Poraba 6,8/16,7/10,4 l/100km Največja hitrost 232 km/h Cena 82.500 eur
Plusi
 • štirikolesni pogon xDrive
 • pogonski sklop
 • splošna ergonomija
 • lega in vodljivost
 • svetilnost žarometov LED
 • kombinacija dinamike in udobja vožnje
Minusi
 • maloprodajna cena
 • homogenost svetlobne razporeditve zasenčenega snopa žarometov LED
 • cena dodatne opreme
 • sunkovito menjavanje prestav v ročnem režimu
 • visok nakladalni rob prtljažnika

Ne glede na teoretično zapeljivost motorizacije 2.8i in njenih 245 »konj« je jasno, da tako motoriziran BMW X4 na evropskih tleh, še posebej pa v Sloveniji, ne bo dosegel vidnejšega prodajnega uspeha. Bencinske motorizacije v avtomobilih tovrstne zasnove so namreč namenjene prvenstveno ameriškemu in kitajskemu trgu. Test.

Na prvi pogled je bil tokrat preizkušeni primerek, z izjemo dodatkov »M«, na zunaj identičen modelu BMW X4 2.0dA xDrive, ki sem ga vozil pred časom. Temno siv kovinski odtenek karoserijskega laka zunaj in svetlo bež usnje s šivi v kontrastni rdeči barvi znotraj. Meni so sicer na pogled prijaznejši vložki iz polirane imitacije lesa v BMW-ju izpred dveh let, kot vložki iz imitacije brušenega aluminija v tokratnem testnem avtomobilu, saj delujejo bistveno bolj hladno.

5.0

BMW_X4_28i_xDrive_19Na prvi pogled identična notranjost pa v primerjavi s tisto izpred dveh let prinaša nekaj mikroskopskih sprememb. Prvi je v različico 5.0 nadgrajen sistem upravljanja iDrive z bolj »gladko« oblikovanimi stikali, spremenjenim grafičnim vmesnikom in posledično tudi malo drugače zastavljenimi meniji. Druga drobna sprememba se nanaša stikalo za hitro dostopanje do menija četice voznih pomočnikov paketa Intelligent Safety z vrha sredinske konzole.

Medvedja usluga?

BMW_X4_28i_xDrive_07Z izjemo sistemov za prepoznavo možnosti naleta in prepoznavanje peščev, ki zmoreta poleg pasivnega opozarjanja tudi aktivno poseči v vožnjo z zaviranjem, sta preostala dva, »zapustitev voznega pasu« in »menjava voznega pasu«, zgolj opozorilnika, brez možnosti aktivnega poseganja v vožnjo. Ker se ti sistemi ob vsakem zagonu avta samodejno vklopijo, sem jih praktično vedno, če me le ni kaj zmotilo, tudi nemudoma izklopil.

Še vedno namreč zagovarjam tezo, da voznik, ki ni sposoben spremljati dogajanja BMW_X4_28i_xDrive_08v okolici avtomobila in se ustrezno odzivati na morebitne nevarnosti, ni voznik v pravem pomenu besede. Bojim se namreč, da tovrstni sistemi v (pre)številnih posameznikih vzbujajo lažno vero, da avto zanje spremlja dogajanje in bo rešil vse, kar jim pride na pot. Napaka! Sam sem mnenja, da tovrstni pametni sistemi, z razmišljanjem namesto uporabnikov, delajo svojevrstno medvedjo uslugo.

10 ali 15 let

Pomislite na sklepno dejanje vse večjega števila aktivne pomoči vozniku, avtonomne avtomobile. Danes namreč praktično ni avtomobilskega proizvajalca, ki ne bi, pretežno v sodelovanju s tehnološkimi partnerji, razvijal sistema avtonomne vožnje. Tudi BMW ni izjema. Nedavno tega so napovedali, da se bo leta 2021 njihov zastavonoša ponašal s peto stopnjo avtonomnosti avta. Kakšnih deset ali petnajst let kasneje pa bodo voditelji, v »strahu za naše zdravje« avtonomne avte uzakonili in v isti sapi izrinili s cest običajne avte. Scenarij, za katerega vem, da ga bom dočakal. Po drugi strani upam, da sem s časovnim okvirom vseeno preveč optimističen.

Pa me je spet odneslo … vračam se k bistvu tega zapisa, BMW-ju X4 2.8i xDrive.

Brenčanje

BMW_X4_28i_xDrive_12Ne samo na papirju, temveč tudi na cesti, deluje vgrajena motorizacija, predvsem po zaslugi zajetne konjenice in navora, nadvse všečno. Hvalim bencinsko kultiviranost teka, dobro odzivnost in prožnost tudi v najnižjem področju motornih vrtljajev. Turbobencinar prepriča tudi z veseljem do vrtenja.

Ne glede na objektivno gledano pozitiven vtis, ki ga naredi motorizacija na cesti, pa vseeno močno dvomim, da bomo na sončni strani Alp srečali prav veliko tako gnanih BMW-jev X4. Glavnina jih je v dvolitrski dizelski izvedenki, kdor si bo v X4 že zaželel okoli 250 »konj« pa bo zelo verjetno raje posegel po X4 3.0d xDrive.

