoževali nad hrupom v vožnji, saj je slednji po zagotovilih znamke prepolovljen po zaslugi učinkovitejših izolacijskih materialov, povečanja deleža površin, ki vpijajo zvok, vgradnje debelejših stekel prednjih oken ter bolj togega prednjega dela vozila.

Izboljšav je bil deležen tudi mehanizem krmiljenja (nov servo volan), Duster pa je kljub strogo racionalni zasnovi opremljen še z nekaterimi asistenčnimi sistemi. Med njimi so sistem štirih kamer, pomoč pri vožnji navzdol, pomoč pri speljevanju navkreber ter opozorilnik na vozila v mrtvih kotih. Verjetno ni posebno presenečenje, da so se pri znamki Dacia zaenkrat odpovedali naprednejšim asistenčnim sistemom, verjetno tudi na račun zagotavljanja cenovne dostopnosti.

Dacia Duster (20)Če smo že pri denarju: Dusterjeve cene se začenjajo pri 12.990 evrih za model Essential z bencinskim motorjem 1.6 SCe, večina kupcev pa se bo po napovedih ozirala po različicah od sredine cenika navzdol, kjer najdemo modele v okvirnem razponu od 15-19.000 evrov (cenik najdete na tej povezavi). Glede na to, da sta se dva od treh slovenskih kupcev že do sedaj odločila za štirikolesni pogon, tudi v novi generaciji ne pričakujemo bistvenih sprememb. Duster torej ostaja ugoden nakup za vse, ki želijo racionalen nov avto s terenskimi zmogljivostmi, pri zastopniku znamke pa so dovolj prepričani v celoten paket avtomobila, da v drugi generaciji pričakujejo še bistveno boljšo prodajo.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Še večje ambicije"


tha_man
2 leta 5 meseci nazaj

Meni je zelo lep, se mi zdi, da je popravil večino minusov prejšnjega modela. Je pa res, da če gledamo top model, za samo cca jurja več dobiš Vitaro z boljšim motorjem, več opreme, več varnosti, boljšim 4×4 (baje), boljšim multimedijskim sistemom, pa še Suzuki je. No, po drugi strani pa ima Duster malo več prtljažnika, malo večjo oddaljenost od tal, pa tud da se ga dobit ceneje, če si nezahteven glede opreme in motorja (ampak Vitaro prav tako). Bi me prav zanimal kak primerjalni test med tema dvema.

cashy
2 leta 5 meseci nazaj

tudi mene! Tako, da pozivam uredništvo, da izvede primerjalni test Dusterja in Vitare 🙂

meganer
2 leta 5 meseci nazaj

Trenutno eden izmet redkih ki je dejansko vreden svojega denarja. Tisti ki ga primerjajte z dražjim vozilom najprej poglejte ceno avta in dodatne opreme. Usnje, navi, prostoročno telefoniranje, 4×4 so nekje za doplačilo polovico novega Dusterja.

Bravo, grem testirat in velika možnost da …….

chad
2 leta 5 meseci nazaj

V bistvu sem razočaran, sem mislil, da bo avto konkretno prenovljen. Kar nekaj.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

To pa je napredek! (Ko govorimo o voznikovem delovnem prostoru, je izboljšav kar nekaj. Za več kot 7 centimetrov višje je nameščen zaslon info-zabavne enote, volan je po novem nastavljiv tudi po globini, voznikov sedež ima večji pomik nastavitve višine sedenja, hkrati pa so nekoliko podaljšali sedalni del. Prednja sedeža sta tudi sicer zasnovana z več ledvene in bočne opore, nekaj dodatne pozornosti pa je bilo namenjeno še izboru materialov, optičnim dodatkom in obdelavi stikov v potniški kabini. Pohvalno je, da so potniki dobili več odlagalnih površin, med katerimi sta predala na zadnjih vratih in skriti predal pod sovoznikovim sedežem.)

ban
2 leta 5 meseci nazaj

Hud napredek leta 2018. Marsikaj od tega sem imel že v fabii leta 2000.

jack86
2 leta 5 meseci nazaj

Edino kar me moti na tem avtu je Romunija. No sicer, ti kateri sestavljajo avto so morda pošteni 🙂

 
Raziskovanje novih priložnosti
Vmesni člen