Poraba 3,8/9,8/6,6 l/100km Največja hitrost 182 km/h Cena 17.240 eur
Plusi
 • motor
 • menjalnik
 • poraba goriva
 • stabilna in zanesljiva lega
 • uravnoteženost med udobjem in dinamiko vožnje
Minusi
 • odzivnost tipala za dež
 • električno mehansko zavoro je treba pri speljevanju ročno sprostiti
 • cenena talna obloga prtljažnika
 • kratek sedalni del zadnje klopi

V Mazdi3 Sport G100 sem bil presenečen, da njenih sto bencinskih »konj« deluje presenetljivo zadostno. Test.

V času, ko je treba v avtomobilih motor brez dodane pomoči turbopuhala ali mehanskega puhala iskati že skoraj z lupo, Mazda s hišnimi bencinarji trmasto in odločno vztraja pri atmosferski zasnovi motorja. Na drugi strani luže so za največje Mazde in zahtevnejše kupce sicer nedavno tega pripravili tudi agregat podprt s turbopuhalom, a se bojim, da tega na sončni strani Alp še dolgo ne bomo videli, morda pa celo nikoli.

Ne gre je umeščati med »nepremičnine«

Mazda3_Sport_G100_Challenge_15Srce tehnike Skyactiv, ki jo je Mazda s prvo generacijo CX-5 in aktualnima izvedenkama Mazde6 in Mazde3 predstavila trgu že nekaj let nazaj, še danes bije z energičnostjo mladega in natreniranega atleta. Do zelo podobnih ugotovitev, kot sem jih nedavno tega zapisal ob nekoliko manj bogato založeni Mazdi6 Sportcombi CD150 Attraction, sem namreč prišel tudi v manjši Mazdi3 Sport.

A preizkušena Mazda3 ni bila samo opremljena s paketom s spodnjega dela ponudbe, njen motor je predstavljal celo najnižjo možno stopničko, tako imenovano vstopnico v njen bencinski svet. Glede na našo vsesplošno razvajenost ob turbomotorjih, bogatih z navorom, sem bil ob teh v teoriji ne ravno spodbudnih podatkih jasno nekoliko zaskrbljen, a sem med vožnjo z njo ugotovil, da Mazde3 G100 še zdaleč ne gre umeščati med »nepremičnine«.

 Ena mehanika za tri motorje

Mazda3_Sport_G100_Challenge_28Motor je 1,5-litrski štirivaljnik, ki ga najdemo tudi v najmanjši Mazdi2 in v vozno uživaškem roadsterju MX-5. Medtem ko je v manjši sestri na voljo v treh izvedenkah moči, od najmanj 75 do največ 115 KM, in je v MX-5 navit na poskočnejših 130 KM, razvija v Mazdi3 okroglih 100 »konj«. Na papirju deluje, da je s stališča nazivnega navora G100 najbolj optimalna izpeljanka, saj ima največ navora pri (skoraj) najnižjih motornih vrtljajih.

In čeprav v Mazdi2 tudi izpeljanka G90 razvija samo dva »njutna« manj kot G100 v Mazdi3, je skupen vtis o motorju v večji sestri dosti boljši. Glavni kamen spotike pri G90 predstavlja način uravnavanja nazivne moči štirivaljnika. Pri 5.000 vrt/min namreč motorju občutno upade »sapa«, pri G100 pa tega preskoka ni čutiti. Četudi ima G100 številčno enak navor kot G130, ga slednji doseže kar 800 minutnih vrtljajev kasneje. Za G90 bi lahko rekel, da je pretirano zadržan nad 5.000 vrt/min, G100 je prijetno uravnotežen v celotnem območju motornih vrtljajev, G130 pa energičnega značaja, s stalno pripravljenostjo sukati se vse do rdečega polja. Zanimivo, kako je uspelo Japoncem z enako osnovno mehaniko pripraviti tri značajsko precej različne motorje.

Teoretična pričakovanja in uresničitev v praksi

Mazda3_Sport_G100_Challenge_29Razlike trojice na stran, G100 se je navkljub teoretično skromni konjenici v mojih očeh v Mazdi3 Sport izkazal zelo dobro. Kultiviran, poskočen in lepo odziven motor, ki je, podobno kot močnejši »brat«, vešč priganjanja v najvišje vrtljaje. V družinsko navdahnjeni Mazdi3 tega sicer nisem počel tako pogosto kot recimo v navihani MX-5, a lepo je vedeti, da gre, če to človek potrebuje.

