Poraba 9,4 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 35.029 eur
Plusi
 • elastičnost bencinskega agregata
 • vozne lastnosti
 • dvojni karakter - vsakodnevno uporaben športnik
 • delno školjkasti sedeži
 • privlačna cena za bogato opremljen paket
 • delna zapora diferenciala
 • odlično delovanje sistema za samodejno prižiganje dolgih luči
 • smešno nizka povprečna poraba goriva za 213 kilovatov
Minusi
 • premalo izrazita potniška kabina
 • še vedno preveč umeten zvok motorja v programu Cupra
 • za dirkaško nastrojene lastnike premalo brezkompromisen

Seatova raketa se je v mojih rokah že dokazala kot vsakodnevno uporaben izstrelek. A če večina njegovih največjih konkurentov v ospredje potiska športnost, Leon Cupra že od začetka stavi na svojo širšo uporabnost. Pa to drži tudi ob vklopljenem športnem programu Cupra?

Ne, to ni prenova

Seat Leon Cupra 290_7Seat Leon Cupra je nedolgo nazaj postal vladar slovitega dirkališča Nürburgring. Brez večjih sprememb si je, sicer za kratek čas, pokoril vso konkurenco in prav neverjetno je, da so morali pri Renaultu za ponoven vzpon na vrh  izdelati ekstremno različico Megane R.S. Trophy-R. Kasneje so se na vrh povzpeli še pri Hondi, kot zadnji pa so krog najhitreje prevozili pri Volkswagnu z omejeno različico Golfa. Vmes so pri Fordu izdelali še skoraj nepremagljivega Focusa RS, zato je konkurenca v svetu cenovno dosegljivih kompaktnih športnikov velika kot še nikoli.

Seveda so morali na razvoj dogodkov hitro reagirati tudi pri Seatu, zato so svojemu najhitrejšemu članu namenili dodatnih 7 kilovatov oziroma 10 ”konjev”. Da zapisa ne zaključim kar tukaj, so zaradi malenkost večje moči Španci izboljšali sistem za vbrizgavanje goriva in kljub prirastku moči uspeli ohraniti enako povprečno porabo.

Ne, sprememb s tem še ni konec. Inženirji so prilagodili delovanje prednje elektronske delne zapore diferenciala in namestili 5,6 kilogramov lažji in izboljšan izpušni sistem z nastavljivimi ventili. Skupek teh izboljšav je pripomogel k še širšemu razponu uporabnih vrtljajev, saj je maksimalen navor zdaj na voljo že malce pred 1.700 vrtljaji in ”drži” vse do 5.800 vrtljajev.

Seat Leon Cupra 290_32

Kljub manjših spremembam na motorju tokrat ne gre za nikakršno modelno prenovo, temveč za odgovor na zahteve trga in boljši položaj na lestvici, ki v resnici ne prinaša ničesar. No, mogoče bo hvalisanje pred prijatelji malce lažje, saj ima Cupra po novem kar 12 kilovatov več kot priljubljeni Megane R.S., a še vedno 22 kilovatov manj kot osupljivi Focus RS.

Res ni razlik

Zaman boste iskali razlike med šibkejšo in močnejšo različico. Sprva sem jih iskal tudi sam, a našel le Seat Leon Cupra 290_9spremenjen napis na sprednji in zadnji oznaki, kjer se zdaj ”bohoti” številka 290, zato ne izgubljajte časa, Cupra 280 in Cupra 290 sta na zunaj praktično identična.

Jap, prav ste uganili. Razlik ni niti v potniški kabini, kjer je še vedno precej umirjeno. Edini pravi opomnik, da gre za športnega Leona, so odlični sedeži in nekaj majhnih oznak. Škoda, pokazali bi lahko vsaj malce več izvirnosti, namesto da so podlegli dolgočasni uniformiranosti, ki krasi večino produktov skupine Volkswagen.

