Reportaže

Med PRIMA karavani za posel in družino

Šest sicer ne spada med pravljična števila, se je pa v našem velikem testu že nekajkrat zgodilo, da smo primerjali prav toliko tekmecev. Tokrat smo se osredotočili na lastnosti praktičnih karavanov segmenta D, ki bi morali biti ravno prav veliki, da zadovoljijo vse družinske in poslovne potrebe.

Krčenje

Ne, ne manjšajo se karavani, ki smo jih tokrat primerjali, se pa očitno nekoliko krči njihov tržni delež. Če se vprašamo po razlogih, nam najprej pade na pamet, da je tudi tukaj za vse kriva popularnost križancev. Kar je pravzaprav škoda, ker so slednji v primerjavi s karavani običajno dražji in prostorsko manj radodarni v prtljažniku, da o višji porabi na račun karoserijske oblike in višje lastne mase niti ne razpravljamo.

Kakorkoli že, tudi tokrat smo si za začetek določili nabor primerljivih modelov in njihovih najpomembnejših lastnosti, potem pa smo se posvetili čim bolj natančni in objektivni primerjavi. Največjo težo, skoraj tretjino, smo tokrat namenili uporabnosti vozila, torej pregledu, otipu, merjenju potniškega in prtljažnega prostora. Dobrih dvajset odstotkov smo dodelili sklopoma skupnih stroškov lastništva in sodobnim pomagalom, le malo manj pa voznim izkušnjam. Za konec smo si tudi tokrat prihranili vsebinski delček, kjer smo lahko uredništva izrazila svoj pogled na posamezen model in ocenila prepričljivost njegovega nastopa.

Prima-primary

Več časa v prtljažniku

Seveda uporabniki karavanov ne preživijo več časa v prtljažniku, jim je pa nedvomno pomemben, sicer bi si omislili cenejšo limuzino. Tudi mi smo tokrat zadaj porabili še nekaj več časa kot običajno, saj smo ob merjenju in običajnem zlaganju prtljage v vsakega izmed kandidatov poskusili namestiti tudi par smuči in kolo (seveda ne naenkrat), da bi videli ali sploh gre in kako enostavno je. Hitro se je izkazalo, da so vsi prtljažniki sicer videti veliki, a še zdaleč niso enako uporabni, saj je včasih moteča širina, drugič oblika, tretjič pa padajoča strešna linija.

V potniškem prostoru smo spredaj predvsem preverjali ergonomijo, udobje sedežev, skupaj s količino in uporabnostjo odlagalnih mest. Zadnji potniki so lahko prav tako zahtevni – če so odrasli, je pomemben predvsem prostor za glave in noge, pa tudi širina in udobje zadnje klopi. Če tudi sami prevažate otroke, potem že veste, da je lahko namestitev otroških sedežev bolj ali manj enostavna. Še vedno pa ostane  vprašanje ali so si sorojenci na dosegu rok ali je vmes vsaj kakšen centimeter nevtralnega ozemlja. Za konec smo ocenili nabor in končno obdelavo materialov, ki lahko dodobra spremenijo vtis o avtomobilu.

Prima_karavaniD_uporabnost

V potniški kabini sta največ točk odnesla Superb in Passat, prednost pred ostalimi sta si nabrala na račun zgledne ergonomije, udobja prednjih sedežev, praktičnih odlagališč in širine zadnje klopi. Po kvaliteti in obdelavi materialov je vtis najbolj prefinjenega pustil Peugeot 508, ki pa ni zadovoljil vseh potreb po udobju zadnjih potnikov, medtem ko je najudobnejše zadnja sedišča ponudil Mondeo.

Prvak prtljažnega prostora verjetno ni presenetljiv, Superb je z največjim in dokaj pravilno oblikovanim prtljažnikom pravzaprav zadovoljil večino naših zahtev. Precej se mu je približal Passat, za njim Talisman, presenetljivo pa se je, čeprav ni najmanjši med konkurenti, kot najmanj uporaben pri nalaganju prtljage izkazal prtljažnik Insignie. V splošnem pa velja še poudariti, da so padajoče strešne linije pri karavanih sicer morda všečne na pogled, a nedvomno terjajo svoj davek v praktičnosti.