Ob pogonskem sklopu naj omenim še odlično preračunan šeststopenjski ročni menjalnik z lepo definiranimi, natančnimi, kratkimi in po potrebi hitrimi gibi prestavne ročice. Zanimivo pri njem je, da ima šesto prestavo, za tako šibak motor, preračunano razmeroma na dolgo. Pri 130 km/h se namreč njena motorna gred suče s še vedno zmernimi 3.000 vrt/min, medtem ko imam v spominu, da sem že vozil primerke, ki so bili pri enaki hitrosti bistveno bližje meji 4.000 vrt/min.

Izstopa

Mazda3_Sport_G100_Challenge_25Nedavna osvežitev modela je prinesla praktično samo kozmetične popravke, pa še ti so tako skromni, da jih prepozna samo zares poučeno oko poznavalcev Mazd. To ravnanje je glede na izredno suvereno in napredno tehnično osnovo avtomobila skoraj pričakovano. V kabini se odraža v zadostnosti prostora za pet potnikov, v dobri ergonomiji sedenja in upravljanja. Kot potniški del je tudi prtljažnik uporabno in prilagodljivo zasnovan, iz celotne pojave le tega pa nekoliko izstopa samo ceneno delujoča obloga tal osnovnega prtljažnika, ki v mojih očeh ne dosega razrednega povprečja.

Zgodba se ponovi

Mazda3_Sport_G100_Challenge_11Ob mojem prvem preizkusu Mazde3 G120, opremljene z enim bogatejših paketov opreme, sem se pritoževal čez slabo udobje vožnje. Takrat sem sklepal, da je to posledica paketu opreme primaknjenih 18-palčnih koles – in prav sem imel. V tokratni Mazdi3 Sport, postavljeni na 16-palčna kolesa, sem prišel do identičnega sklepa kot pred časom pri Mazdi6 SportCombi CD150 Attraction. Namreč da manj športna obutev Mazdi6 in tudi Mazdi3 prinese več koristi udobju v vožnji kot slabosti dinamiki vožnje. Če imate v Mazdi3 raje udobje vožnje, izberite kombinacijo opreme, ki bo vezana na 16-palčna kolesa. Druga opcija pa je seveda izbrati bogatejši paket in potem naknadno zamenjati kolesa.

Izven sivine povprečja

Mazda3_Sport_G100_Challenge_31Ko začnem pisati o Mazdah aktualnih generacij, se počasi že sam sebi zdim kot iztrošena lajna, a kaj, ko vedno znova pridem do enakih povzetkov. Mazda je s prvo generacijo Mazde 6 pred približno 15 leti in takoj za njo takratno Mazdo 3 naredila tako velik preobrat v zasnovi in oblikovanju svojih modelov, da so se postavili na zemljevid marsikaterega kupca. Prej dolgočasno, zadržano in nenavdušujoče zasnovani povprečneži so praktično čez noč postali všečni, dovršeni in izredno suvereni na vseh področjih. Kar pri tem »velike« predvidoma najbolj moti, je Mazdina samostojnost in relativna majhnost ter dejstvo, da z nekaterimi zelo samosvojimi koncepti uspešno kljubuje marsikateremu trendu v avtomobilskem svetu.

Mazda3_Sport_G100_Challenge_27Ob skoraj neštetih 100-»konjskih« turbomlinčkih v tekmecih, je Mazdino vztrajanje pri atmosferski zasnovi bencinarjev že skoraj občudovanja vredno. Izbira vsestransko uporabnega, prepričljivega in po potrebi varčnega 1,5-litrskega bencinarja Skyactiv G100 v Mazdi3 Sport razblini še zadnje dvome največjih skeptikov v Japonce. Mazda, iskrene čestitke za pogum; ostani zvesta sama sebi, saj boš le tako lahko še naprej štrlela iz sivine povprečja.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  V svojem bistvu zelo dobra alternativa turbobencinskim motorjem manjše prostornine. Kultiviran, prožen in odziven vstop v bencinski svet Mazde3 Sport je vse, kar bi si človek lahko želel. Na Skyactiv motor »pripet« izvrsten ročni menjalnik lepo zaokrožuje celotno sliko.
  10
 • Notranjost
  Kakovost materialov v kabini na najvišji ravni, v prtljažniku malo manj. Med sebi podobnimi je v povprečju tudi med prostornejšimi in bolj prilagodljivimi.
  9
 • Opremljenost
  Paket opreme Challenge, bolj z začetka ponudbe, je dokazal, da dobra tehnična osnova avta ne potrebuje četice okraskov in dodatkov za suveren nastop.
  8
 • Vozne lastnosti
  Še en dokaz, da »udobnejša« kolesa s platišči manjšega premera ne pustijo toliko negativnih posledic na dinamiki vožnje kot ga nizkopresečna obutev na udobju v vožnji.
  9
 • Gospodarnost
  Vsekakor prepriča z ugodno porabo goriva. Cenovno morda res ni najugodnejši nakup, a ima dobro blago pač svojo ceno.
  8
 • Zmogljivost
  S 100 »konji« se veliko bolj uvršča med maratonce kot med šprinterje.
  7
 • Sklep
  Kljub temu, da teče beseda o vstopni bencinski motorizaciji, vsekakor presenetljivo dobra opcija motorja za Mazdo3 Sport.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 17.240
dolžina × širina × višina (mm) 4.475 × 1.795 × 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 1.800
emisija CO2 (g/km) 118
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 14,0
masa praznega vozila (kg) 1.190
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 182
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74 (100) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 150 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 16.790
pnevmatike 205/60 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,8/9,8/6,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/4,2 /5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,8
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 364 – 1.263
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,8
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Presenetljiva"


