Poraba 11,1 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 110.397,68 eur
Plusi
 • pogonska kombinacija
 • izjemne vozne lastnosti
 • prostorna notranjost
 • oprema testnega vozila
 • serijska predklimatizacija, zračno vzmetenje zadaj ter elektronski nadzor blažilnikov
 • notranji materiali (končna obdelava)
Minusi
 • cena testnega vozila
 • cena dodatne opreme
 • realna poraba goriva
 • dvodelno odpiranje prtljažnih vrat
 • širok prag (mazanje hlačnic)

Marsikateri ljubitelj bavarske znamke modro-belega propelerja verjame, da je vse, kar pride iz BMW-jevih kovačnic, čisto zlato. A vendarle bi znali že pri priključno hibridni različici športno aktivnega X5 doživeti manjše razodetje ter ugotoviti, da ima lahko njen zlati lesk občasno tudi nekoliko moten odsev. In da ne bo pomote – pri tem ne govorimo o barvi karoserijskega odtenka!

Ohranjanje SUVerenosti

Če bi me še pred nekaj leti kdo želel prepričati, da obstaja dvotonski terenski monstrum, v katerem razgraja več kot tristo podivjanih žrebcev, ki poskrbijo, da je na semaforskem tekmovanju »drag race« povsem poravnan z Minijevo žepno raketo Cooper S ter ob tem porabi manj od ultra ekološkega Toyotinega Priusa, bi ga verjetno vprašal, kje nabavlja svoje opojne substance. A je BMW-ju v letošnjem letu uspel prav omenjeni podvig – pa četudi  s pomočjo nekaterih rokohitrskih trikov, ki znajo z odvračanjem pozornosti dodobra zavesti publiko.

BMW X5 xDrive 40e (3)

V svoje največje športno uporabno vozilo so tako vgradili priključno hibridni pogonski sklop, ki je sestavljen iz 245-»konjskega« dvolitrskega turbobenskega agregata, poznanega že iz modela 328i, ter 113-»konjskega« elektromotorja, ki je zaradi boljšega prostorskega izkoristka integriran kar v osemstopenjski avtomatski menjalnik. S tem naj bi omenjeni pogonski sklop poskrbel za izjemno suverenost pri voznih performansah (6,8 sekund od 0-100 km/h), ki so povsem na nivoju poslovnih limuzin prestižnejšega pridiha, ter za neverjetno štednost pri porabi goriva (3,4 l/100km), s kakršno se lahko pohvali zgolj še … 50 kubična Piaggiova Vespa.

S tovrstnim »eko« avtomobilskim paketom želijo Bavarci prepričevati vse petične kupce, da se lahko po mestnih središčih povsem brezskrbno prevažajo z ogromnim SUV-om, brez da bi jim fanatični okoljevarstveni dušebrižniki za hrbtom kazali iztegnjene sredince. Ter hkrati dokazati, da znajo ustvariti ultra varčen hibrid, v katerem vam ni nerodno, da vas vidijo za njegovim volanom.

Non omne quod nitet aurum est*

BMW X5 xDrive 40e (7)Okej, sama ideja o hibridnem SUV velikanu sicer ni najnovejša pogruntavščina v svetu avtomobilizma – spomnimo se zgolj Lexusove motorne dvoživke (RX), ki je na trgu že dolgih sedemnajst let. A v teh konfuznih časih, ko so dizli med (prvenstveno ameriškimi) kupci vsaj toliko zaželeni, kot ruska vojaška letala na turškem nebu, postajajo zopet precej popularne hibridne različice Porsche Cayennena, Audi Q7, Mercedes-Benz GLE, Volvo XC90, Range Rover Sport, s čimer naj bi ponujali ustrezno alternativo traktorsko zvenečim različicam. Zatorej se je pred tokratnim testom elektro-bencinskega BMW kar samo od sebe ponujalo vprašanje, če omenjeni »varčneži« resnično poskrbijo za manj sájenja iz izpuha ali pa gre pri vsem skupaj le za … sajênje rožic.

X5 z označbo »40e«, ki označuje, da gre za hibridno verzijo z možnostjo priklopa na elektriko, naj bi tako ponujala bistveno manj packasto in zvočno vljudnejšo alternativo enako močnemu ter podobno dragemu turbodizlu 40d. K temu naj bi pripomogla kombinacija štirivaljnika ter električnega agregata, ki se napaja s pomočjo litij-ionske baterije (9 kWh), ki se skriva pod prtljažnim dnom (zaradi česar je prtljažni volumen manjši za 150 l). Slednjo je moč napolniti v dobrih štirih urah tudi na domači vtičnici (BMW-jevci pa vam lahko v domači garaži montirajo posebno polnilno postajo BMW i Wallbox, ki omogoča krajši čas polnjenja).

