Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 219 km/h Cena 50.505 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • izvrstna zvočna izolacija
 • notranji materiali
 • občutek za oblikovne detajle v notranjosti
 • voznikova ergonomija
Minusi
 • cena vozila
 • cena dodatne opreme
 • pomankanje svežine pri zunanji obliki
 • počasen zagon navigacijskega sistema
 • neznanje slovenskega jezika

Naj vas zunanjost nikar ne zavede! Četudi najnovejša Audijeva Štirica na zunaj ni videti bistveno drugače od svoje predhodnice, zaradi česar deluje na trenutke že rahlo dolgočasno, pa se v njenem drobovju skriva izjemno napredna in dovršena tehnologija. S tem predstavlja grozečo nevarnost najbližji konkurenci, ki večinoma prihaja iz stuttgartskih in münchenskih kovačnic. Audi! Intus, intus est Troianus equus!*

Nova generacija, ki ni videti nova

Zdi se, da je pri Audiju vse v znamenju številke štiri. Pa najsi gre za logotip štirih prepletajočih se prstanov, legendarni štirikolesni pogon »quattro«, tradicionalno sodelovanje na novoletni turneji štirih skakalnic ter nenazadnje tudi za A4, ki velja že vrsto let za njihov najbolj množičen model in katerega menda vozi vsak (kakopak!) četrti slovenski voznik Audija. Zatorej ne čudi, da Bavarci pri vsakokratnem ustvarjanju nove generacije modela A4 ničesar ne smejo prepustiti naključju, saj gre za izjemno pomemben produkt v njihovem naboru.

AUDI A4 03

Tako tudi peta reinkarnacija nekdanjega modela 80, ki so jo sicer predstavili že v lanskem letu, predstavlja pravo malo manifestacijo znanja inženirjev iz Ingolstadta, s katero želijo nagnati bližnji konkurenci strah v kosti. Za osnovo so vzeli najnovejšo koncernsko modularno platformo MLB Evo, ki jo je moč najti med drugim tudi pri dragoceni Bentley Bentaygi, vanj vgradili najsodobnejše pogonske sklope, pri katerih programska oprema menda ni (več) okužena s »trojanci«, ter najeli oblikovalce, ki obožujejo ruske matrjoške.

Slednji so tako v duhu novodobnega Audijevega kloniranja … pardon … oblikovanja, pri katerem si postajajo njihovi modeli čedalje bolj podobni, zrisali skorajda kopijo prejšnje generacije. Tako A4 na cesti zelo težko ločiš od devet let starejšega predhodnika, zaradi česar deluje  – podobno kot Subarujeva armaturna plošča – rahlo zastarel, že kot nov. Škoda! Zdi se, da je zunanjost nove generacije A4 moč oceniti kot nekoliko zamujeno priložnost. Še posebej, če vemo, da so znali celo pri tradicionalno konservativnem Mercedes-Benzu pri kreiranju novega razreda C to bistveno bolje rešiti ter ustvariti precej bolj mladostno oblikovano vozilo. Narobe svet!

A bodite povsem brez skrbi! Druženje z A4 je namreč razkrilo, da so štirje prepletajoči se prstani na maski avtomobila še vedno izjemno močan magnet za oči mimoidočih, pri čemer niti ni toliko važno ali gre za star ali povsem nov model. Zanimivo …

Mali princ

Morda zunanje linije očem mimoidočih firbcev res ne razkrijejo povsem, da gre za najnovejšo generacijo B9, a o tem ni prav nobenega dvoma v njeni notranjosti. Okej, res ne gre za kakšne revolucionarne spremembe, kakršnih smo recimo vajeni pri Francozih (spomnite se zgolj na popolno preobrazbo novega Megana), a vendarle so razlike v primerjavi s predhodnikom vidne, občutne in (celo!) slišne. Najnovejši A4 se tako lahko pohvali z izboljšano ergonomijo (npr. izvrstna tri-conska klima), večjim deležem mehkih plastičnih oplat (a ne toliko, kot pri novem »Baby-Benzu«) ter izvrstno zvočno izolacijo, zaradi katere sem kasneje, ko sem se presedel v pol cenejši avtomobil, med vožnjo kar nekajkrat preverjal, kje imam odprta okna.