V seštevku vsebinskega sklopa je bil najbolj prepričljiv Superb, ki mu je blizu sledil Passat, nekoliko manj blizu pa še Talisman. Za konec vam lahko postrežemo še z nekaj številkami in opažanji, ki smo si jih zapisali med preverjanjem uporabnosti.

PRIMA D karavani-cm

Udoben za avtocestne vožnje, okreten med ovinki in v mestu

Tako nekako bi lahko sestavili opis idealne kombinacije in dodali še zahtevo po varčnosti, a seveda vemo, da so ideali skupek presežnikov, dejansko pa je potrebno marsikdaj sprejeti kakšen kompromis. V splošnem bi rekli, da so naši tekmeci v prvi vrsti namenjeni ljudem, ki za volanom preživijo precej časa, od tega relativno velik del na daljših poteh, zato smo jim ob močnejši dizelski motorizaciji namenili še samodejne menjalnike. Kljub temu, da smo se z njimi podali tudi med stožce na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem, nam je jasno, da veliki karavani niso prvenstveno namenjeni ostrim manevrom, saj so za voznikovim sedežem pogosto potniki, povsem zadaj pa prtljaga.

Kot najbolj navdahnjen v dinamični vožnji se je tokrat izkazal Passat. Sledila sta mu Insignia in Superb, ki nas je najbolj prepričal v voznem udobju. Zanimivi so bili podatki meritev porabe, ki so pokazali, da je pet od šestih tekmecev končalo preizkus z minimalnimi odstopanji znotraj intervala pol litra goriva na prevoženih sto kilometrov.


Testni krog je bil dolg 109 kilometrov. Merjenje povprečja smo tokrat izvedli po podatkih potovalnih računalnikov, ki smo jih ponastavili med posameznimi odseki. Vožnjo smo pričeli na Rudniku in najprej opravili s testnim ciklom mestne vožnje (dobrih 25 km). Sledila je avtocestna vožnja pri hitrostih do 135 km/h (51 km), zadnji del pa smo opravili na magistralni cesti (33 km).

Pri vseh avtomobilih je bil vozni program nastavljen na Normal, merilni cikel smo opravili z vsemi avtomobili istočasno. Zunanja temperatura je bila 10 stopinj Celzija, ceste so bile v večini delov suhe. Vsi avtomobili so imeli nameščene zimske pnevmatike, opremljeni so bili s samodejnim menjalnikom in imeli pogon na sprednji kolesni par.


Kot najbolj varčen na vseh odsekih se je izkazal Passat s skupnim povprečjem 5,45 l/100 km, z majhnim zaostankom mu je sledil Mondeo. Medtem ko je bila poraba modelov Superb, 508 in Talisman povsem blizu povprečja prvih dveh, je poraba Insignie odstopala v večji meri, predvsem zaradi potratnejše mestne vožnje.

PRIMA D karavani-poraba

Passat je postal tudi prvak sklopa, za njim je nekoliko zaostal Superb, tretje mesto pa je, v največji meri zaradi ugodne porabe, pripadlo Mondeu.

Prima_karavaniD_vozne

Napredni, do neke mere

Tretje vsebinsko področje, ki se je v zadnjih letih precej razširilo in poglobilo, so sodobna vozniška pomagala in načini, s katerimi sta voznik in avtomobil nenehno povezana z aktualnimi informacijami. Najsodobnejša tehnika je prodrla iz dražjih in večjih avtomobilov v nižje razrede, kjer je pred časom (na račun “ekskluzivnosti” in tehničnih predpogojev) sploh ne bi mogli naročiti.