BMW X5 xDrive 40e (10)Tovrstni pogonski sklop v praksi poskrbi, da je avtomobil v večini voznih režimov suveren in dovolj živahen (a, zanimivo, kljub izdatni konjenici pod motornima pokrovoma nikdar brutalen!) ter skorajda povsem neslišen. Le med energičnim pospeševanjem zna kabino dodobra napolniti brenčav zven TwinPower Turbo štirivaljnika, ki pa nekako ne spada k možati pojavi glomaznega BMW-ja in deluje kot Justin Bieberjev napev v Hard Rock Cafeju – s samo melodijo sicer ni nič narobe, le ambient ni ravno tisti pravi!

Iluzionistični performans

Varčni vozniki, ki bodo medtem povsem pozabili, da so morali za najbolj varčno verzijo X5 v ponudbi spraskati na kupček vsaj 74 evrskih tisočakov, bodo precej veseli, da lahko na relacijah, ki niso daljše od (idealnih) 31 kilometrov ter hitrejše od 120 km/h, s pridom izkoriščali električni pogon (način MAX eDrive) – a le, če bo ob tem napolnjenost akumulatorja vsaj 12-odstotna, pod to vrednostjo je hitrost vozila limitirana na največ 55 km/h.

A ker si človek običajno ne kupi tolikšne jeklene gmote, da bi se z njo preganjal zgolj in samo med mestnimi ulicami (kjer je sicer rekuperacija električne energije še najbolj učinkovita), bo brž zaprepadeno ugotovil, da realna poraba goriva še zdaleč ni tako ugodna, kot navaja prodajni katalog.

BMW X5 xDrive 40e (17)

Ob tem pa je le potrebno razumeti, da je formula, s katero tovarne izračunavajo uradno normirano porabo priključnih hibridov, že nevarno blizu sferam šloganja, alkimije ter čarovništva in je kot takšna precej skregana z realnostjo. Pri čemer (malo za šalo, malo zares) samo še čakam na tisti trenutek, ko bodo proizvajalci postali tolikanj zviti, da bodo ustvarili hibrid z električnim motorjem, ki bo imel doseg vsaj 100 kilometrov, zaradi česar bodo lahko navedli uradni podatek o povsem nični porabi goriva – pa četudi bo avtomobil naslednjih 100 kilometrov požlampal 30 litrov dragocenega goriva …

Tako se je tudi tokratni testni primerek »ponašal« s skorajda štirikrat višjo porabo goriva od uradno navedene. In četudi sem dodobra izkoriščal vse možne »varčne ukrepe«, ki so na voljo (EcoPRO način, ki dodobra zamori veselje do kakršnekoli dinamičnosti, ter uporaba »pametne« navigacije, ki skrbi za čimbolj optimalno regeneracijo in porabo elektrike na prej označeni poti), mi je uspelo le na daljših relacijah zmanjšati testno porabo pod 11 litrov. Zato sem pričel povsem nehote razmišljati, da bi ob kupu denarja, ki bi ga namenil nakupu BMW X5, le raje pogledoval k navorsko bogatejšemu ter milozvočneje brbotajočemu dizelskemu šestvaljniku.

Abstinenčna kriza

BMW X5 xDrive 40e (37)Vseeno pa moram priznati, da sem imel po zaključku tokratnega preizkusa, ko sem se presedel za volan petkrat cenejšega štirikolesnika, še nekaj časa precejšnjo abstinenčno krizo. Saj se lahko v avtomobilu, ki ponuja petim potnikom celo več prostora in udobja od vesoljskega Space Shuttla, brez težav počutiš bolje kot v lastnem stanovanju. Pri čemer omenjene občutke dodobra nadgradi 5.860 evrov vredna usnjena sedežna garnitura, ki se odlično sklada z orehovim opažem na armaturni plošči,  izjemno mikavna nočna osvetlitev notranjosti ter na 4.724 evrov ocenjeno dansko ozvočenje, ob katerem še slavčki obmolknejo.

Hkrati odkrito zavidam vsem uporabnikom (lastniki vozila so tako ali tako večinoma leasingodajalci) novega X5, da se vozijo v enem najbolj vozno prepričljivih SUV-ov na planetu! Bavarski inženirji bi si tako zaslužili nagrado za posebne dosežke, saj bližnji konkurenci (okej, Porschejevi so pri tem izvzeti) nikakor ni jasno, kako jim uspe ustvariti, da se lahko dvotonski polterenec na cesti obnaša skoraj enako kot katerakoli poslovna limuzina (manko nagibajočih občutkov v ovinkih, izjemno komunikativen volanski mehanizem, perfektno požiranje neravnin), pri čemer se lahko hibridna verzija še dodatno pohvali s serijskim zračnim vzmetenjem na zadnji premi ter elektronskim nadzorom blažilnikov, kar omenjeno vozno doživetje dvigne še na višji nivo!

