Novice

Uradna predstavitev Tesle X

Včeraj zvečer so pri ameriškem proizvajalcu električnih vozil Tesla v kalifornijskem Fremontu končno predstavili svoj drugi serijski model, električno gnani križanec X, ki so ga prvič najavili že pred tremi leti.

Medtem ko je bilo moč pred nedavnim videti prve uradne slike Teslinega modela X, ki so se pojavile na konfiguratorju, namenjenemu prvim kupcem omejene serije »Signature«, pa so včeraj končno odstranili tančico z enega bolj pričakovanih avtomobilov letošnjega leta. Teslin prvi mož, Elon Musk, je na predstavitvi prikazal vse tehnološke novotarije, s katerimi se ponaša model X. Med slednjimi so tudi precej zanimiva zadnja dvižna vrata (Falcon Wings), ki se ponašajo s senzorji za preprečevanje poškodb in se lahko odprejo povsem samodejno, ko se uporabnik vozila približa avtomobilu s ključem v žepu. Model X se ponaša še s precej sofisticiranim klimatskim sistemom z naprednimi filtri, pri Tesli pa napovedujejo tudi najvišje ocene na varnostnih testih.

Avtomobil, ki bo lahko opremljen s tremi vrstami sedežev, bo lahko vlekel celo 2.268 kilogramov težko prikolico ter pri najbolj krepki različici pospešil od 0 do 100 kilometrov na uro v zgolj 3,8 sekundah. V tej izvedenki naj bi se sicer ponašal s približno 390-kilometrskim dosegom, elektromotorja, nameščena spredaj (262 KM) in zadaj (510 KM), pa bosta pripomogla, da bo dosegel 250 km/h najvišje hitrosti.

Cene vseh različic v ZDA zaenkrat še niso znane, trenutno so objavili zgolj ceno najbogatejše različice »Signature Series« z baterijo kapacitete 90 kWh, ki stane 132.000 ameriških dolarjev. S paketom »Ludicrous Speed Upgrade« (pol sekunde hitrejši od 0-100 km/h) pa je za Teslo X potrebno imeti v žepu vsaj 142.000 ameriških dolarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Tesla)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot je v ekipo za Dakar zvabil še Loeba
Volkswagnova akcija v teku