Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 240 km/h Cena 51.430 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zvočna izolacija
 • všečna notranja arhitektura
 • adaptivna žarometa LED
 • motorne zmogljivosti
 • izboljšana multimedija
 • opcija štirikolesnega pogona
Minusi
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
 • ločljivost zadenjske kamere
 • dolžina sedežnega dela
 • zmanjšan prtljažni prostor (baterija)

Priznajte si: če bi sedajle kupovali srednje velikega priključno hibridnega križanca, za katerega ste pripravljeni pljuniti 50 tisočakov, bi le stežka pomislili na znamko Peugeot. Vendar pa pri francoskem proizvajalcu ponujajo že nekaj časa tudi zanimivo PHEV verzijo modela 3008, ki predstavlja vrh njihove ponudbe in s katerim se želijo malce bolj vidno pozicionirati na trgu tovrstnih vozil. A kaj, ko boste povprečnega (slovenskega) kupca, ki išče avto v tem cenovnem rangu, spravili v Peugeotov salon skoraj tako težko kot nadobudnega teoretika zarot na bližnje cepilno mesto. Žal.

Levji kralj

PEUGEOT 3008 HYBRID4 03Druga generacija Peugeotovega modela z oznako 3008 je sicer eden najbolj priljubljenih križancev na evropskih tleh in je že pred štirimi leti v trenutku osvojil tako srca kupcev, kakor tudi članov žirije pri izboru najboljšega avtomobila na stari celini. Peugeotov srednje velik križanec je namreč že zgolj s svojimi zunanjimi linijami, ki sicer rahlo spominjajo tudi na Range Roverjev prodajni hit (Evoque), marsikoga navdušil ter obenem dokazal, da so dokončno minili časi, ko so bili francoski SUV-ji tako dolgočasni, da bi lahko uspavali celo najbolj hiperaktivne otroke (npr. »Mitsubishijev« Peugeot 4007 ter prvi Renaultov Koleos).

Zato ne čudi, da se lanskoletna kozmetična prenova ni preveč dotaknila njegove zunanjosti, kjer je še največ sprememb vidnih na sprednji maski. A se vseeno zdi, da slednja pri naključnih opazovalcih pušča dokaj mešane odzive, zaradi česar nisem povsem prepričan, če je francoskim oblikovalcem tokratni facelift povsem uspel. Vendar pa zna ob novem modrem Vertigo karoserijskem odtenku ter paketu »Black Pack« (črno obarvani detajli) še vedno uloviti marsikateri pogled. Preizkušeno v praksi!

PEUGEOT 3008 HYBRID4 13Tokratna kozmetika je obenem poskrbela tudi za posamezne elemente svežine v notranjosti. Med njimi si še posebno pozornost zasluži nov 25,4-centimetrski barvni zaslon infozabavne enote, ki je postal odzivnejši. A se vsaj pri navigaciji še vedno ne more pohvaliti s pretirano lepšo grafiko, kritiko pa si zasluži tudi zadenjska kamera. Vsekakor velja njegovo notranje oblikovanje še vedno za enega bolj prefinjenih v razredu nepremijskih križancev, kjer mu lahko konkurira zgolj še kakšna Mazda (CX-30 in CX-5).

Za »crème de la crème« v ponudbi športno uporabnega 3008 veljata dve različno močni verziji priključnih hibridov, ki obenem skrbita za skoraj nujno elektrifikacijo modelne palete. Vrh predstavlja tokrat testirana različica HYbrid4 300, ki se ponaša z enakim pogonskim sklopom, kot ekstravagantni DS7 Crossback E-Tense. Vsekakor dovolj zmogljiva rešitev, da bi si avtomobil kot celota zaslužil v Peugeotovem »hlevu« celo naziv levjega kralja! Nenazadnje govorimo o najmočnejšem Peugeotovem avtomobilu v njihovi zgodovini, ki pa ga že ogroža prihajajoči 508 PSE.