Chanometer

Tako kot ni vse zlato, kar se sveti, tako tudi ni vse povsem zeleno, kar je hibrid. Delni dokaz tega je tudi povsem novi priključno hibridni BMW X5, ki bo s svojim (sicer precej naprednim) pogonskim sklopom navduševal več ali manj le tehnološke navdušence, ekološke fundamentaliste ter … Američane.

Nenazadnje v tako velikem in težkem avtomobilu hibridna tehnologija (še) ne pride do varčevalnega izraza v enaki meri kot pri manjših in lažjih štirikolesnikih. Hkrati pa je potrebno razumeti, da gre pri trenutno največjemu BMW-jevem športnem terencu le za vozilo, ki je prvenstveno namenjeno čimbolj nestresnemu premagovanju daljših avtocestnih razdalj, kjer pa je turbodizel vsaj zaenkrat še vedno v prednosti.

A je BMW-jeva motorna dvoživka vseeno preklemansko dober pokazatelj, da se je v zadnjem času tovrstna »alkimija« pri ustvarjanju priključnih hibridov ter ostalih alternativnih pogonov (spomnimo se zgolj na prihajajočo Teslo X) izjemno razvila in bi znala že v zelo kratkem času spreobrniti celo marsikaterega dizelskega pravovernika.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Ni vse zlato, kar se sveti (lat.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno napredna motorna kombinacija, pri kateri pa bi si vseeno želel na bencinski strani dva valja več (kot npr. pri Cayenneu). BMW-jeva menjalna avtomatika pa je tako ali tako skorajda še vedno brez konkurence.
  9
 • Notranjost
  Na moč podobna vsem ostalim v novih BMW-jevih modelih, kar pomeni odlično ergonomijo, izvrsten položaj za volanom ter soliden izbor notranjih materialov.
  10
 • Opremljenost
  Redkokdo bo v športno uporabnem vozilu, ki se ponaša z dodatno opremo vrednosti odlično opremljenega Passata, karkoli pogrešal. Okej, sam sem ob dani ceni vseeno zaman iskal še volansko gretje, matrične žaromete, sedežno masažo, kuhalnik kave, mikrovalovno pečico, …
  10
 • Vozne lastnosti
  V razredu športno uporabnih velikanov eden izmed najbolj suverenih predstavnikov, ki je z novo generacijo še bolj prefinjen.
  10
 • Gospodarnost
  Pri vozilu, ki stane toliko, kot dobri trije kilogrami čistega zlata, postaneš še bolj dlakocepski ob tolikšnem razkoraku med testno in normno porabo.
  5
 • Zmogljivost
  Resda bo tradicionalen voznik BMW-jev malce dvignil obrvi ob podatku, da ima hibridni X5 končno hitrost limitirano na (le) 210 km/h, a to ne omaja dejstva, da je lahko v večini voznih režimov precej uren.
  9
 • Sklep
  Ljubitelji bavarske znamke modro-belega propelerja si lahko v njihovem salonu po novem izberejo prav poseben »SUVenir« na štirih kolesih, ki naj bi jih spominjal na tiste skorajda že pozabljene čase, ko so se lahko s svojimi dvotonskimi terenskimi monstrumi še povsem brezskrbno prevažali po ožjih mestnih središčih.
  8.8

Tehnični podatki vozila

baterije 9 kWh
cena osnovnega modela (€) 74.200
cena testnega vozila (€) 110.397,68
dolžina × širina × višina (mm) 4.886 x 1.938 x 1.762
dovoljena masa vozila (kg) 2.980
emisija CO2 (g/km) 78
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 2.230
medosna razdalja (mm) 2.933
menjalnik/pogon 8-stopenjski Steptronic / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 230/313
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 180/245 pri 5.000-6.500
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 83/113 pri 3.170
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.250-4.800
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 250 pri 0
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,7
pnevmatike 255/50 R19
poraba električne energije (kWh/100km) 15,4
poraba goriva na testu (l/100 km) 11,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,4
pospešek 0-100 km/h (s) 6,8
prostornina posode za gorivo (l) 85
prostornina prtljažnika (l) 500-1.720
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski + električni
vrtina × gib (mm) 90,1 x 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Posipanje s pepelom
Gokart, ki ogreje dušo in roké