Zdi pa se, da je v našem primerjanem razredu kar nekaj nedoslednosti. Za začetek je med modeli precejšen razkorak, tako v razpoložljivosti, kot tudi delovanju posameznih asistenčnih sistemov in drugih pripomočkov. Še bolj zanimivo je, da najnovejši niso nujno tudi najbolj napredni. Če še malce razvijamo teorijo zarote, bi skoraj pomislili, da so pri določenih znamkah prednost v obliki najsodobnejših pripomočkov pred našimi karavani dobili celo modeli nižjega razreda.

Od avtomobila, v katerem je nameščena infozabavna enota z zaslonom na dotik, pričakujemo enako ali vsaj primerljivo delovanje kot pri naprednem pametnem telefonu – torej hitro odzivnost, intuitivnost uporabe, logičnost menijev, dobro grafiko in povezavo z viri informacij v realnem času. Vsaj za slednje je bolj ali manj jasno, da bo v prihodnosti povezano z naročnino na posamezne storitve znotraj aplikacij.

Med številnimi opažanji glede delovanja infozabavnih enot, povezljivosti in vozniških pomagal, so na primer ta, da je funkcija DAB še vedno na seznamih doplačil, čeprav naj bi bila že prihodnje leto obvezna oprema vseh novih avtomobilov. Brezžična povezava za Apple Car Play je že na voljo v Passatu (pri Superbu in ostalih še ne), brezžično polnjenje telefona Qi najdemo pri novih modelih, počasi se že uvaja tudi standard priklopa USB-C. Slovensko še vedno ne znata Mondeo in 508, pri čemer slednji vseeno izstopa med tekmeci z opcijsko IR kamero. Vsi modeli imajo možnost vgradnje vlečne kljuke s funkcijo stabilnosti (TSA), Passat pa ima ob električno poklopni kljuki še asistenco za vzvratno vožnjo s prikolico. Precejšen razkorak med modeli je tudi v tehniki žarometov, kjer po naprednosti izstopajo (opcijske) rešitve Passata, Superba in Insignie.

Pregled delovanja asistenčnih sistemov je nazorno pokazal razlike v delovanju slednjih, še bolj pa to, da mora imeti voznik, kljub številnim pomagalom, še vedno neprestano roke na volanu in biti stoodstotno zbran v vožnji. Delovanje prilagodljivega tempomata in ohranjanje vozila na voznem pasu smo pri modelih, ki so ga imeli v opremi, preizkušali na ljubljanski obvoznici, pri čemer so bile poglavitne lastnosti enostavnost uporabe, sledenje vozil na varnostni razdalji spredaj, pospešek pri prehitevanju z vključenim tempomatom, ustavljanje in speljevanje ter držanje smeri vozila znotraj voznega pasu. Kot najbolj napreden se je na tem področju izkazal Passat, kjer je sistem celo v zahtevnejših ovinkih najbolje usmerjal vozilo znotraj voznega pasu. Podobno je uspelo tudi Insignii in 508, medtem ko je Mondeo takoj prečkal črto, ki označuje rob cestišča. Sistem speljevanja Stop&Go deluje precej slabo, Insignia je sicer speljala z mesta, ampak ji je bilo potrebno takoj dodati plin, da bi se izognili hupanju; 508 je dobro speljeval v počasni koloni, prav tako tudi Passat. Sistem za preverjanje vozil v mrtvem kotu je pri vseh deloval brezhibno.

Passat med drugim usklajuje vožnjo v povezavi s hitrostnimi omejitvami, ko se približujemo nevarnemu ovinku zavira in na izhodu iz obvoznice zniža hitrost. Pri avtomobilih, ki so imeli aktivni tempomat, smo preverili reakcijo ob umiku rok z volana: 508, Mondeo in Insignia so posredovali le vizualno opozorilo, pri Passatu je avto na kratko zaviral za reakcijo voznika. Vsekakor je raven vgrajene tehnike še daleč od avtonomne vožnje, pri čemer najbolje deluje na obvoznici in avtocesti, kjer so črte dobro vidne in promet poteka naravnost, brez ostrih zavojev.