Dolgo naj živi … princ

PEUGEOT 3008 HYBRID4 29In kaj skriva pod motornim pokrovom? Pogonski sklop združuje že poznani 1,6-litrski turbobencinski agregat, ki ima svoje korenine še v (Prince) motorju, katerega so razvili skupaj z BMW-jem pred desetletjem in pol, dva elektromotorja na obeh oseh in 8-stopenjski elektrificiran menjalnik. Sistemska moč vseh treh motorjev znaša precej impresivnih 300 »konjev« (THP agregat 200 KM, sprednji elektromotor 110 KM ter zadnji elektromotor 113 KM), kar zagotavlja, da boste lahko z njim osmešili marsikaterega voznika enako dragega dizelsko gnanega premijskega športnega terenca. Ob tem ni odveč omeniti, da tako motoriziran 3008 potrebuje za pospeševanje od 0 do 100 km/h zgolj 6,1 sekund, kar je kar za 0,6 sekunde hitreje, kot to zmore osnovni Porschejev Macan.

Elektromotorja črpata energijo iz zadaj nameščene baterije kapacitete 13,2 kWh, ki se na običajni vtičnici napolni v približno šestih do sedmih urah, medtem ko potrebuje na domači hitri polnilnici (7,4 kW) uro in tri četrt. V izključno električnem načinu (kar sicer omogoča eden od štirih voznih režimov) je tako moč prevoziti v idealnih razmerah dobrih 50 kilometrov, pri čemer ne smete preseči najvišje hitrosti 135 km/h. Žal pa baterijski sklop zahteva svoj davek pri prtljažnem volumnu, saj je zmanjšan za dobrih 100 litrov v primerjavi z običajnimi verzijami (395 l), obenem pa avtomobil pokaže na tehtnici 300 dodatnih kilogramov.

PEUGEOT 3008 HYBRID4 17Ob rednem polnjenju akumulatorja se bo poraba brez težav gibala okrog vrednosti 4 litrov (ter cca. 20 kWh/100km), kar pa se zna kaj hitro izničiti že ob kakšnem malce bolj navdahnjenem manevru (npr. na kakšnih gorskih serpentinastih cestah). Takrat bo poraba bencina lahko celo višja od 10 litrov, kar pa niti ne preseneča. Nenazadnje bi bil kar greh, da ne bi 300 sistemskih »konjičev«, ki se sicer dodobra razživijo šele v načinu Sport, vsake toliko tudi malce peljali na pašo, ko postane tudi zvok motorja malce bolj vreščeče odrezav.

Za razliko od bratskega DS7 Crossback dopušča Peugeot nekaj več umetniške svobode med ovinki, a vseeno le ne pričakujte kakšne pretirane vozne dinamike. Vsekakor ob tem pozabite na kakšne primerjave s Stelviom ali celo Formentorjem! Volanski mehanizem je natančen, a bi vseeno lahko ponudil za odtenek več povratnih informacij, medtem ko je podvozje dovolj čvrsto. Morda celo za odtenek preveč, saj ga prevečkrat zmoti kakšna kombinacija prečnih neravnin. A da ne bo pomote, Peugeotov najmočnejši SUV niti ni namenjen temu, da bi cesto proti Rakitni zamenjevali z Nürburgringom, za kaj takega je pač še vedno bolje pogledovati k produktom, na katerih se bleščijo črke G, T in I.

Brez levjega deleža

Priključno hibridni različici modela 3008 ponujata zanimivo popestritev v ponudbi, a se vseeno bojim, da bosta zaradi svoje zasoljene cene ostali redko videni na naših cestiščih. Slovenija pač ni »elektrificirana« Norveška, kjer so tovrstni avtomobili izjemno zaželeni. Ter v primerjavi s konvencionalno gnanimi verzijami tudi podobno cenovno pozicionirani.

