Novice

Hondin Civic Type-R je novi vladar Nürburgringa

Hondin Civic Type-R je krog na slovitem Nürburgringu prevozil v 7 minutah in 43,8 sekundah ter postavil nov najhitrejši čas za vozila s prednjim pogonom.

Civic Type-R je za 5,41 sekunde prehitel prejšnjega rekorderja, Volkswagen Golf GTI Clubsport S, in za 6,8 sekund prehitel svojega predhodnika, ki je bil prav tako nekaj časa najhitrejši v Zelenem peklu.

Tokratni rekorder je sicer še prototip, toda kot trdijo pri Hondi, je enak produkcijski različici. Pod pokrovom motorja je nameščen dvolitrski prisilno polnjen agregat VTEC z 235 kilovati moči in 400 njutnmetri navora. Za prenos moči skrbi 6-stopenjski ročni menjalnik s krajšimi prestavnimi razmerji, od predhodnika pa je novi športnik lažji za 16 kilogramov. Pri Hondi so 10. generaciji Civica za 16 odstotkov povečali togost karoserije, zadaj namestili novo večvodilno premo in izboljšali aerodinamiko vozila.

Japonci so nov rekord postavili med testiranji in pripravami na prihod serijske različice. Na suh dan s primerno temperaturo zraka so izkoristili potencial pnevmatik in pogonskega sklopa. Dodatno so namestili le ”plavajočo” varnostno kletko in z njo povečali togost, presežek mase pa so kompenzirali z odstranitvijo večopravilne enote in zadnje klopi.

Ryuichi Kijima, vodja razvoja karoserije pri Civicu Type-R, je ob tej priložnosti dejal: ”Hitrost skozi zavoje v novem Type-R je višja zaradi širše postavljenih koles in pnevmatik, daljše medosne razdalje, nove večvodilne preme in optimizirane aerodinamike za boljšo stabilnost.”

Honda bo s proizvodnjo pričela poleti, iz britanskega obrata Swindon pa bo Type-R zapeljal jeseni.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto in video: Honda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hondin Civic Type-R je novi vladar Nürburgringa"


Fnatic
6 leta 11 meseci nazaj

Gledal zvečer. Lepa ga špona

 
Poklon legendi: Chevrolet Camaro
Festival hitrosti v Goodwoodu bo v znamenju 70. letnice Ferrarija