Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 18.630 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • konkurenčna cena
 • prostorna notranjost (prtljažnik)
 • voznikova ergonomija
Minusi
 • neprepričljiva slika zadenjske kamere
 • neravno prtljažno dno ob podrtih zadnjih sedežih
 • nepriročna postavitev stikal za stekla na voznikovi strani
 • volanski mehanizem
 • brez opcije ksenonskih (LED) žarometov

Potem ko smo bili skorajda že povsem prepričani, da gre tudi italijanski Fiat po dokaj podobni poti kot angleški Mini in bo proizvajal več ali manj le še dragocene »fensi« trendovske reinkarnacije nekdanjih predstavnikov avtomobilskega proletariata, so nas dodobra presenetili z novim Tipom. Z njim so namreč ponovno ustvarili klasično ljudsko vozilo, kakršno nekako pričakuješ od »italijanskega Volkswagna«. In pri katerem ti je že od daleč jasno, da ni namenjen zgolj razkazovanju na Instagramu.

Tipanje

V teh časih, ko nas avtomobilski proizvajalci čedalje bolj napadajo z raznimi oblikovalskimi kreacijami na štirih kolesih, se nekako zdi, da so klasičnim avtomobilskim modelom, ki so bili še do nedavnega namenjeni delavskemu razredu, počasi štete ure. Če seveda povsem odmislim nekatere nizkocenovne variacije (beri: vsi modeli Dacia, Peugeot 301, Škoda Rapid, ipd.), ki želijo zapolnjevati tovrstno praznino.

Tako ni prav nobeno presenečenje, da se tudi nekdaj najbolj racionalne avtomobilske stvaritve počasi preobražajo v svojevrstne modne ikone, kar je moč opaziti celo pri novejših korejskih produktih. Kar pa nekako niti ne čudi, saj moramo menda dandanes, ko nas čedalje bolj opredeljujejo profili na družbenih omrežjih, zgledati kul tudi v svojem prevoznem sredstvu.

Pri italijanskem Fiatu so pri oblikovanju svojega novega predstavnika segmenta C – povsem nasprotno z njihovo novodobno »retro cinquecento« filozofijo – ubrali povsem drugo pot, saj so želeli prvenstveno izdelati racionalno vozilo, ki bi ga še najbolj opredeljevali praktičnost in cenovna konkurenčnost. Oziroma, da bi trgu ponudili čimbolj golfovskega predstavnika segmenta.

FIAT TIPO 07

Vendarle pa, da ne bo pomote, navkljub njegovemu osnovnemu poslanstvu, Fiatovega predstavnika nižjega srednjega razreda, pri katerem je retro zgolj njegovo ime, nikakor ne moremo označiti za kakšno dizajnersko sivo miško. Bog ne daj! Še posebej, če gre za vozilo, kot je tokrat preizkušena kombilimuzinska verzijo, ki naj bi veljala med prebivalci stare celine še za najbolj zaželeno. In ne le to! Zunanjost novega Tipa je dovolj brezčasna, da bi znala zdržati precej dlje kot pri marsikaterem novodobnem trendovskem konkurentu, in je hkrati dovolj mod(er)na, da ga nikakor ne moremo tlačiti v razred nizkocenovnežev. Pa čeprav je njegova limuzinska različica, ki je prišla na trg kot prva, kazala na zunaj vse značilne simptome tovrstnih avtomobilskih racionalistov.

Nizkocenovnik?

In da novega Tipa nikakor ne moremo razvrstiti v isti segment, kot prej omenjene predstavnike avtomobilske svete preproščine, pokaže že njegova notranjost. Okej, v njegovi notranjosti sicer res ni toliko kvadratnih centimetrov mehkih plastičnih oplat kot v kakšni Astri, predali v vratih niso mehko oblazinjeni kot pri Golfu ali Octaviji, potniki imajo na voljo zgolj enopodročno avtomatsko klimatsko napravo, med opcijskimi dodatki pa manjka kar nekaj sodobnih pripomočkov (LED/ksenonski žarometi, nekateri varnostno-asistenčni sistemi).

FIAT TIPO 17

Vseeno pa deluje vsa ostala notranja arhitektura precej všečno ter je dovolj ergonomska, pri čemer si še največjo pohvalo zaslužijo izjemno priročna upravljala klimatske naprave (ki bi lahko bila za vzor marsikateremu konkurentu) ter ravno prav pozicioniran zaslon info-zabavnega elementa. Le pri slednjem bi morali Fiatovi računalničarji poskrbeti za manj zmedene menije ter malce bolj stabilno delovanje sistema, ki je »pokleknilo« tudi med tokratnim testiranjem, celotna zadevščina pa se je zbudila šele po ponovnem zagonu motorja.

Vendar pa prav vsi notranji elementi delujejo izjemno čvrsto in brez kakršnihkoli zablodelih čričkov (katerih leglo sem lahko v tistem času lociral v povsem novem in na moč modnem Oplovem Crosslandu), zaradi česar daje nek neopisljiv občutek vsesplošne solidnosti. Pohvalno!

