Testi

1.400 kilometrov

Dacia Sandero 1.2 16V LPG

Poraba B: 5,7 P: 6,9 l/100km Največja hitrost B: 156 P: 154 km/h Cena 10.015 eur
Plusi
 • kakovostno in lično vgrajen sistem avtoplina
 • ni potrebe po dodatku za varovanje ventilov v motorni glavi
 • cenovno ugodno doplačilo za sistem avtoplina
 • tovarniška garancija tudi na sistem avtoplina
 • “skrito” točilno mesto
 • točenje brez potrebe po uporabi dodatnega nastavka
 • priložen kit za krpanje predrtih pnevmatik
Minusi
 • sunki pri preklopih med tipom goriva
 • motorni trušč nad 3.500 vrt/min
 • ni rezervnega kolesa
 • motor tudi topel vedno vžge na bencin
 • zunanji ogledali nista širokokotni

Kar 1.400 kilometrov daleč se zmore z eno polnitvijo goriva zapeljati Dacia Sandero 1.2 16V LPG. Dosežek, ki je tudi za turbodizelsko gnani Sandero 1.5 dCi nedosegljiv. Test.

Naj pojasnim: Sandero 1.5 dCi bi moral za tak dosežek porabiti v povprečju samo 3,2 litre plinskega olja  na 100 kilometrov, kar se mi zdi, glede na dosedajšnje izkušnje z turbodizelsko gnanimi Daciami, nedosegljiva meja.

Da ne bo pomote – omenjeni domet s testno Dacio Sandero 1.2 16V ne pomeni, da je postal bencinsko gnani Sandero 1.2 16V rekordno varčen. Sicer je res, da me je testni primerek z zmernostjo porabe uspel prijetno presenetiti, a moram zapisati, da je ta, resnici na ljubo, uresničljiva samo ob izrazito varčevanju podrejeni vožnji in z avtocestnimi potovalnimi hitrostmi do največ 110 km/h. Sprašujete zakaj tako počasi? Zato, ker je s to hitrostno mejo povezana tudi meja motornih vrtljajev na približno 3.500 vrt/min, nad katero postane motor naporno glasen.

Največ 80 %

Zmerna potratnost 1,2-litrskega bencinskega motorja je vsekakor je odigrala pomembno vlogo pri omenjenem dometu, a 45 litrov bencina, brez upoštevanja rezervne količine v posodi za gorivo, zadošča “samo” za slabega tisočaka. Meja 1.400 kilometrov, ob dosegu rezervne količine bencina, je bila s testnim Sanderom tako dosežena samo po zaslugi tovarniško vgrajenega plinskega sistema in njegove dodatne posode za avtoplin. Ta je pospravljena pod dno prtljažnika, kjer se v ostalih Sanderih sicer skriva nadomestno kolo. Četudi premore plinska posoda dejansko 40 litrov, je moč vanjo stlačiti samo nekaj več kot trideset litrov avtoplina. To razhajanje je značilno za plinske posode vseh avtoplinskih sistemov, saj se jih iz varnostnih razlogov polni do največ 80 % fizične prostornine posode.

Uporabniku bolj prijazen

Osebno mi je všeč, da so vgradili točilno mesto za polnjenje avtoplina neposredno ob odprtino za dolivanje bencina, saj je s tem skrita tudi pod isti pokrov kot slednji ter je s tem tudi bolje zaščitena pred umazanijo. Zraven pa še Sanderovega odbijača ali zadnjega blatnika ne kazi polnilni čep. Osebno se mi zdi rešitev pri Sanderu tudi ena bolj prijaznih za uporabnika, saj pred točenjem ni treba vsakokrat znova priviti dodatnega nastavka ter ga po zaključku polnitve ponovno odviti  in pospraviti nekam v avto. Ne, tu je nastavek že sam po sebi pripravljen na neposredni priklop polnilne pištole, s čimer bo pri marsikaterem “avtoplin skeptiku” prislužil dodatne bonus točke.

Dovolj trdoživ

Preostali del sistema za avtoplin tvorijo še neposredno ob motorju vgrajeni uparjalnik, krmilna elektronika, filter za uplinjen oziroma uparjen plin in za vsak valj svoja vbrizgovalna plinska šoba. Dodatne pohvale si Sandero 1.2 16V LPG prisluži z dejstvom, da je motor očitno dovolj trdoživ, da ne potrebuje sistema za mazanje ventilov, kot ga, zaradi slabše kakovosti vgrajenih materialov v glavo motorja, nujno rabi velika večina motorjev francoskih in japonskih proizvajalcev. Zaradi tega se namreč ni treba ukvarjati z občasnim dolivanjem mazalnega sredstva, kar je nenazadnje povezano tudi s pogosto prezrtim dodatnim stroškom zanj.

Edina zamera avtoplinu

Sam plinski sistem v Sanderu je, tako kot praktično vsi sodobni sistemi za avtoplin, med samo vožnjo nezapleten za uporabo. Vozniku je tako na voljo samo mali okrogel gumb poleg prestavne ročice, ki vsebuje stikalo za preklop med tipom goriva, ter indikator napolnjenosti posode za plin s štirimi zelenimi diodami LED in eno rdečo. Za menjavo goriva tako zadošča kratek pritisk na tipko, sistem pa poskrbi za vse ostalo. Na osnovi izkušenj, pridobljenih z vožnjo s kar lepim številom avtomobilov predelanih na avtoplin, vem, da so lahko preklopi bencin-plin in obratno povsem nezaznavni. Žal tega ne morem zapisati tudi za sistem v Dacii Sandero1.2 16V LPG. Pri njej namreč dejanski preklop (ki se, mimogrede, v “smeri” z bencina na plin zgodi približno 10 sekund po pritisku na stikalo) pospremi kratek sunek skozi pogonski sklop. Praktično takojšnji preklop se sicer zgodi v obratno smer, a tudi v tem primeru ne gre brez kratkega sunka skozi pogonski sklop. Če dobro pretehtam, je to pravzaprav tudi največja zamera avtoplinski instalaciji v Sanderu, saj je vse ostalo lično in premišljeno zasnovano oziroma izvedeno.