AUDI A4 17

Posebno pohvalo pa si zasluži tradicionalni Audijev občutek za notranje oblikovanje, pri katerem ni prostora za kič in slogovno shizofrenijo. S pomočjo izjemno bogatega in hkrati precej dragega (!) izbora opcijskih dodatkov ponuja vstopnico v svet avtomobilske visoke mode, kar si včasih našel zgolj v višjih segmentih. Pa naj gre za ravno pravšnjo ambientalno osvetlitev, neizmeren občutek za detajle (vklop kozmetičnih lučk z bližanjem roke), fantastično ergonomijo MMI upravljala ali pa zgolj za vrhunsko odzivnost tipk s tistim prepoznavnim klikajočim zvokom, kar zaman iščeš celo pri marsikaterem premijskem proizvajalcu (Lexus, uči se!).

Estetski fundamentalisti bodo zavijali z očmi zgolj ob cenenem videzu info-zabavne tablice na vrhu armaturne plošče, ki (roko na srce) spada v avtomobil tega cenovnega razreda v podobni meri kot plastična kvarčna ura iz pralnega praška na zapestje poslovneža. Da neznanja slovenskega jezika (ne, v meniju oznaka »slovenský« žal ni prava) v avtu, ki se ceni na več kot 50 tisočakov, niti ne omenjam.

Prednost je v tehniki

A tisto, zaradi česar novi A4 še najbolj navdušuje in prepriča, se skriva v njegovem drobovju. Novo podvozje s petvodilno zadnjo premo zagotavlja izvrstno lego na cestišču, pri čemer se lahko istočasno pohvali z izjemno dobrim požiranjem neravnin (česar v preteklosti pri kateremkoli Audijevem paketu, ki se je kitil z označbo »Sport«, nismo poznali). Odličen je volanski mehanizem, ki navdušuje z natančnostjo, a je za odtenek manj povratno poveden, kot pri kakšnem zadaj gnanem konkurentu iz bližnje bavarske soseščine. A da ne bo pomote, tu gre zgolj za detajle!

Srednji menedžment, ki se bo (vsaj pri nas) v največji meri znašel za volanom novih (službenih) Audijev A4, bo hkrati ugotavljal, da je druga najšibkejša dizelska možnost v ponudbi verjetno hkrati najbolj optimalna izbira pri vsakodnevnem premagovanju avtocestnih kilometrov – 150 »konjev« je namreč dovolj svobode željnih, da ni prav nobene potrebe pogledovati k 2.450 evrov dražji opciji, v kateri sicer razgraja 40 »žrebcev« več. Hkrati je dovolj varčen (5,9-litrska testna poraba črnega zlata na sto kilometrov), da finančniki ne bodo skakali v zrak zaradi previsokih računov za gorivo.

AUDI A4 21Vsekakor pa naj bodo pri dodatkih previdni ter se odpovejo vsaj na 1.500 evrov ocenjenim ne-adaptivnim žarometom LED (saj so ksenonski že serijski) in si raje privoščijo izvrstno 7-stopenjsko dvosklopkovno menjalno avtomatiko. Slednja namreč navdušuje z izjemno intuitivnim in urnim delovanjem, kar sem sicer zaman iskal pri Octavijinem 6-stopenjskem DSG-ju.

Chanometer

Novi A4 na zunaj nikakor ne kaže, da bi lahko predstavljala kakšno resnejšo nevarnost bližnji konkurenci. Vendar pa že po nekaj odpeljanih kilometrih da vedeti, da gre za izvrsten avtomobilski paket, ki dobesedno zleze pod kožo, da se z veliko muko ločiš od njegovega volana. Priznam!

AUDI A4 02

A četudi gre za svojevrstnega »trojanskega konja«, ki svoje prave kvalitete razkrije šele pod površjem, vseeno mislim, da bi morali Audijevi zunanji oblikovalci pokazati več poguma. Še posebej pri ceni kolikor toliko spodobno opremljenega vozila segmenta D, za katero si si pred kakšnimi 16 leti lahko brez težav privoščil brutalni RS4 (zgolj za zanimivost, tovrstna 380-»konjska« raketa je tedaj stala 103.584 nemških mark) in pri kateri pričakuješ vsaj malček učinka »vau«. Nenazadnje zgolj in samo prelestnost prestižnega znaka na maski avtomobila ne bo v nedogled privlačila kupcev. Če ne verjamete, vprašajte Mercedesove prodajnike!