FIAT TIPO 11

Le kakšnih oblikovalskih detajlov, značilnih za produkte iz Apeninskega polotoka, raje ne iščite preveč. Škoda, saj se zna s tovrstnimi elementi dodobra pohvaliti že manjša petstotka. Okej, pa saj Fiatovi oblikovalci nikakor niso želeli ustvariti zgolj še enega ultimativnega modnega vozila »Made in Italy«, v katerem bi se še najbolj udobno počutili rahitični mladci v najnovejših Pradinih »slim fit strech« oblačilih! Ne, novi Tipo je namenjen racionalistom, ki prvenstveno iščejo dovolj prostorno vozilo in jim je prav malo mar, če otipavajo trdo plastiko na vratih, sedežne prevleke pa nimajo všite prestižne etikete Ermenegildo Zegna.

Italijanski temperament

Navkljub filozofiji »največ avtomobila za svoj denar«, bi bil kar greh, če Fiatov predstavnik segmenta C ne bi izžareval vsaj delček italijanskega temperamenta. Zatorej pozabite na (cenovno izjemno ugodne) osnovne motorne različice ter raje poglejte k 120-»konjskim« verzijam (bencinski 1,4 T-Jet in dizelski 1,6 Multijet), če se želite kolikor toliko spodobno premikati po cestiščih.

Voznikom, ki ne naredijo preveč kilometrov v letu dni, bo tako še najbolj pisana na kožo najmočnejša bencinska opcija v ponudbi, ki se jim bo dodobra prikupila s svojo živahnostjo, malce manj pa s požrešnostjo. Porabo goriva je namreč precej težko spustiti pod 7 litrov in pol, zaradi česar se kar samo od sebe postavlja vprašanje, če ne bi bilo bolje primakniti dodatnih 1.100 evrov ter se odločiti za precej bolj varčnega dizla.

FIAT TIPO 25

A zna turbobencinski agregat vseeno navdušiti s precejšnjo voljo do življenja, pri čemer imaš neprestano čuden občutek, da je v njem več kot zgolj 120 žrebcev. In če je v nižjih vrtljajih še malce bolj zaspane sorte, se kasneje dodobra razživi ter zvezno pospešuje do rdečega polja, pri čemer vseskozi ostaja dovolj zvočno decenten. Ročni 6-stopenjski menjalnik je natančen, zaslužil bi si zgolj krajše hode ročice.

In če se Tipovo podvozje, na katerem se rojeva tudi športno uporabni Jeepov Renegade (ter seveda tudi bratski 500X), ponaša z dovolj zanesljivo lego tudi med malce bolj živahnim preganjanjem med ovinki, pa temu nikakor ne sledi volanski mehanizem. Žal! Le ta namreč nudi vse preveč asociacij na pojme »sterilnost«, »sintetika« in »spužva«, edino svetlo točko pa prinaša z že poznano Fiatovo mehčalno funkcijo (City), ki razveseljuje nežne ročice med manevriranji po ozkih parkirnih mestih.

Pravi tip

FIAT TIPO 01

Novi Tipo predstavlja v teh časih, ko postajajo novodobne avtomobilske stvaritve čedalje bolj podobne modnim butikom na štirih kolesih, pravo osvežitev. Nenazadnje tudi v sami Fiatovi ponudbi, pri kateri je bilo v zadnjem času več ali manj vse v znamenju številke 500. Upam, da bodo tovrstno Tipovo filozofijo, ki se ponovno vrača k znamkinim koreninam, prenesli tudi k nasledniku modela Punto. To bi si vsekakor zaslužil.