PEUGEOT 3008 HYBRID4 06Pri modelu 3008 gre za tiste vrste avtomobil, kjer so kupci na naših tleh pripravljeni plačati okrog 30 tisočakov, ob višjem znesku pa že pričakujejo malce bolj plemenit lesk značke. Pa četudi iz druge ali tretje roke. A če pogledamo iz običajnih sosedsko-fovšijskih okvirov, ugotovimo, da lahko najdemo za 50 tisočakov v Peugeotovem salonu odlično opremljen SUV s kar 300 »konji«, medtem ko se boste morali pri premijskih znamkah zadovoljiti s kar nekaj kompromisi. Morda mu še najbolj diha za ovratnik ravno »žlahtnik« z oznako DS, ki je podobno cenovno pozicioniran.

Kdor vseeno išče srednje velikega priključno hibridnega križanca, kakršni se v zadnjem času množijo kot simpatizerji vladajoče stranke med ponudniki hitrih testov (RAV4, Kuga, Across, …), bo našel v najmočnejši verziji Peugeota 3008 eno bolj zanimivih alternativ.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Glede na to, da je kombinacija 1,6-litrskega THP motorja, dveh elektromotorjev, baterije s kapaciteto 13,2 kWh ter 8-stopenjskega elektrificiranega menjalnika dodobra navdušila že v plemenitejšem »žlahtniku« (DS7 Crossback), bi bilo kar malce čudno, če ne bi tudi v lažjem 3008. Odlična zvočna izolacija.
  10
 • Notranjost
  Notranjost Peugeotovega SUV še vedno velja za eno najbolj simpatičnih in dovršenih med nepremijskimi proizvajalci. Zaradi baterije dodobra okrnjen prtljažni prostor (za cca. 100 litrov).
  9
 • Opremljenost
  Najmočnejši priključno hibridni 3008 se že v osnovi ponaša s precej bogato založenim opremskim paketom (GT), ki bi znal zadovoljiti tudi zahtevnejše kupce.
  9
 • Vozne lastnosti
  V primerjavi z enako motoriziranim DS7 ponuja malce bolj dinamično vozno doživetje, a nikakor ne pretirano športno. Podvozje je sicer dokaj togo nastavljeno in bi lahko bolje blažilo neravnine, saj se ostri udarci s ceste do notranjosti prebijejo pogosteje, kot bi to želeli.
  9
 • Gospodarnost
  Marsikdo bi verjetno doživel rahel anafilaktični šok, če bi moral plačati za Peugeot dobrih 50 tisočakov. A ko pogledamo celoten paket (izjemno zmogljiv pogonski sklop, bogata oprema, 4x4) je moč ugotoviti, da je cena korektna. Še posebej, če ga primerjamo s podobno dragim nemškim »plemstvom«.
  7
 • Zmogljivost
  Najbolj nabrit Peugeotov SUV v ponudbi navdušuje z radoživostjo ter v načinu Sport tudi z eksplozivnostjo.
  10
 • Sklep
  Najmočnejši Peugeotov priključno hibridni SUV bo že zaradi svoje cene verjetno precej redek gost naših cest. A bi si vseeno zaslužil malce več pozornosti med kupci, saj za dani kupček cekinov ponuja precej avtomobila.
  9

Tehnični podatki vozila

baterije 13,2 kWh Li-Ion
cena osnovnega modela (€) 24.220
cena testnega vozila (€) 51.430
dolžina × širina × višina (mm) 4.447 x 1.841 x 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 2.330
emisija CO2 (g/km) 34
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2 / 5 (100.000 km) / 12 / 2
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.840
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 240
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 221/300
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 147/200 pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 2.500 (spredaj) / 83/113 pri 14.000 (zadaj)
največji navor (Nm pri vrt/min) 520
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 300 pri 3.000
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 320 pri 500-2.500 (spredaj) / 166 pri 0-4.760
obračalni krog (m) 10,67
osnovna cena vozila (€) 49.830
pnevmatike 205/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 1,2-1,3
pospešek 0-100 km/h (s) 6,1
prostornina posode za gorivo (l) 443
prostornina prtljažnika (l) 395-1.357
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja priključni hibrid
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Levjesrčni"


ironmaiden
24 dni 14 ur nazaj
srcnik
25 dni 5 ur nazaj

Evo, idealen avto za semafor racerje 😀 Samo je cena 50+k€ je preveč za njih… Pa da je tak “športen” avto iz tovarne serijsko na 205 širokih gumah 😀 Se vidi, da je samo za merjenje pimpekov med semaforji… Direkt narejen za nekega forumskega posebneža 😉

