Predstavitve

Tretji adut

Opel Grandland X: slovenska predstavitev

Najprej je v Oplovo ponudbo popularnih križancev prišla Mokka X z boljšimi terenskimi zmogljivostmi. Sledil ji je manjši križanec Crossland X, ki se mu je, kot tretji adut v naskoku na tržišče trenutno najpopularnejših križancev, pridružil še prostornejši Grandland X.

Bi raje prostor ali terenske sposobnosti?

Opel Grandland X (17)Tako nekako bi lahko začeli delitev Oplove družine modelov, ki imajo v imenu črko X. Od tu naprej je razvrstitev na prvi pogled dokaj enostavna, od blizu pa nekoliko zamegljena. Zato še enkrat, samo na kratko. Mokka X je tisti Oplov križanec, ki je po skupni dolžini sicer med Crosslandom X in Grandlandom X, po medosni razdalji in skupni širini pa najbolj skromen, a ima edini možnost izbire štirikolesnega pogona (Grandland X je za doplačilo lahko opremljen le z elektronskim nadzorom oprijema IntelliGrip). Sicer pa tako Mokka X kot tudi Crossland X spadata v segment manjših športno uporabnih avtomobilov, medtem ko sodi večji Grandland X že razred višje, med športno uporabne avtomobile kompaktnega razreda.

Za bolj suveren terenski nastop je prava izbira torej Mokka X, medtem ko boste nekaj več prostora za potnike in prtljago našli v ostalih dveh družinskih članih X.

Crossland X Mokka X Grandland X
dolžina 4.212 4.275 4.477
medosna razdalja 2.604 2.555 2.675
širina 1.825 1.781 1.856
prostornina prtljažnika 410-1.255 356-1.372 514-1.652
možnost izbire 4×4 ne da ne

Veliko podobnosti

Od tu naprej je v družini X manj razlik in več podobnosti. Tako na primer v izbiri materialov, ergonomiji voznikovega delovnega prostora, visokem položaju sedenja (z možnostjo doplačila za sedeže AGR), svetlobnem podpisu žarometov in še marsičem. Tudi Grandland X je opremljen s sistemom On Star ter ima nameščen info-zabavni sistem IntelliLink, hkrati pa nudi obširen nabor varnostno asistenčnih funkcij, ki so večinoma na voljo za doplačilo.


Med varnostno asistenčnimi sistemi v Grandlandu X so: opozarjanje na trk spredaj s samodejnim zaviranjem v sili in zaznavanjem pešcev, nadzor voznikove zbranosti, napredni parkirni pomočnik in 360-stopinjska kamera, prilagodljivi regulator hitrosti s funkcijo za ustavljanje vozila, opozarjanje na spremembo voznega pasu. 


Za začetek dva

Opel Grandland X (3)Ob začetku prodaje bosta kupcem na voljo dve izbiri pogonskega agregata. Dizelsko stran zastopa 1,6-litrski motor  moči 88 kW(120 KM) z najvišjo navorsko vrednostjo 300 Nm pri 1.750 vrtljajih v minuti. Za ljubitelje bencinskih motorjev je druga možnost 1,2-litrski turbo motor iz aluminija moči 96 kW (130 KM) in največjim navorom 230 Nm pri 1.750 vrtljajih v minuti.

Naknadno bodo pri Oplu razširili ponudbo pogonskih možnosti z zmogljivejšim dvolitrskim dizelskim motorjem (180 KM) in osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom, Grandland X pa bo tudi prvi Opel, ki bo na voljo kot priključni hibrid.

Vsaj dobrih dvajset tisočakov

Čeprav je vstopna cena na ceniku, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi, 20.490 evrov za paket Selection s turbobencinskim motorjem, se bo glavnina nakupnih cen verjetno sukala vsaj tisočaka ali dva višje. Razlogi za to so v številnih doplačilnih dodatkih, ki zvišujejo vsoto, ter hkratnih prihrankih v obliki takšnih in drugačnih ugodnosti, ki vam jih bodo natančneje pojasnili Oplovi prodajni svetovalci.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Tretji adut"


chad
2 leta 10 meseci nazaj

Popolnoma konzervativno, konvencionalno vozilo, ne vem zakaj vas toliko zdihuje. Brez dvoma kadarkoli raje peugeot 3008. Interior je naravnost vrhunski po izgledu in izdelavi, zagotovo brez primerjave v tem in še kakšem višjem razredu, žal je to dejstvo. Je pa treba imeti čut za estetiko, če ne pa rečeš, da je kičast in utesnjen in greš po škodo qodiak. In ravno to mi je všeč, ni za vsakega. Takega opla recimo lahko zares vsak Franc pa Mojca odpelje.

tomzzi
2 leta 11 meseci nazaj

Jaz sem si ga danes ogledal v prav tej barvi. Tudi sedel v njem.
Ni slabo. Pa tudi zanimanje je veliko kolikor sem videl.

For
2 leta 11 meseci nazaj

Zanimivo mi je, da nikjer v prispevkih ne napišejo da gre za Paugeotov trivaljnik …

2 leta 11 meseci nazaj

Po fotografijah sodeč izgleda dobro , nisem ga še videl v živo, vsekakor pa mi je notranjost bistveno lepša kot pri 3008 kjer je vse nekam oglato, da o utesnjenosti spredaj sploh ne govorim p3008 pa sem preizkušal in nisem bil posebno navdušen nad njim kot je večina, to je pač moje mnenje.

robertos_664
2 leta 11 meseci nazaj

uh, sem mislil da sem edini, ki sem notranjostjo v živo bil razočaran..

chad
2 leta 10 meseci nazaj

Poglejta morda še Kodiaqa pa Ateco.

emozul
2 leta 11 meseci nazaj

Jaz sem pa najbolj vesel, ker so čisto zadaj znebili kroma, tisto je bilo res obup.

srcnik
2 leta 11 meseci nazaj

Tisto je crossland 🙂

 
Vozniška sreča
Prednosti dveh svetov