Predstavitve

Vozniška sreča

Honda Civic Type R: slovenska predstavitev

Pravzaprav vam o najbolj športnem Civicu ta hip ne morem napisati dosti novega, saj smo se mu v zadnjem letu že dodobra posvetili. Pa vseeno gre za enega od tistih avtomobilov, ki se jih zlepa ne naveličamo.

Med legendami

Hondini zmogljivi modeli z oznako Type R so bili v glavni vlogi ene od zgodb Poklon legendi, v kateri ste lahko izvedeli, da njihovi začetki segajo v leto 1992 z modelom NSX Type R. Drugi Type R je postala Integra leta 1995, leto 1997 pa je prineslo prvi Civic Type R. Letos torej beležimo 25 let modelov, ki predstavljajo odraz Hondine prvinske usmerjenosti v dirkalni šport, oziroma, z besedam Soichira Honde: “Če Honda ne dirka, ni Honde.”

Dvigovanje napetosti z lovljenjem rekordov 

Honda Civic Type R (3)Lani smo se v Parizu razveselili predserijskega modela, ki je dodobra prevzel pozornost medijev. Sledila je ženevska predstavitev produkcijske različice, ki je dobila pravo potrditev po ponovnem prevzemu rekorda za najhitrejše vozilo s prednjim pogonom na slovitem dirkališču Nürburgring, s časom 7 minut in 43,8 sekund. Končno je bilo vse nared za nastop na trgu.

Po drugi strani pa nam je bilo danes vsem popolnoma jasno, da je Civic Type R sicer lepo videti tudi v salonu, a to še zdaleč ni okolje, kjer avtomobil takšnega kalibra lahko prevzame publiko. Zato upam, da se tudi razstavljeni primerek čim prej najde vsaj na cesti, če že ne na kakšnem preizkusu na dirkališču.

Oblikovanje s funkcijo

Kot so danes ponovno omenili pri zastopniku znamke, imajo karoserijski dodatki na Civicu Type R pomembno vlogo, saj izboljšujejo zmogljivosti tega atraktivnega športnika. Širok prednji spojler in difuzor pragov ter zadnji spojler, strešni usmerjevalniki in zadnji difuzor so tam zaradi optimizacije pritisne sile, medtem ko prednji odbijač s svojo obliko preprečuje turbulenco okrog prednjih koles. Civic Type R je tako stabilen tudi pri visokih hitrostih, kar je pomembno, saj se lahko požene vse do 272 km/h, iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pa pospeši v 5,8 sekundah. Zunanje nadgradnje poskrbijo za boljši pretok zraka in učinkovito hlajenje.


V primerjavi s predhodnikom je peti Civic Type R v primerjavi s predhodnikom nekoliko daljši (+170 mm), ima daljšo medosno razdaljo (+ 95 mm) ter je malenkost nižji (-25 mm) in ožji (-3 mm). 


Povišan utrip 

Iz obrata v Swindonu prihajajo športni Civici Type R, ki so zasnovani na povsem novi arhitekturi in vozniku ponujajo tri prednastavljene vozne profile (Comfort, Sport in +R).

Honda Civic Type R (25)Pod pokrovom motorja se skriva srce pogonskega sklopa, dvolitrski turbobencinski agregat VTEC z najvišjo močjo 235 kW (320 KM) pri 6.500 vrtljajih na minuto ter 400 Nm najvišje navorske vrednosti od 2.500 vrtljajev na minuto. Pogon dopolnjuje natančen 6-stopenjski ročni menjalnik s sistemom za optimizacijo “Rev-Match” ter samozapornim diferencialom.

Ob zagonu motorja zveni Civic Type R dokaj krotko, za kar je med drugim zaslužen trojni izpušni sistem, ki po drugi strani pri visokih obratih zmanjšuje resonančen zvok.

Štirje srečneži

Honda Civic Type R bo v Sloveniji uradno v prodaji od jutri dalje, pri nas pa si že danes lahko ogledate cenik in specifikacijo modela. V obdobju predprodaje so se za nakup odločili štirje srečneži, ki se bodo po slovenskih cestah vozili z izvedenkami Type R GT Pack.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Vozniška sreča"


Polo78
2 leta 7 meseci nazaj

Videl sem jih nekaj na cesti (ne Type-R ampak bolj navadne) in moram reči, da v živo zgleda avto precej lepše kot na slikah. Lahko bi celo rekel, da ji slike delajo krivico. Avto resnično izstopa iz sivega povprečja v pozitivnem smislu.

MORDOR
2 leta 7 meseci nazaj

Meni pa se je nasmehnila vozniška sreča,ko sem imel možnost voziti še starejši model forda focusa rs.Matr to pa je stroj,pristen zvok petvaljnika, da se koža najezi.To pa manjka tem novim vozilom.Pa ne me narobe razumet,ta honda je stroj samo vsem tem novim manjka nekaj duše,

chad
2 leta 7 meseci nazaj

V btcju sem v soboto videl belega takšnega type R in moram rečt, da v živo avto izgleda zelo impozantno, seka iz množice in deluje kot nekaj več. Sigurno avto za poberat punce.

MORDOR
2 leta 7 meseci nazaj

Koliko se vam kaj dopade tale trojček pri auspuhu?

meganer
2 leta 7 meseci nazaj

2.5 auspuha 🙂

MORDOR
2 leta 7 meseci nazaj

Sam res,sem potem mal bolj pogledal sliko.

Tommaazz
2 leta 7 meseci nazaj

Meni se tudi zelo dopade (tudi navaden, ne type R) samo od znotraj mi pa ni preveč lep…

nered
2 leta 7 meseci nazaj

Mene je full presenetil. Nisem mogu verjet kako udobne so honde za dolge relacije top sedezi/handling.

 
Dosegljiv vstop v svet zimskih pnevmatik velikih dimenzij
Tretji adut