Novi Tipo je izjemno korekten, racionalen in cenovno dovolj ugoden predstavnik nižjega srednjega razreda. Oziroma, je vse tisto, kar nekako pričakuješ od tovrstnega avtomobilskega »proletarca«, po katerih je bila znana znamka iz Torina v preteklosti.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Navkljub 2.000 evrskemu doplačilu v primerjavi s 95-»konjskim« bencinskim agregatom ponuja 1,4-litrski turbobencinski agregat precej bolj optimalno alternativo. Natančen 6-stopenjski menjalnik bi si zaslužil zgolj malenkost krajše hode ročice.
  9
 • Notranjost
  Resda novi Tipo ne premore tolikšen delež mehkejših plastičnih mas ter oblikovalskih okraskov kot najbolj renomirana konkurenca tega segmenta, a ni nič manj prepričljiv od kakšne Kie Cee'd ali Toyote Auris. Hvalevredna notranja prostornost!
  7
 • Opremljenost
  Opremski paket Lounge bo zadovoljil veliko večino racionalnežev, ki pa bodo ponoči vseeno preklinjali zaradi manjkajočih žarometov v tehniki LED. Med dodatki ne spreglejte solidno delujočega radarskega tempomata.
  8
 • Vozne lastnosti
  Kdor išče pri Tipu kakršnakoli športno-dinamična doživetja, naj raje zavije proti drugim avtosalonom. Zanesljiva lega na cestišču.
  7
 • Gospodarnost
  Cenovno dovolj ugodno pozicioniran, da velja za enega najbolj racionalnih nakupov v tem segmentu. Ne najbolj prepričljiva poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  S Fiatovim kombilimuzinskim Tipom, v katerem brca 120 »žrebcev« ne boste podirali gorsko hitrostnih rekordov, a bo znal vseeno na trenutke izvabiti rahel nasmešek na voznikovih ustnicah.
  8
 • Sklep
  Novi Tipo v petvratni kombilimuzinski verziji predstavlja na stari celini precej bolj zanimivo alternativo »taksi« limuzinski in ponuja dokajšen odmik od čedalje bolj modnih kreacij na štirih kolesih. Kar pa niti ni slabo!
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 10.990
cena testnega vozila (€) 18.630
dolžina × širina × višina (mm) 4.368 x 1.792 x 1.595
dovoljena masa vozila (kg) 1.850
emisija CO2 (g/km) 139
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 3 leta (do 120.000km)/8/3
gibna prostornina (cm3) 1.368
kompresija (1:) 9,8
masa praznega vozila (kg) 1.350
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 215 pri 2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,93
osnovna cena vozila (€) 16.690
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,7/5,0/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 440
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72 x 84
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Korenine"


robertos_664
5 leta 1 mesec nazaj
xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Fokus gre proti koncu kariere in potrebuje 11 do 100, Tipo 9,6. Dobiš tudi tole, dobro opremljeno https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12546757 Kar preberi si kaj vse ponuja za ta denar.

robertos_664
5 leta 1 mesec nazaj

pa kaj je res najbolj važen kriterij pri vseh avtih pospešek do 100? Mislim, da je focusa večji užitek gnat skozi ovinke..

pskoda
5 leta 1 mesec nazaj

Pa kaj tako navajate ovinke in forda? Tudi 1km/h se ne boš hitreje peljal čez ovinke z fokusom pa tudi ta avto ni mišljen za teranje čez ovinke prav tako kot obični fokus ne

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Podal sem samo primerjavo plačano-dobljeno.

robertos_664
5 leta 1 mesec nazaj

ja, že samo 1s do 100 tudi ni merilo za primerjavo dveh avtomobilov..

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Seveda ni merilo. Poleg je še več kot 3500 evrov razlike za podobno opremljena vozila.

chad
5 leta 1 mesec nazaj

diskoteka Life Domžale

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Eden od redkih z ugodnim razmerjem plačano-dobljeno. Edina slabost je, dokaj požrešen motor za današnje čase, je pa najživahnejši v razredu. Realen opis motorja in poraba na testu, preverjena v praksi.

vinci
5 leta 1 mesec nazaj

Kakršnokoli primerjanje Toyote Auris in Kie Ceed z tem nizkocenovnim Fiatom je žalitev za te dve znamki.

limas
5 leta 1 mesec nazaj

Fiat ni nizkocenovnik. Primerjati fiata s kio naj bi bila žalitev? Neumnost. Ko bo kia sposobna izdelati vsaj približek fiatovega 1.6 jtd, jo takoj kupim.

chad
5 leta 1 mesec nazaj

Ljudje ti dajejo minuse, pa je pač res. Pri toyoti ne boš imel nacufano usnje na volanu in menjalniku. To je samo ena malenkost, so pa še druge stvari.

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Novi Tipo je namenjen racionalistom, ki prvenstveno iščejo dovolj prostorno vozilo in jim je prav malo mar, če otipavajo trdo plastiko na vratih. Temu je primerna tudi cena, kar ne pomeni, da je nizkocenovnik. Pač, namen zgornjega komentarja je provociranje, tega smo že vajeni.

Firediver
5 leta 1 mesec nazaj

Pa peesda no, a mate kakšne procente od prodaje ko toliko lajnate, da ni nizkocenovnik?

meganer
5 leta 1 mesec nazaj

Po čem pa sklepaš? ker ima plastiko na vratih? poglej recimo “kralja” kaj ima na zadnij vratih? Ma dej nehi. Res da so ostali malo boljši ampak tolk pa spet ne. Če bi bilo malo višje sedenje bi bil že doma. Povej druinskega HB ali karavana in da ima dizelski agregat pa dobiš za tak denar?

Firediver
5 leta 1 mesec nazaj

Sklepam po tem, da v celoti zmogljivosti/(dodatna) oprema/varnost ne dosega “tipičnih” predstavnikov svojega razreda, v katerega ga uvrščajo, posledično pa cena konkurira najprej nizkocenovnikom in potem ostalim “renomiranim”….

 
Užitkov v izobilju
Dovolj samosvoj