Domet ali stroškovna ugodnost uporabe

Romuni oziroma Francozi že več let dokazujejo, da znajo narediti cenovno dostopen avto. No, zdaj so to cenovno dostopnost narediti dodatno varčno tudi za vse tiste, ki ne marajo ali ne potrebujejo varčnosti turbodizlov. Dodatek LPG tako poskrbi bodisi za izredno velik doseg z eno polnitvijo bencina in plina, ali pa nizke stroške vožnje, ko se lastnik odloči voziti izključno na plin. Zanimiva je tudi cenovna dostopnost doplačila za sistem, saj zahtevajo zanj podpovprečnih 800 evrov. Ko le ne bi bilo tistih kratkih sunkov pri preklopih med tipom goriva in glasnega motorja …

Več o Dacia Sandero si lahko preberete na uradni strani.

Besedilo in fotografije: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Stari 1,2-litrski znanec varčno vožnjo nagradi z zgledno porabo. Kratko preračunan petstopenjski menjalnik povzroča kar visoke motorne vrtljaje na avtocestah. Sistem za avtoplin je dobro vdelan v pogonski sklop.
  7
 • Notranjost
  Zaradi nenastavljivega volanskega obroča podpovprečna ergonomija sedenja spredaj. Sicer pa takšna, kot smo je vajeni. Zaradi neučinkovite zvočne izolacije je motorni trušč precej moteč med vožnjo.
  6
 • Opremljenost
  Za Dacio je bil Sandero opremljen za desetko, a današnje stanje tehnike omogoča še veliko več.
  6
 • Vozne lastnosti
  Na cesti prijetno udoben, a v ničemer pretirano izstopajoč
  7
 • Gospodarnost
  Seštevek cenovno ugodne investicije v sistem za avtoplin in majhen strošek na prevoženi kilometer pomenita, da mu tudi že v osnovi 1.200 € dražji Sandero 1.5 dCi ne more konkurirati.
  10
 • Zmogljivost
  Sanderu pri boju 72 “konjev” s 1.031 kilogrami ne pomagajo dosti niti kratke prestave v menjalniku. Zaradi skromnih zmogljivosti in neučinkovite zvočne izolacije odsvetujem tudi priganjanje do omejevalnika vrtljajev.
  5
 • Sklep
  Cenovno ugodna alternativa je postala še bolj dostopna. Zmeren strošek v investicijo za avtoplin se bo skozi njegovo uporabo hitro povrnil. Z glasnostjo motornega trušča na avtocestah ne more parirati Sanderu 1.5 dCi, a mu zato toliko lažje po stroškovni plati.
  6.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 10.015
dolžina × širina × višina (mm) 4.057 × 1.733 × 1.523
dovoljena masa vozila (kg) 1.562
emisija CO2 (g/km) B: 136; P: 120
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/6 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.149
kompresija (1:) 9,8
masa praznega vozila (kg) 1.031
medosna razdalja (mm) 2.589
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) B: 156 P: 154
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 53 (72) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 107 pri 4.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 8.790
pnevmatike 185/65 R 15
poraba goriva na testu (l/100 km) B: 5,7 P: 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) B: 5,9; P: 7,5
pospešek 0-100 km/h (s) B: 14,5 P: 15,1
prostornina posode za gorivo (l) B: 51; P: 32
prostornina prtljažnika (l) 320-1.200
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski/avtoplin
vrtina × gib (mm) 69,0 × 76,8
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "1.400 kilometrov"


oposum
5 leta 8 meseci nazaj

>> Osebno se mi zdi rešitev pri Sanderu tudi ena bolj prijaznih za uporabnika, saj pred točenjem ni treba vsakokrat znova priviti dodatnega nastavka ter ga po zaključku polnitve ponovno odviti in pospraviti nekam v avto. Ne, tu je nastavek že sam po sebi pripravljen na neposredni priklop polnilne pištole, s čimer bo pri marsikaterem “avtoplin skeptiku” prislužil dodatne bonus točke. <<

To je že fino, kaj pa ko gremo npr. kam severneje od Muenchna? Tam pa ni več črpalk z dish nastavkom ampak le acme ali še kak drug.

Patrik_A3
5 leta 8 meseci nazaj

Kdor ne komplicira glede znamke in je zadovljni z povprečnim izgledomje to odličen nakup. Takšna mala cena avta in še povrhu majhni stroški vožnje je zmaga kdor dela relacijske vožnje. Plus tega je poceni za vzdrževat v vseh pogledih. Če jo zvočno izoliraš za okvirno 250€ , je pa tudi notranjost ziher tišja med vožnjo. pohvala z moje strani.

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

To je 6l na 100km kar je veliko za dizla

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

Če bi imel dizel rezervar 83 litrov kot ga ima bencinar z lpg se pravi 51l bencin in 32l plin bi tudi naredil preko 1400km z dizlom

 
Homeopat
Napredek