Prima_karavaniD_asist

Očitno je, da so sledenje trendom najsodobnejših sistemov in vozniških pomagal najbolj resno vzeli v skupini Volkswagen, saj sta največ točk na tem področju dobila Passat in Superb. Relativno blizu jima je 508, pohvalno pa je tudi stanje tovrstne tehnike v Insignii.

Denar ni vse, je pa veliko

Pri hitrem pregledu cenikov vseh šestih modelov segajo izhodiščne cene od 25-45 tisoč evrov, seveda pa se da z dodatki sestaviti še nekoliko dražji avtomobil. V primerjavi si za osnovo nismo izbrali najvišjih paketov opreme, smo pa srednje po potrebi dopolnili z določenimi dodatki, ki bi jih kupec v tem razredu pričakoval za čim bolj praktično rabo karavana (odklepanje in zagon brez ključa, električno odpiranje prtljažnih vrat, predelna mreža in dodatno zatemnjena zadnja stekla, napredna žarometa v tehniki LED, prilagodljivi tempomat itd.).

Razpon cen s cenika za izhodiščne primerjane pakete opreme je med najdražjim in najcenejšim znašal le slabih dva tisoč evrov, po vključevanju dodatne opreme in upoštevanju pridobljenih popustov (za nakup brez financiranja) pa se je razlika povečala na okvirno 6.300 evrov. Znamke popuste včasih pogojujejo z naborom dodatne opreme, nekateri (sezonsko) vključujejo gratis komplet zimskih pnevmatik ali t.i. zimski paket.

cene karavani D

V pogajanjih o končni ceni pa se zdi, da je še največji dejavnik ali gre za naročilo v proizvodnjo ali za prodajo vozila iz zaloge trgovca. Avtomobili tega cenovnega razreda so v mirovanju relativno veliko finančno breme, še posebej, ker prodaja ni tako množična. Po drugi strani so njihovi uporabniki v veliki večini podjetja, ki so še toliko bolj občutljiva na cenovna odstopanja in pričakujejo večje ugodnosti.

Pri registraciji med konkurenti ni razlik, saj so v enakem razredu, je pa zato nekaj razpona v cenah servisov, kjer se je kot najdražji izkazal Talisman, kot najcenejši pa Mondeo. Zavarovanje bo trn v peti vsem, ki so vozilo kupili z visokim popustom, saj se to pri obračunu premije ne bo poznalo, sicer pa je tu v malenkostni prednosti Insignia, ki ima edina nazivno moč pod 130 kW.

Prima_karavaniD_TCO

Presenetljivo se je za najmanj ekonomično izbiro izkazal Ford Mondeo, ki ima relativno visoke cene ter nizke prodajne ugodnosti, podobno velja za 508. Najbolj ugoden na področju skupnih stroškov lastništva je Talisman, za njim pa ne zaostaja pretirano niti Passat, saj je možno v salonu dobiti kar zanimivo ceno.

Še pika na i

Vsakič, ko se zberemo in izmenjamo mnenja o primerjanih modelih, se izkaže, da bi si jih kar lepo razdelili in ne bi nič ostalo, saj imamo precej različne okuse in zahteve. Edini del ocenjevanja, kjer lahko izrazimo mnenja o prodornosti in prepričljivosti tekmecev, je sicer najmanj pomemben, a vsakič znova pokaže, da imajo vsake oči svojega malarja in vsak avtomobil svoje kupce.

Ko smo tokrat zbrali vtise, je bilo jasno, da med vsemi najbolj izstopa 508, tako po videzu, posebnosti, kot tudi po nečem, kar pravzaprav ne znamo definirati s pravo besedo, zato mu rečemo faktor X. Smo pa v povprečju očitno večji tradicionalisti, ko govorimo o počutju za volanom in prepričljivosti celotnega paketa avtomobila, saj sta tam prednjačila Superb in Passat.

