Predstavitve

Začetnik nove smeri

Kia EV6: slovenska predstavitev

Poleg tega, da je EV6 prvi model znamke Kia, ki je nastal na namenski električni arhitekturi E-GMP, so mu namenili tudi vlogo nosilca nove oblikovalske smeri.

Prostor, ki navdihuje

Letošnje leto je za Kio polno prelomnic. V januar so zakorakali z monumentalnim ognjemetom, s katerim so med drugim obeležili spremembo logotipa in slogana, kmalu zatem pa so se posvetili podrobnejšim razlagam strategije Plan S, pa tudi oblikovalske filozofije pod taktirko Karima Habiba, višjega podpredsednika in vodje Kiinega globalnega oblikovalskega centra.

Kia EV6 (20)Prav modelu EV6 je pripadla čas postati prvi predstavnik novega oblikovalskega sloga ter začetnik novodobnega poimenovanja električnih modelov. Njegova zunanjost je hkrati futuristična in elegantna, z izrazitimi ozkimi prednjimi lučmi in še lažje prepoznavnim linijsko osvetljenim zadkom. Kot je to značilno za vsa električna vozila, je veliko oblikovnih detajlov in drugih elementov namenjeno optimizaciji aerodinamičnih lastnosti.


EV6 v številkah – dolžina: 4.680 mm (4.695 mm GT-Line in GT), širina: 1.880 mm (1.890 mm GT-Line in GT), višina: 1.550 mm (1.545 mm GT), medosna razdalja: 2.900 mm, prostornina prtljažnika: 520-1.300 litrov (dodatnih 20-52 litrov spredaj, manjši prtljažnik 480 litrov v primeru izbire zvočnega sistema Meridian).


Kia EV6 (12)Prostorno notranjost oblikovalsko zaznamuje ukrivljena površina dveh 12,3-palčnih zaslonov, ki sega od prostora pred voznikom, namenjenega prikazu najpomembnejših potovalnih podatkov in informacij o delovanju vozila, do sredine armaturne plošče, kjer je zaslon infozabavnega sistema. Število fizičnih gumbov je minimalno, kar naj bi omogočalo neokrnjeno in pomirjujočo vozniško izkušnjo. Pod zaslonom najdemo površine za upravljanje klimatske naprave s haptičnim odzivom.

Pri oblikovanju interierja so se inženirji usmerili k trajnostnim materialom, kot so vegansko usnje za sedežno oblazinjenje ter reciklirana plastika za sedeže in talne preproge.

Vsestranska arhitektura E-GMP

Kia EV6 (19)Številne prednosti nove namenske električne arhitekture skupine Hyundai-Kia smo spoznali že ob njenem razkritju pred približno letom dni, pa tudi v praksi ob predstavitvi sestrskega modela Hyundai Ioniq 5. Med drugim omogoča 400- ali 800-voltno polnjenje brez uporabe dodatnih komponent ali adapterjev, kar v primeru hitrega polnjenja EV6 pomeni, da vozilo za dopolnitev od 10-80 % kapacitete baterije v najboljšem primeru potrebuje le 18 minut. Različne pogonske kombinacije tvori spajanje baterijskega sklopa 77,4 kWh oziroma 58 kWh ter zadnjega ali štirikolesnega pogona.

Kombinacija modelov baterije 77,4 kWh in zadnjega pogona naj bi omogočala 528 kilometrov dosega z enim polnjenjem v kombiniranem ciklu, s štirikolesnim pogonom pa naj bi imela primerljiva pogonska konfiguracija 506 kilometrov dosega (WLTP). Spoj baterije 58 kWh in zadnjega pogona naj bi z enim polnjenjem prevozil do 394 kilometrov, štirikolesni pogon pa naj bi v tem primeru normirani doseg skrajšal za dobrih 20 kilometrov. Največja moč AC polnjenja znaša 11 kW, pri tem manjšo baterijo do polnega stanja polnimo približno 9 ur, večjo pa dobrih 11 ur.

Integrirana enota za nadzor polnjenja omogoča funkcijo V2L (vehicle-to-load) za napajanje zunanjih odjemalcev z močjo do 3,6 kW in in V2V (vehicle-to-vehicle) z močjo do 2,7 kW. Do 35 % napolnjenosti baterije lahko EV6 z baterijo 77,4 kWh vleče do 1.600 kg (58 kWh do 750 kg). K optimizaciji dosega pripomore sistem rekuperacije energije, ki vključuje tako napredno regenerativno zaviranje (s funkcijo i-Pedal) kot tudi najnovejšo generacijo opcijske toplotne črpalke za rabo presežne toplote iz hladilnega sistema.

Kia EV6 (16)EV6 se lahko voznim razmerah prilagaja na podlagi štirih prednastavljenih voznih profilov (Eco, Normal, Sport ali Snow), ki jih voznik izbira z dotikom gumba. Ugodne lastnosti vodljivosti, ki jih prinašajo značilnosti platforme E-GMP, naj bi poudarili z optimizirano nastavitvijo blažilnikov. Med naprednimi vozniškimi pomagali pa so na primer projicirni zaslon s tehnologijo razširjene resničnosti, sistem za pomoč pri vožnji na avtocesti s pomočjo pri menjavi voznega pasu, sistem za prikazovanje dogajanja v mrtvih kotih in za pomoč pri izogibanju trkom v mrtvih kotih, sistem za preprečevanje trkov v križiščih ter številna druga pomagala.

Uradne cene za novi EV6 se pri nas pričenjajo pri 43.999 evrih za različico Air z 58 kWh baterijo – več podrobnosti najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Začetnik nove smeri"


Ivan36
2 meseci 5 ur nazaj

Baje pri 90 kmh aka 94 kmh reala prevozi pri +1°C kar 330 km pri teži vozila 2220 kg! Glej RANGE test Bjorna …

Gosic
2 meseci 14 ur nazaj

Kot novost je vredno omenit, da je to prva Kia z matričnimi žarometi.

xxl
2 meseci 1 dan nazaj

Hud avto, kot celota. Ne bom grajal, kaj mi ni všeč, itak mi je predraga.

1 mesec 29 dni nazaj

Ti pomagam.. zadek, bok, notranjost, volan še posebej (če nebi imel gumbov kot v Golfu mk2 1991) pa ta nov logo na volanu oz napis..reže za zračnike, ki pihajo direkt v glavo ali kolena, pa sredinska asimetrična konzola s štart gumbom, pa ergonomija stikal kot radi pravijo novinarji .. sam poglej to godljo levo od volana

 
Preganja sivino
Poudarjeni dinamika in pripadnost znamki