Modri kameLeon

Seat Leon Cupra 290_20Ker sem glede na zgoraj napisana dejstva in pretekle izkušnje hitro ugotovil, da 7 kilovatov ne prinaša revolucije, sem si postavil lasten izziv: preživeti testni termin v agresivnem športnem programu Cupra. Slednji ne vpliva ne le na odzivnost stopalke za plin in povečane glasnosti iz izpušnega sistem, temveč dodobra otrdi volan in strša podvozje. Recimo, brezkompromisni Megane R.S. takšnega programa ne potrebuje, saj ima v DNA zapisan brezkompromisen športen karakter. Seat Leon je v tem pogledu precej bolj prilagodljiv. Če se je Ford Focus ST dokazal kot vsakodnevno uporaben športnik, je Leon Cupra letvico dvignil še višje. V običajnem programu je krotek kot mačji mladički, a se ob menjavi programov njegov karakter dodobra spreminja, še vedno pa tudi v programu Cupra ne doseže brezkompromisnosti bistveno bolj ozko usmerjenih konkurentov.

Športni program Cupra je bil v uporabi neprestano, zjutraj, zvečer, ko sem bil za volanom sam ali pa sem imel ob sebi v otroškemu sedežu pripetega mojega malčka. Ugasnil ga nisem niti takrat, ko sem prevažal mamo in imel prtljažnik poln nakupovalnih vrečk.

Moje domneve so se potrdile. Zlahka sem vsakodnevno shajal s trdoto in agresivnostjo, ki jo prinese Cupra.Seat Leon Cupra 290_13 Nad neudobnostjo ali pretirano glasnostjo se ni pritoževal niti en potnik. Sicer pa je Leon res hiter izstrelek, ki zahteva od voznika zbranost. Dovolj je le majhen dotik stopalke za plin in dovoljena hitrost vožnje je hitro presežena. K sreči je imel testni primerek odličen prilagodljivi tempomat, ki je v mojih očeh še vedno eden izmed najbolj dobrodošlih tehnoloških bonbončkov.

Vsakodnevna uporabnost, ki je zame prednost, je lahko za nekoga drugega slabost. Potem pa so tu še zavore, ki enostavno niso dorasel spremljevalec masi in moči. Hitro se pregrejejo in ne nudijo optimalnih zavornih sposobnosti. Še posebej bodo nad njimi razočarani tisti, ki večkrat obiščejo dirkališče, saj bodo morali na seznam dodatne opreme obvezno dodati paket Sub8, ki prinaša štiribatne čeljusti Brembo in Michelinove pnevmatike Super Sport Cup 2.

