Poraba 7,9 l/100km Največja hitrost 231 km/h Cena 88.998,03 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • všečni "terenski" dodatki
 • notranja prostornost
 • udobna vožnja
 • serijsko zračno vzmetenje
 • zmogljiv štirikolesni pogon
 • odlična ločljivost kamer
Minusi
 • ergonomija osrednje drsne ploščice
 • doplačilo za opcijo DAB
 • končna cena testnega vozila

Pri najnovejšem Mercedesovem »vse-terenskem« razredu E je v katalogu moč prebrati, da gre za vozilo, ki uteleša urbani življenjski slog, pri čemer uspešno združuje zadržano poslovno eleganco s kultivirano športnostjo. To v praksi nekako pomeni, da se lahko z njim dopoldne brez težav podamo na kakšen pomemben protokolarni obisk in se že isto popoldne odpravimo na golf turnir ali trening sprint triatlona, hkrati pa je dovolj modno trendovski, da se lahko za njegovim volanom pohvalimo celo na Instagramu. Zato ne bi bilo prav nobeno presenečenje, če bi se s svojimi karakteristikami znašel celo v ožjem izboru kakšnega javnega naročila za nabavo novega vladnega oziroma predsedniškega službenega vozila. A se vseeno bojim, da ne bi imel pretiranih možnosti med podobno drago SUV konkurenco, saj je le premalo opazen – pa četudi je polno opremljen primerek opazno cenejši od kontejnerske makete drugega tira!

Cepivo za virus SUV

 A ker na tem svetu obstajajo športno aktivni avanturisti, ki jih (zaenkrat še) ni zajela novodobna SUV histerija, lahko najdemo v posameznih avtomobilskih salonih tudi dovolj zanimive alternative v obliki (pol)terensko nastrojenih karavanov. Med najbolj gosposke predstavnike tovrstnega nišnega avtomobilskega segmenta spada po novem še najnovejši Mercedesov karavanski E All Terrain, ki odkrito napada najbližjo konkurenco iz Ingolstadta (Audi A6 Allroad) ter Göteborga (Volvo V90 Cross Country). Z njim želijo pokazati, da je družinsko uporabnost ter vsevremensko suverenost moč najti tudi izven tolikanj zaželenega razreda športno uporabnih »terencev«.

MERCEDES-BENZ E ALL TERRAIN 02Morda se zdi kar malce presenetljivo, da se pri Mercedesu niso prej odločili za tovrsten »karavan v gojzarjih«. Vendar pa bi, roko na srce, pri prejšnjih izpeljankah vse skupaj delovalo– milo rečeno – precej nenavadno, na primer kot vozilo za potrebe kakšne hribovske pogrebne službe v Zgornjih Gorjah. Najnovejša karavanska izvedba razreda E pa predstavlja precejšen oblikovni odmik od nekdanjih linij (hvala Robert!) ter deluje ob izbranih dodatkih »All Terrain« izjemno mikavno. Pohvalno!

Kakorkoli že, omenjena »vse-vremenska« linija prinaša spremenjeno masko hladilnika z dvema prečkama, kakršno sicer lahko uzremo pri športno uporabnih Mercedesovih križancih, plastične oplate na karoseriji, ki naj bi ga zaščitile pred drobnim kamenjem, ter malce bolj terensko nastrojena platišča (če to sploh lahko rečemo pri velikosti 20-ih palcev!). Verzija All Terrain je hkrati višja od  karavanskega E-ja za slabe 3 centimetre, pri čemer polovico te vrednosti prinaša serijsko zračno vzmetenje, zaradi česar je od tal oddaljen najmanj 15,6 centimetrov. Povsem dovolj za novodobne družinske avanturiste ter piknik pustolovce, ki so bili do sedaj prepričani, da jim brez megalomanskega športno uporabnega križanca živeti ni!