Firediver
24 dni 21 ur nazaj

Hja, tole je hibrid..in ozka guma je zaradi manjšega kotalnega upora (predvsem električarji imajo take, da povečajo domet)…

srcnik
23 dni 5 ur nazaj

Izgubi malo point, da imaš 300KM samo za po ravnini…

23 dni 13 ur nazaj

Jaz osebno doživljam orgazme, ko po avtocestnih ravninah s pižotom naščijem vse švabske dizelske prduljake.

srcnik
23 dni 5 ur nazaj

Hahaha, no lepo da si se našel v zapisu 😀 😀 😀

25 dni 13 ur nazaj

Ta pug v pospeških naščije vse cenovno ekvivalentne švabske prdce, kot otročke s pomožnimi potrebami.

https://www.youtube.com/watch?v=CwZK4Mvra-Y&t=90s

Bat_zajla
24 dni 22 ur nazaj

BMW 330e ma 21.2s do 200km/h

golfabimu
24 dni 20 ur nazaj

Se pravi isto težak (cca 1. 8t) BMW z 10 konj manj in 100Nm manj je vseeno hitrejši. Dodaš še 100Nm in 10hp pa si že pod 20s.

JG2
24 dni 21 ur nazaj

Saj X1 tak bi pa imel 2-3s slabši čas, kar je pa podobno kar zmore Peugeot.

golfabimu
24 dni 19 ur nazaj

Maš tudi A6 50TFSI e quattro z 299 konj, 450Nm, 2100kg in 24s do 200km/h. Tako da res ni nek vauuu tale čas. Samo povem.

JG2
25 dni 8 ur nazaj

Wow, 22s do do dvesto, to je raketa. Sedi pet Pugi in hibrid hkrati.

golfabimu
25 dni 8 ur nazaj

No ja 22 s do 200 pri 300 konjih pa res ni nek vau. Samo povem.

JG2
25 dni 8 ur nazaj

O je je, to je hibrid ne pa klasični 300 konjski motor, dajte si to enkrat že dopovedat in kot tak (hibrid) je za hibridnih 300 konjev tak rezultat naravnost vrhunski.

golfabimu
25 dni 8 ur nazaj

Je ja. No pa če že debatiramo, dejte si potem tudi dopovedat da 200kmh po števcu ni realnih 200kmh kvečjem 190 realnih. Se pravi bi moral zategnit do ene 210 po števcu, da bi imeli realen čas. Kar bi blo pa takoj že nekih 25+ sekund.

Lp,

golfabimu
25 dni 7 ur nazaj

Evo kar se števca tiče vzamem za ta avto nazaj, ker ima baje precej natančen števec hitrosti. Je pa offical podatek za 0-200 26,7s.

Lp,

Firediver
24 dni 15 ur nazaj

Vsaka čast…kjer ni drugih pomanjkljivosti, je sedaj pa pospešek do 200km/h problematičen.
Najbrž vam ni še nihče uspel dopovedati, da ta avto ni namenjen za na pisto….

golfabimu
24 dni 14 ur nazaj

Kaj? Človk glih tok da si ga ni zdrku na pospešek in ko mu nekdo pove, da pač ni nič posebnega je treba pa obračat temo al kaj?

24 dni 7 ur nazaj

Kako malo rabiš, da se verniki upalijo. Osebno nebi imel niti tega pižoja, niti bmwja 330e, niti audija a6 etsfi al kaj za vraga je…

On
26 dni 9 ur nazaj

Koliko je ndm priklopnika na 12%?

emozul
26 dni 12 ur nazaj

Dobrih 50t evrov za tak avto. Hvala, ne.

 
Stoodstotno
Od ponija do žrebca