Četudi nisem pristaš dizlov, bi to naredil tudi jaz! Drži, slednji je dražji, a je tudi nekaj malega močnejši, veliko prožnejši in posledično tudi še hitrejši. Medtem, ko je treba pri BMW X4 2.8i xDrive računati na povprečno porabo dobrih deset litrov na sto prevoženih kilometrov, sem na osnovi izkušenj z veliko težjim BMW X6 3.0d xDrive prepričan, da bi moral BMW X4 3.0d xDrive shajati z manj kot devetimi litri plinskega olja na sto kilometrov. BMW_X4_28i_xDrive_13Izstopa pa motorizacija 3.0d v primerjavi z 2.8i še v eni, vsaj meni bistveni, lastnosti. Ima šest valjev! Vse od mojega prvega stika z dvolitrskim turbobencinarjem v izpeljanki 2.8i mi brenčanje štirivaljnika s skoraj 250 »konji« ne gre skupaj. V kakšnem Golfu GTI, ali Fordu ST to še nekako gre, BMW-ju za 82.500 € pa preprosto ne pristoji. Edina izjema, kjer nisem pretirano vihal nosa nad brenčanje štirivaljnika 2.8i, je bil 428iA Cabrio – a tudi tam predvsem zaradi učinka, ki ga zagotavlja njegova zložljiva streha.

Popolnoma nepotrebno

BMW_X4_28i_xDrive_16Ob objektivno gledano zelo suverenem nastopu motorja in pregovorno nadvse uglajeno delujoči osemstopenjski avtomatiki, se moram ponovno obregniti ob, v določenih okoliščinah sila moteče, sunkovito delovanje pogonskega sklopa. Ob vklopljenem ročnem pretikanju prestav in polnem pospeševanju vsak vklop višje prestave pospremi moteč sunek skozi pogonski sklop. BMW_X4_28i_xDrive_28Ker menjalnik v samodejnem režimu v vseh voznih okoliščinah pretika mehko, sem prepričan, da gre pri tem za ustvarjanje tako imenovanega športnega občutka v vožnji. Ta, v zameno za morda nekaj milisekund hitrejše prestavljanje, popolnoma nepotrebno obremenjuje mehaniko.

BMW_X4_28i_xDrive_11Dopuščam možnost, da sem se samo jaz spotaknil ob brenčanje 250-»konjskega« štirivaljnika v tako dragem in zmogljivem BMW-ju. A kot sem v preteklosti že večkrat zapisal, to ni glavni razlog, zakaj BMW X4 2.8i xDrive nikoli ne bo zapeljal v domačo garažo. Ustavi se že pri tem, da gre za X4, torej tako imenovani cestni terenec. Sam tovrstne avtomobilske izdelke še vedno generalno dojemam kot nepotrebno razmetavanje.

Kaj pa, če je vse res?

Jasno mi je, da sem zanemarljivo majhen košček mozaika današnje avtomobilske industrije. Zaradi tega se tudi ne slepim, da bo moje uporniško mišljenje do športnih terencev kogarkoli odvrnilo od njihovega nakupa. A upanje ostaja. Upanje, da se bo morda, nekoč, nekje en Janezek vprašal: “Kaj pa, če je vse to res?” Četudi se bo, po dolgem ali kratkem razmisleku, vseeno odločil za uresničitev svoje osnovne ideje, bo to še vedno, vsaj v mojih očeh, pomemben prvi korak k ozaveščanju Janezka. Zavedanje, da počnemo nekaj manj kot optimalno ali celo narobe, je namreč prvi pogoj, da lahko začnemo stvari spreminjati, izboljševati, optimirati …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Strogo tehnično gledano izvrstno delujoč štirikolesni pogon xDrive, zmogljiv, odziven in prožen motor ter mehko pretikajoč menjalnik v samodejnem režimu. Slednjemu zamerim sunkovita pretikanja v ročnem režimu, motorju pa »pedigreju« avta neprimeren zvok.
  10
 • Notranjost
  Notranja prostornost, predvsem na zadnji klopi, pričakovano skromnejša kot pri tehnično identičnem X3. Sicer pa kakovostni materiali, visoka raven končne obdelave in dobra ergonomija.
  9
 • Opremljenost
  Vsoto evrov, porabljenih za doplačila, bi sam močno sklestil, delež pa pretopil v dizelskega šestvaljnika. Seveda, če bi bil prisiljen v nakup X4. Sam bi namreč v tem cenovnem razredu veliko raje izbral kakšno serijo 5 .
  10
 • Vozne lastnosti
  Z nastavitvijo podvozja značilen sodobni BMW, saj bosta, predvsem na spolzki podlagi, prej popustili prednji kolesi kot zadnji. Je pa res, da ga je moč, po zaslugi prožnega motorja, prisiliti tudi v prekrmarjenje.
  8
 • Gospodarnost
  Nič čudnega, da je večina slovenskih BMW-jev X4 opremljenih z motorizacijo 2.0d. Cena in poraba testnega primerka nista ravno prijazni do denarnice.
  5
 • Zmogljivost
  Ob »dinamično« naravnanem vozniku bo 245 »konjev« in 350 njutnmetrov primerno energično premikalo približno 1,9 tone težak »kupeterenec«.
  8
 • Sklep
  Tehnično dober pogonski sklop z nekaj izključno subjektivnimi pripombami. Neodvisno od tega ne pričakujte, da boste v Sloveniji srečali prav dosti primerkov BMW X4 2.8i xDrive.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 57.650
cena testnega vozila (€) 82.500
dolžina × širina × višina (mm) 4.671 × 1.881 × 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 2.360
emisija CO2 (g/km) 172
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.845
medosna razdalja (mm) 2.810
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 232
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 180 (245) pri 5.000-6.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.250-4.800
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,9
pnevmatike 245/50 R 18 M+S
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8/16,7/10,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,3/6,3/7,4
pospešek 0-100 km/h (s) 6,4
prostornina posode za gorivo (l) 67
prostornina prtljažnika (l) 500-1.400
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 90,1 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začetnik trenda
Zapeljiva ritka