Suveren

A najnovejši predstavnik športno uporabnih karavanov – za razliko od marsikaterega novodobnega križanca, ki ne ponuja niti pripomočka v obliki štirikolesnega pogona – pokaže precej talenta tudi izven urejenih terenov. Ter (verjetno) zleze precej dlje, kot si to upa njegov lastnik, pri čemer se najbrž ne motim, če trdim, da bomo videli v praksi toliko All Terrainov v zaraščenih grapah kot astronavtov med člani skupnosti »Flat Earth Society«. Roko na srce, ob ceni tokrat testiranega primerka, tudi sam nisem imel srca, da bi temeljito preizkušal njegove meje!

MERCEDES-BENZ E ALL TERRAIN 20Mercedesov antipod Audijevemu Allroadu se namreč lahko pohvali z izjemno učinkovitim štirikolesnim pogonom 4Matic, ki poskrbi za resnično (!) suvereno trakcijo na spolzkem. Ter ob voznem programu »All Terrain«, ki dodatno prilagodi medkolesno elektroniko (manj rigorozno vpletanje ESP sistema), vpliva na delovanje menjalnika (daljše vztrajanje v nižjih prestavah) in do konca dvigne podvozje (ki se avtomatično zniža nazaj nad hitrostjo 35 km/h), poskrbi za dovolj varnih užitkov tudi na brezpotjih.

V nasprotju s predhodnimi pričakovanji se hkrati izkaže kot dovolj suveren tudi osnovni turbodizel v ponudbi, ki sicer ne razvaja s kakšnim svilnatim zvokom šestvaljnega agregata. A če sem povsem iskren, ga tokrat v zavetju izjemno zvočno zatesnjene kabine ter ob spremljavi 1.161 evrov vrednega 13-zvočniškega Burmestrovega avdio sistema niti nisem pogrešal. Še posebej zaradi tega, ker je s svojimi 194 »žrebci« dovolj prepričljiv v večini voznih režimov ter ponuja v kombinaciji z izjemno delujočim 9-stopenjskim menjalnikom »brzostrelkinih« manir vrhunsko vozno doživetje. Le dirkati z njim raje ne poskušajte, saj ob skorajda dve toni težkem vozilu kaj hitro pokaže svoje meje.

MERCEDES-BENZ E ALL TERRAIN 07Okej, pa saj Mercedesov razred E All Terrain tovrstnim cestnim vragolijam tako ali tako ni namenjen. Že med ovinki je malce bolj pozibajoč od svoje »nižjerasle« žlahte, pri čemer se še kako čuti tudi masa karavanskega zadka. Ne, v Mercedesovem terenskem karavanu boste najbolj uživali v defenzivni vožnji, kjer boste naenkrat dobili občutek, da ste se znašli – podobno kot zadnji predsednik vlade malce pred svojim odstopom – v nekem vzporednem vesolju, povsem izolirani od realnosti. Zato ne bodite presenečeni, če se boste ob tem zalotili, da vam niti najbolj nerodni nedeljski vozniki, ki se bodo cijazili pred vami, ne bodo več šli na živce!

Vseeno ostaja manjša zamera, saj določeni asistenčni sistemi niti slučajno niso delovali tako suvereno kot v večjem razredu S. Pri čemer je bil še najbolj moteč aktivni asistent za ohranjanje smeri, ki se je preveč »zaletaval« med cestnima črtama, aktivni krmilni asistent pa je preveč rinil k zunanji črti. Kdo ve, verjetno morajo Mercedesovci vsaj malce upravičiti višjo ceno pri razredu S …

Za nobel familije in športno aktivne entuziaste

Bil bi greh, če bi dandanes pri nakupu novega športno uporabnega križanca prestižnega pedigreja (npr. kakšnega BMW-ja X5 ali Mercedesovega GLE) povsem spregledali alternativo v obliki Mercedesovega All Terraina. Tako bi znal biti marsikdo precej presenečen, ko bo ugotovil, da je lahko na določenih področjih celo prepričljivejši od marsikaterega modnega športnega terenca – pa naj gre za (velikokrat) radodarnejšo prtljažno prostornost (ob osnovni konfiguraciji kar 640 litrov!), ali pa za precej bolj suverene vozne lastnosti, kar se bo še najbolj pokazalo med daljšimi avtocestnimi potovanji.