Prima_karavaniD_subjektivni

Prvi med podobnimi je torej 508, na račun samozavestnega, že kar ekstravagantnega nastopa, po vsem ostalem pa je morda bolj verjetno, da bi s kolegi v domačo garažo zapeljali Superba, Insignio, Passata ali Talisman.

Vsota vseh delov

Vsak test PRIMA je za sodelujoča uredništva nekaj posebnega, saj ne glede na osebne ali generalne favorite do samega konca seštevanja ne moremo natančno določiti, kdo bo prvi tudi po dodeljenih točkah. Vsebinskih sklopov in sodelujočih medijev je enostavno preveč, tako da se do sedaj še ni zgodilo, da bi bil kakšen od sodelujočih modelov povsod prvi. So pa zato običajno na vrhu končali tisti, ki so bili v svojih lastnostih zelo uravnoteženi in brez posebnih pomanjkljivosti.

Prima_karavaniD_skupaj

Tokratni zmagovalec je Passat, ki je obenem prepričljiv prodajni prvak svojega razreda. Tako na trgu kot tudi v naši razvrstitvi mu sledi Superb, tretje mesto pa si, zanimivo, delita dva precej različna modela, Insignia in Talisman, ki sta nas prepričala vsak s svojim naborom atributov. Z minimalno razliko jima sledi atraktivni 508, ki nekoliko zaostaja predvsem na račun prostorske zasnove in stroškov lastništva, a je po drugi strani takšne vrste model, da zna kljub temu prepričati s svojim videzom in številnimi posebnostmi. Prav slednjega morda manjka Mondeu, ki deluje kot soliden, dokazano ekonomičen, a v tej družbi premalo izstopajoč in nekoliko precenjen izdelek.


Zaključek testa PRIMA je tokrat potekal v Galeriji okusov v Petrovčah, kjer smo karavane postavili v idilično okolje neposredne bližine dvorca Novo Celje, za nas pa so poskrbeli v restavraciji s čudovitim kulinaričnim doživetjem.


Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

40 komentarjev za "Med PRIMA karavani za posel in družino"


5 meseci 18 dni nazaj

A zdaj Passatu kaj pade ocena glede na to, da je potencialno nevaren, ker se veliko slabše odreže v losovem testu kot konkurenca?

Tommaazz
5 meseci 18 dni nazaj

Hahaha res porazno, še sreča, da so ga imeli sami izkušeni na testiranju in tega niso zaznali, ali pač :)…je pa vseeno Pasat najbolj dinamičen v ovinkih :)))))

5 meseci 18 dni nazaj

Tipični primer kako subjetivni občutek v vožnji ni merodajen in varljiv. Natančno in dinamično podvozje ni enako stabilen avto v ekstremnih pogojih.

limas
5 meseci 20 dni nazaj

Toyota camry, Honda accord/insight, Nissan maxima – in potem še nekaj praznih mest, šele nato modeli iz tega članka.

VW-T4
5 meseci 20 dni nazaj

Lahko bi se pred pisanjem vsaj informirali…honda accord karavan ne obstaja več… 😉

limas
5 meseci 19 dni nazaj

Referenčna točka je segment D in ne karavan ali nekaravan.

xxl
5 meseci 19 dni nazaj

Ti bereš? “Tokrat smo se osredotočili na lastnosti praktičnih karavanov segmenta D”

5 meseci 20 dni nazaj

A od naštetih sploh kateri obstaja kot karavan? 🙂

5 meseci 20 dni nazaj

1. žalostno je ko bereš komentarje in vidiš da nekateri izražajo svoje frustracije in se pogumno skrivajo za anonimnini uporabniškimi imeni, ter se obnašajo nezrelo, sajje njiuhov cilj da se kregajo in žalijo druge, fantje to je forum o avtomobilih, ne o vaših ogotih.

2. končna ocena me je malce razjezila, čeprav sem vedel kakšna bo, saj v vseh testih pri nas vw, ali škoda ali seat, tako da sploh ne rabimo testov in novinarjev, saj vemo kdo bo zmagal v sloveniji. hvala bogu da ljudje sami odločamo kaj bomo vozili, ker če bi poslušali naše mednarodno priznano ekipo strokovnjakov, bi na slovenskih cestah videvali samo VW group.

