Poraba 7,0 l/100km Največja hitrost 238 km/h Cena 50.446 eur
Plusi
 • atraktivna zunanja oblika
 • bogata osnovna oprema
 • prostornost na zadnji klopi
 • zvočna izolacija
 • velikost prtljažnega prostora
 • udobno podvozje
Minusi
 • končna cena testnega vozila
 • notranjost Passata brez oblikovnih posebnosti
 • doplačilo za DAB
 • infozabavna enota brez fizičnih gumbov
 • položaj stikal za električni pomik stekel pri vozniku (preveč nazaj)

Če se bo model Arteon kdajkoli znašel v Volkswagnovem muzeju sredi Wolfsburga, bo skoraj zagotovo spadal v kategorijo najbolj atraktivnih razstavnih eksponatov, ki dodobra lepijo poglede in skrbijo za občudujoče vzdihe. Ter s tem dokazal, da se ni nujno potrebno ozirati zgolj in samo h kakšni imenitnejši in bistveno bolj drag(ocen)i zbirki prestižnejših štirikolesnih umetnin, da bi lahko izkusili vsaj delček intenzivnejšega estetska doživetja. Hja, očitno je lahko tudi »ljudska umetnost« vsake toliko precej kul in seksi!

Artist

Obiskovalec omenjene ustanove bi tako kaj hitro ugotovil, da pri Volkswagnu v preteklosti niso izdelovali izključno ljudskih vozil, namenjenih širšim množicam, temveč so znali ustvariti tudi kakšno malce bolj luksuzno prevozno sredstvo, ki bi se lahko brez težav ponašalo celo z znakom štirih prstanov ali trikrake zvezde. A muzejski kustos bi ob tem verjetno brž dodal, da je Wolfsburžanom tovrsten izlet v premijske vode še najbolj uspel s športno uporabnim Touaregom, medtem ko se pri limuzinah niso ravno proslavili. Okej, morda deloma le pri »ognjeni kočiji«* na kitajskem trgu.

VW ARTEON 02Vendar pa tovrstni Volkswagnovi poskusi, da bi imeli v svoji ponudbi tudi kakšen»Luxuswagen«, nikakor ne presenečajo, saj že od nekdaj prav dobro vedo, da izdelki z avreolo prestižnosti prinašajo precej več dobička. To nenazadnje želijo doseči tudi z modelom Arteon, pri katerem so pomanjkanje značke premijskega leska dokaj uspešno zakrili z izjemno elegantno zunanjo obliko, pod katero bi se lahko brez sramu podpisali tudi najbolj razvpiti mojstri italijanske avtomobilske visoke umetnosti. Arteon tako spada med tiste izjemno redke primerke Volkswagnovih vozil, ki razburjajo čustva in celo – o moj bog – rišejo nasmehe. Ter je vsaj v tem elementu precej bolj prepričljiv od svojega duhovnega predhodnika CC, ki je le stežka skrival, da je šlo zgolj za rahlo preoblečeni Passat.

Najnovejše Volkswagnove umetnine na štirih kolesih, ki ima nekaj umetniškega že v svojem imenu (art = umetnost), tako na cesti niti slučajno ne boste zamenjevali z njegovo »ljudsko« žlahto, s katero si sicer deli arhitekturo (MQB). Razen če ste tolikšen analfabet v avtomobilizmu, kot Mesec v ekonomiji! V oči tako še najbolj pade monumentalna sprednja maska, ki ustvari pridih dramatičnosti, zanimiva aluminijasta platišča, ki morajo biti vsaj 19-palčna, da avtomobil deluje kul, ter bočna stekla brez okvirjev, ki odražajo značilen slog malce bolj imenitnih kupejev.