Tekst in foto: Urban Acman.

* Poslušaj! Notri, notri je trojanski konj (nevarnost je blizu) – latinski izrek

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Drugi najšibkejši dizel v ponudbi se izkaže za najbolj optimalno izbiro (tudi v stroškovnem smislu), zato ni potrebe pogledovati k močnejšim alternativam. Izvrsten 7-stopenjski menjalnik DSG!
  10
 • Notranjost
  Audijevi notranji oblikovalci že od nekdaj slovijo za prave mojstre svojega poklica, kar so dokazali tudi pri A4. Nova platforma je prinesla dobrodušneje odmerjen kolenski prostor na zadnji klopi.
  10
 • Opremljenost
  Za kolikor toliko spodobno opremljeno vozilo je potrebno pripraviti vsaj 10 dodatnih tisočakov, za posebne želje pa še enkrat toliko.
  8
 • Vozne lastnosti
  Odlično lego na cestišču ter izvrstno komunikativnost volanskega mehanizma je moč nadgraditi še s 1.230 evrov vrednim komfortnim podvozjem z uravnavanjem blaženja ter 1.260 evrov vrednim dinamičnim krmiljenjem.
  9
 • Gospodarnost
  Premijski razred nikdar ni bil poceni, a tolikšne cenovne razlike do enako motorizirane in podobno opremljene »plebejske« konkurence še ni bilo. Tako kar 15 tisočakov loči Audi A4 in podobno opremljen Volkswagen Passat.
  6
 • Zmogljivost
  Kombinacija dvolitrskega TDI-ja in 7-stopenjskega menjalnika S-Tronic ustvari povsem dovolj zmogljivo poslovno limuzino.
  9
 • Sklep
  Audijev »trojanski konj« svoje prave kvalitete uspešno skriva pod nerazburljivo zunanjostjo in ponuja precej resno vprašanje o smiselnosti podobnega oblikovanja v prihodnje.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 40.720
cena testnega vozila (€) 50.505
dolžina × širina × višina (mm) 4.726 x 1.842 x 1.427
dovoljena masa vozila (kg) 2.065
emisija CO2 (g/km) 112
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.820
menjalnik/pogon 7-stopenjski S-Tronic/spredaj
največja hitrost (km/h) 219
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.250-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.500-3.250
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 225/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1/3,9/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 54
prostornina prtljažnika (l) 480-965
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Trojanski konj"


MareA
3 leta 5 meseci nazaj

Predhodnik je bil verjetno ena največjih trug na 4-ih kolesih. Tako sterilnega avta že dolgo nisem vozil, “prednost v tehniki” gor ali dol. Potem pa nov model. Izboljšanje da. Revolucija ne. Štirje krogci bodo morali kar nekaj časa razmišljat, zakaj jim nos rine ven iz ovinka. Da ne omenjam razglašenega podvozja, ki zahteva obisk zobarja na vsakih 10k km (ob rednem servisu se naročite še k zobarju – predlagam, da imajo serviserji štirih krogcev zraven koncesionarja). Razglašeno zato, ker trdota ne prinaša želene ostrine. Čemu potem?

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Ne ljubi se mi niti brat.

dejc99
3 leta 5 meseci nazaj

Uf, 50 tisočakov hočejo za to… nekako morajo dobiti denar za amerikance zaradi dizelske afere. Upam, da ta audi nima programske opreme za goljufanje.

3 leta 5 meseci nazaj

Kar pogosto vozim oskubljeno različico (2.0 TDI Basis) in se z odlično oceno o ergonomiji spljoh ne morem strinjati. Za prekladanje med radiem, navi enoto in “avto” enoto porabim ogromno časa. Sploh če ga primerjam z VAG bratranci. Prav tako je podvozje nastavljeno obupno trdo – na 16kah. Meni osebno sicer odgovarja taka vožnja, za običajnega voznika je pa to too much. Je pa okretnost in filing v vožnji v primerjavi s predhodnikom vesoljska.

 
Martin Krpan v smokingu
Vroči KameLeon