3. me pa je šokirala cena forda mondea, čeprav je najbolj zastarel, je bil 5000€ dražji, ne vem od kdaj so fordi tako dragi, saj pred par leti vem da je bil kakšen focus ali c max veliko bolj ugoden od vw, današnje cene fordov so pa katastrofalne.

meganer
5 meseci 21 dni nazaj

Res ne razumem, da vedno in povsod zmaga. Pustimo tisti 0.1% testov kjer ni na vrhu.

Res bi mel veliko željo enkrat peljati najprej vw potem pa se takoj vsedem v recimo Renoja.

Povem po pravici, da tudi brati ne grem podrobno. Sem bral na FB SiOL-avto kjer je eden komentiral da je dobil Ford velik minus ker je najmanjši popust pri Mondeu.

Pol bi bila bitka na prvem mestu med kako Kio in Citroenom.

Pa mi res negre za nobeno znamko.

Recimo ogromen plus gre določenim znamkami pri servisu. Poglejte razliko v servisa v parih letih. A se delajo norca ….

Morali bi pa tudi trgovci dati ceno servisiranja če vprašaš. TOČNO …. Ne približno.

Točno se ve kaj je potrebno menjati, da imaš garancijo. Če gre v maloro kaj izven garancije se pa razume ……

Ko sem kupoval nov avto mi tudi 1 niso hoteli povedati koliko bo servis …… Najbolj so lagali na Kiji. Lahko jih je sram (KMAG Ljubljana)

Pravi tam 200 pa gor …….

Avto ni samo test na netu, ampak celoten avto. Garancija, vzdrževanje, stroški vzdrževanja, ….

PS. Novinarji bi lahko začeli tudi pisati kolikšni priklopnik avto lahko pelje ….
Nekateri to potrebujemo.

5 meseci 21 dni nazaj

Ekipa ki je to ocenjevala, je mednarodno priznana ekipa strokovnjakov, zatorej je vrstni red popolnoma takšen kakršen mora biti in kakršnega sem napovedal.

xxl
5 meseci 21 dni nazaj

Še eden sarkastični Gosic, kateri je samo povedal svoje mnenje. Te pa ti, strokovnjak za tipkovnico, povej, kakšen bi moral bit vrstni red in to utemelji, kot so oni.

Locher
5 meseci 21 dni nazaj

xxl, stumpjumper je res napovedal vrstni red precej dobro. Če se ne motim, je samo zamenjal uvrstitev 508 in Talismana.

Pomemben je čas izvedbe testa. Ravnokar osveženi modeli se bodo praviloma uvrstili bolje kot njihovi starejši tekmeci.

Še bolj pomembni pa so odločitveni kriteriji. Kdorkoli se je (ljubiteljsko) ukvarjal s tem ve, da lahko zmaga vsak, samo uteži je treba ustrezno nastaviti.

5 meseci 21 dni nazaj

xxl? Kaj bi ti rad? Moja napoved je 90% pravilna! Seveda večina naroda, ki kupi voz tega razreda gleda na prostornost in praktičnost. Kdo drug bo zmagal kot passat/superb, sploh glede na to, da so cene zelo podobne?? Pug je preveč poseben (čeprav bi ga od teh imel najraje, pa ne zato ker je pug, ampak ker je drugačen…frajersko drugačen). Talisman in insignia sta nekakšna zlata sredina, mondeo je pa zastarela šara.

xxl
5 meseci 21 dni nazaj

Zdaj pišeš drugače. Ne sprenevedaj se in me (nas) ne imej za budale.Preberi se, mednarodni strokovnjak. In prepričan sem, da je 90% napovedovalo enako kot ti (jaz).

 
Karavana nasmehov
Partnerstvo za boljše bivanje in zagotavljanje mobilnosti