Seat Leon Cupra 290_11Znanilec novih trendov

Leon Cupra je bil eden prvih vsestranskih športnikov, ki v ospredje ni postavljal izključno časov na dirkališču. Če je bil pred leti še osamljen jezdec se vse več proizvajalcev odloča za podoben korak, tako so pri Fordu predstavili dizelsko različico Focusa ST, Renault naj bi drastično pomehkužil Meganea R.S. in Peugeot s 308 GTi išče rdečo nit med močjo in vsakodnevno uporabnostjo. Kot vidite je izbire več kot dovolj, na koncu pa odločajo predvsem nianse, všečnost zunanje oblike in zvestoba glede določene znamke. Kot nevtralen ocenjevalec sem neverjetno navdušen nad Seatovim Leonom, a ob pogledu na končno ceno, ki se že približuje fenomenalnemu Focusu RS pa bi hitro prašička prepričal, da iz sebe izpljune kakšnega tisočaka več.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pri Seatu so sicer moč motorja povečali za sedem kilovatov, vendar se v praksi to bistveno ne pozna. Gre še vedno za odličen dvolitrski agregat, ki navduši s svojim dvoličnim značajem. Iz mirnega spanca ga zbudi le pritisk na tipko, takrat pa poskrbi za dvig adrenalina.
  10
 • Notranjost
  Potniška kabina ostaja zvesta prvotni zasnovi, zato tudi tokrat pogrešam malce več izvirnosti. Nekaj oznak Cupra na sedežih in merilnikih je enostavno premalo.
  9
 • Opremljenost
  Poleg glavnih prednosti - motorja, ročnega menjalnika in delne elektronske zapore diferenciala, je Cupra 290 opremljena še z nekaterimi bonbončki, ki pridejo zelo prav pri vsakodnevnih opravkih. Tako niso manjkali sistem parkirnih tipal, sistem za samodejen vklop in izklop žarometov LED, navigacijska naprava in zimski paket.
  9
 • Vozne lastnosti
  Cupra ostaja prekleto hiter športni avtomobil, ki ni tako agresiven kot Ford Focus RS in Renault Megane R.S., vendar ne zaostaja veliko. Skupaj z doplačilnim paketom Performance pa kupcem nudi še stopničko boljše vozne zmogljivosti.
  10
 • Gospodarnost
  Kljub temu, da je zaradi bogate dodatne opreme cena nekoliko narasla, je Seat Leon Cupra 290 s 35 tisočaki še vedno eden najboljših paketov za ta denar.
  7
 • Zmogljivost
  Prirastek moči je bolj stvar prestiža, zato bistvenih razlik med šibkejšo in močnejšo različico ni - Cupra ostaja ena najhitrejših vročih izbir na tržišču.
  9
 • Sklep
  Seat je še pred prenovo modela poskrbel za rahel dvig moči, ki razen prestiža pravzaprav ne prinese bistvenih izboljšav. Cupra z 213 kilovati ostaja vsakodnevno uporaben športni avtomobil, s čimer se močno razlikuje od ostalih tekmecev. In ravno v tem je njegova največja prednost.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 30.778
cena testnega vozila (€) 35.029
dolžina × širina × višina (mm) 4.263 x 1.784 x 1.459
dovoljena masa vozila (kg) 1.890
emisija CO2 (g/km) 154
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.984
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.636
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 213/290 pri 5.600 - 6.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.700 - 5.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,2
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,8/5,5/6,6
pospešek 0-100 km/h (s) 5,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 380-1.210
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 82,5 x 92,8
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Vroči KameLeon"


MareA
3 leta 9 meseci nazaj

Primerjava z diesel motorjem je enostavno brezpredmetna. TDIji so prave uspavanke proti temu. Zato je primerjava zgolj in le na strani uporabnika (beri njegovih potreb). Kdor dela 15k km na leto in rabi udomačeno divjo zver, ne rabi gledat daleč stran. Za nabiranje kilometrov pa je to neudoba kripa. Poraba gor ali dol. Takrat bi si želel sedeže iz višjega razreda, Po možnosti z masažo in hlajenjem…

MareA
3 leta 9 meseci nazaj

Sori, Gosic, kaj sploh prihajamo iz iste galaksije? Al boš kritiziral tudi za razred povprečen prtljažnik in odsotnost predalov pod sedeži?

Gosic
3 leta 10 meseci nazaj

Ob vsej tej tehnološki dovršenosti in ‘uporabnosti’ pa ne gre narediti sedežev, ki se zložijo v ravno dno.

Fenix_
3 leta 10 meseci nazaj

s tuningom prileze na 340hp
prava raketa

emozul
3 leta 10 meseci nazaj

Tole je pa STROJ, sam bi drugače raje izbral karavana.
pskoda, to bi moral imeti.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Poraba cca 13l mi ni všeč. Sicer jaz ko sem probal ta stroj leti ko hudič in poraba je bila +15l kar pa ni malo, da bi pa šparal tak avto je pa škoda denarja za avto

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

ps.: če bo kdaj v ponudbi BITDI bo sigurno moj oz bi bil že zdaj pa ga ni mogoče kupit

evilfury
3 leta 10 meseci nazaj

A to maš sistem on off glede gas pedala? Se prav al skoz v poden al pa brez gasa.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Če bi to delal bi bilo še +++l na 100km, zato pa so vsaj za mene dizli zakon ker, da pridem do 7l moram mu yebat mater

 
Trojanski konj
Edinstven