Reportaže

Sladke odločitve

Mazda MX-5 in MX-5 RF

Preden sem istočasno preiskusil obe izvedenki Mazdinega roadsterja MX-5, sem bil trdno prepričan, da bi v svojo garažo zapeljal tisto s trdo streho. Po hkratni primerjavi sem bistveno bolj neodločen kot prej.

Šibkejši ali močnejši motor

mazda_mx-5_rf_20_revolutuion_20-1600x900Najprej se zatakne pri izbiri agregata. Testna Mazda MX-5 z mehko streho je imela vgrajen šibkejši agregat, ki se bistveno raje vrti v visokih obratih, ima precej boljši zvok in nenazadnje več duše. A mu po drugi strani hitro zmanjka sape, zato ne deluje tako samozavestno kot močnejši bencinski agregat v MX-5 RF. Ta je občutno bolj poskočen, a ni tako zavzet za vrtenje v višjih obratih ter ne poskrbi za enako zvočno simfonijo.

Prihajajo pa z njim številni bonbončki, kot je mehanska zapora zadnjega diferenciala in vzmetenje Bilstein. Po tehtnem premisleku bi se na koncu verjetno odločil za močnejši in seveda dražji agregat, saj prinaša, glede na moj način vožnje, pomembnejše prednosti. Tiste, ki bodo z MX-5 v miru predelovali kilometre in uživali v zvoku motorja, pa bo razveselilo dejstvo, da je tako gnani roadster pravi balzam za voznikovo dušo.

Mehka ali trda streha?

Ko sem uspešno rešil prvo težavo, sem se znašel pred drugim problemom – izbrati MX-5 z mehko ali s trdo streho. Tudi tukaj sem se odločal kar precej časa in na koncu bi izbral mehko streho. Na koncu sem do te odločitve prišel izključno zaradi časa in procesa pospravljanja elektronsko nadzorovane trde strehe.

Spustiti ali dvigniti jo je mogoče do hitrosti 10 km/h, celoten proces pa traja 15 sekund. Na papirju to mogoče niti ne zveni zapleteno, v praksi pa je postopek bolj zapleten kot pri mehki strehi. Na video posnetku se lepo vidi: mehka streha je pospravljena ali dvignjena v dveh do treh sekundah, pri RF pa postopek traja precej dlje.

Po drugi strani ima trda streha številne prednosti. Na avtocesti se v potniško kabino prenaša bistveno manj hrupa, v dežju je vožnja za odtenek bolj prijetna in navsezadnje je MX-5 s trdo streho, zaradi dodatnih ojačitev, nekoliko bolj varna za glave potnikov. Po drugi strani je na račun debeline strehe nekaj manj prostora za glave, minimalno pa je zmanjšan še prtljažni prostor.

A vsak pravi romantik bo enostavno ljubil občutek, ko staromodno zapreš in odpreš platneno streho. Ta postopek ima v sebi nekaj čara, ki ga je težko opisati z besedami …

Nasmeh na obrazu zagotovljen

Mazda MX-5 1To, da je MX-5 eden najbolj uživaških avtomobilov na svetu, sem vedel že pred prvo vožnjo, zdaj pa se je vse to le še potrdilo. Neodvisno od izbire motorja ali izvedenke, bo Mazda MX-5 s svojimi voznimi lastnostmi, potniško kabino in slovesom, ki ga uživa, vsakemu vozniku narisala nasmeh na obraz. V aktualni generaciji so pri znamki z inovativnimi rešitvami uspeli tehnološko dodatno izpopolniti mali roadster, optimirati maso in potrditi njegov status legende. Ponovno!

Besedilo in video: Gašper Pirman. Foto: Peter Humar.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kaj si ti nor?
Imel sem prav in to dvakrat