2 leta 1 mesec nazaj

nisem pripadnik nobene znamke, ampak sestri je mazda3 zaribala pri 35000 prevoženih, na srečo še v garancij, baje so bili krivi ojnični ležaji, potem pa še turbina pri okoli 50000, pa kompresor klime in še nekaj malenkosti, tako, da tudi mazda ni ravno neki garant zanesljivosti

DX5050
2 leta 1 mesec nazaj

Ta nov model, ali stari model, ki ima HDI jajca not?

2 leta 1 mesec nazaj

nov model, isti kot testni

Tommaazz
2 leta 1 mesec nazaj

ammmm….kako je lahko turbina crknala, če je pa nima? Dizel?

2 leta 1 mesec nazaj

2.2 dizel, 150 konjev

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Saj je ok avto, ampak , ne vem zakaj toliko hvale o njihovi tehnologiji, če pa Toyota ima podobna 1,33 100 in 1,6 132 KM brez neke hude tehnologije, pa porabita enako kot G100 ali G120. Preverite ne spritmonitorju, če ne verjamete.

Tommaazz
2 leta 1 mesec nazaj

Ja saj je tudi recimo 2.0 pa ima 165 km kar ni slabo (120km verzija je samo softwersko zaklenjen 165km, no drugačno je tudi prestavno razmerje), point je v tem, da imajo 2.0 motorji visoko kompresijo (14:1) in pa relativno velik navor za NA motor…210 Nm za 120 konjev…zdaj pa poglej Toyotin navor, kompresijo pa ti bo bolj jasno…

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Vem, sem dal poudarek na porabi, ker hvalijo ekonomičnost teh motorjev. Bo zanimivo videt, kaj bo prinesla nova generacija X.

nejc1
2 leta 1 mesec nazaj

Mogoče ima Toyota podobno porabo, ampak pri zmogljivostih in pospeških pa nima šans proti Mazdi (1.33 vs G100 ali 1.6 vs G120)…

thunderbolt
2 leta 1 mesec nazaj

Super avto! Edino kar mazdo se drzi zadaj je njihova nefleksibilnost pri opcijski opremi.

Tommaazz
2 leta 1 mesec nazaj

Se strinjam…lahko bi imeli več opcij pri opremah…meni je bila recimo revolution oprema tista,ki mi je ponudila večino željene opreme…edino kar bi še dodal je recimo avto dolge/kratke luči (avto ima že itak kamero spredaj, ne vem zakaj ni te opcije) in pa delno usnje,…če bi šel pa opremo nižje bi potreboval pa še kar nekaj bonbončkov,ki jih na žalost ne moreš dodati…

spaceone
2 leta 1 mesec nazaj

In kolikor slišim, občutno dražji redni servisi kot pri ostalih.

Tommaazz
2 leta 1 mesec nazaj

Kaj pa vem…tudi sam sem se bal ko vsi to govorijo,…svoje olje prineseš pa je…drugače pa je 1.servis cca.180eur, če pa prineseš svoje olje (takšno kot mora biti) pa je okoli 100…kakšne so pa cene drugje pa ne vem…edino pri Peugeotu vem da ni neke bistvene razlike proti mazdi

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Ma vse je tu nekje, cca 200 evra z njihovim materialom.

ban
2 leta 1 mesec nazaj

Prtlažnik je mela pa še stoenka boljš obdelanga.

Tommaazz
2 leta 1 mesec nazaj

Električne zavore ni treba ročno spustiti, se sama odtegne, ampak moraš pa biti privezan, če ne ne deluje…

kotk
2 leta 1 mesec nazaj

Potrjujem. Vozim Mazdo 3 G120 2017 in če si privezan zavora popusti takoj ko se dotakneš stopalke za plin.

mrtwelvetrees
2 leta 1 mesec nazaj

Vsaj nekaj, pri BMWju pa tudi ko si privezan tega ne naredi.

 
Liga prvakov
Bila bi škoda