MERCEDES-BENZ E ALL TERRAIN 04Kdor pa se bo vseeno potolažil z dejstvom, da najnovejša (pol)terenska interpretacija Mercedesovega največjega karavana ne izžareva toliko ošabnosti kot podobno dragi križanci (kar zna biti sicer tudi precejšnja prednost v teh časih!), bo našel v All Terrainu enega najbolj vsestranskih avtomobilov na trgu, ki se znajde v prav vsakem okolju. Avtomobil, ki bi navdušil še tako razvajenega vladnega funkcionarja! Le pri ceni kolikor toliko opremljenega vozila bo moral dodobra požreti cmok v grlu ter obenem povsem ignorirati Volvovo ponudbo dobro opremljenega ter podobno motoriziranega V90 Cross Country za hudičevo konkurenčno ceno (54.990 evrov).

Mercedesov All Terrain predstavlja enega najbolj gosposkih multipraktikov in ponuja (ob primernem doplačilu, seveda) ravno toliko prestiža, da se lahko v njem počutiš kot angleški lord. Kar pa sem občutil tudi sam, ko sem si še kar nekaj časa po koncu testa mrmral sam pri sebi: »Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes-Benz …«.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi ne ponuja tolikanj sladostrastne zvočne kulise kot 18 (!) tisočakov dražja šestvaljna alternativa, pa vseeno navduši s suverenostjo in izjemno mirnim delovanjem. Izvrsten 9-stopenjski avtomatski menjalnik!
  10
 • Notranjost
  Najnovejša (pol)terenska interpretacija Mercedesovega največjega karavana sicer v svoji notranjosti ne kaže svojega »offroad« poslanstva (razen z izvezenim logotipom na sprednjih tepihih). Še kako pa prepriča s prostornostjo ter (ob bogastvu doplačil) tudi s precejšnjim pridihom prestiža in luksuza. Odlična voznikova ergonomija!
  10
 • Opremljenost
  Ob izdatnem evrskem doplačilu sem ponižno pričakoval vsaj še DAB sprejemnik ter zatemnjena zadnja stekla.
  10
 • Vozne lastnosti
  Avtomobilski dolgoprogaš, pri katerem je – tako kot se spodobi za znamko s trikrako zvezdo - udobje na prvem mestu, a se vseeno lahko pohvali tudi z dovolj prepričljivo vozno dinamiko.
  9
 • Gospodarnost
  Cena testnega primerka se je resda že prav nesramno približala tistim sferam, kjer je moč najti avtomobilske primerke še višjega razreda (npr. razred S), a jo je moč dodobra znižati ob malce bolj racionalnem izboru dodatne opreme.
  5
 • Zmogljivost
  Novega dvolitrskega turbodizelskega štirivaljnika (OM 654), ki so ga predstavili pred dvema letoma, resda ne razganja od pretirane eksplozivnosti. A je vseeno povsem dovolj radoživ, da je lahko tudi tako motoriziran All Terrain kralj nemškega Autobahna.
  9
 • Sklep
  Pri prvi Mercedesovi interpretaciji karavana za vse vozne razmere gre za izjemno vsestransko vozilo, ki bo zadovoljilo veliko večino potreb (petičnih) športno aktivnih družin oziroma vseh tistih, ki jih nikakor ne moti ena izmed njegovih redkih »lepotnih« napak (beri: visoka maloprodajna cena). Hkrati pa bi znal prepričati celo kakšne posameznike, ki jih je pred tem že okužil novodobni virus SUV.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 60.350
cena testnega vozila (€) 88.998,03
dolžina × širina × višina (mm) 4.947 x 1.861 x 1.497
dovoljena masa vozila (kg) 2.570
emisija CO2 (g/km) 139
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.950
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.900
medosna razdalja (mm) 2.939
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 231
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 143/194 pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.600-2.800
obračalni krog (m) 11,9
osnovna cena vozila (€) 60.350
pnevmatike 245/40 R20 (spredaj) / 275/35 R20 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/5,1/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,0
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 640-1.820
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 82 x 92,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nori na Polo
Včasih edinstven