A je vseeno ob tem le potrebno priznati, da ima Arteon precej težko delo, saj  tudi najbližja premijska konkurenca (Audi A5 Sportback, BMW 4 Gran Coupe ter nenazadnje tudi dvovratni Mercedes-Benz C Coupe) spada v rang najbolj erotičnih štirikolesnih stvaritev. In ne le to! Med mikavnejšimi Arteonovimi rivali se je znašel celo »plebejski« Kiin Stinger, ki nagovarja podoben krog tistih kupcev, ki jih denarnice ne žulijo preveč

Passat deluxe

VW ARTEON 15Omenjeni kupci, ki vedo, da tistega pravega občutka premijskosti ne prinaša vedno le renomirana značka na nosu vozila, bi znali biti v njegovi notranjosti vseeno malce razočarani. Znotraj namreč ni Passat Gran Coupe … pardon … Arteon prav nič drastično drugačnejši od klasičnega Passata, njegovi notranji elementi pa ne prinašajo prav nič več ekskluzivnosti in žlahtnosti. Pa četudi je opremljen z vsemi možnimi opcijami. Škoda! Tako tudi prijetna ambientalna osvetlitev, ki stane dodatnih 387 evrov, ter napa usnjeno sedežno oblazinjenje za dodatnih 916 evrov ne zmoreta pričarati tiste noblese, ki si jo sicer deležen pri kakšnem Audiju. Pri Touaregu so znali Volkswagnovci to precej bolje rešiti!

Kakorkoli že, znana Passatova notranja arhitektura se lahko vseeno pohvali s funkcionalnostjo ter je obenem (po stari znamkini navadi) ergonomsko izjemno učinkovita. In kaj to pomeni? Vsa glavna upravljala so točno tam, kjer jih podzavestno pričakuješ, za volanom pa se bodo dovolj udobno počutili prav vsi kolikor toliko proporcionalno raščeni osebki. Vseeno si manjšo kritiko zasluži osrednji infozabavni zaslon (Discover Pro), ki ne premore prav nobenega fizičnega gumba, zaradi česar že kakšno povsem osnovno iskanje radijskih postaj preko zaslona na dotik odvrača preveč pozornosti s ceste. Obenem pa bi se lahko malce več mehkejših plastičnih oplat znašlo tudi v južnejših predelih armaturne plošče, saj  le govorimo o vozilu, ki je ob tokratni konfiguraciji stalo več kot 50 tisočakov.

VW ARTEON 32

Področje, na katerem Volkswagnov petvratni Gran Turismo znotraj še najbolj blesti, pa je prostornost za potnike, kjer si še posebno pohvalo zasluži radodarno odmerjena praznina za kolena zadaj sedečih (a ne za njihove glave!), ki je podobna kot pri Superbu. Konec koncev je pač potrebno vedeti, da je Arteonova medosna razdalja skoraj tolikšna kot pri dva razreda večjem Phaetonu (4.881 mm vs. 4.837 mm), kar se pač mora nekje poznati. Tako je Arteon vsaj v tem elementu celo prepričljivejši od limuzinske izvedbe družinskega Passata!

Dovolj imeniten

Vsi kupci, ki želijo najti v Arteonu cenejši nadomestek prej omenjeni sveti nemški trojici (ter, če želite, tudi kakšnemu Lexusu RC ter Jaguarju XE) ter obenem začutiti vsaj esenco premijskosti, morajo skorajda nujno pogledovati k malce bolj nadstandardnim motornim opcijam. Saj je ob kakšni osnovni 150-»konjski« TDI motorizaciji z ročnim menjalnikom, kakršno je moč najti v treh od štirih službenih Passatov, precej težko govoriti o kakršnikoli gosposkosti. Pri tem bodo obenem ugotovili, da bi si lahko za ceno osnovno opremljenega Audija A5 privoščili celo najbolj popoprano verzijo Arteona (2.0 TSI 4Motion avt.). Hja, prava značka ima še vedno precej višjo ceno!

VW ARTEON 35A četudi dandanes niso najbolj rožnati časi za dizle, pri čemer jih je v nekaterih avtomobilskih salonih že celo težje najti kot rumen moški telovnik v modnem butiku sredi Elizejskih poljan, pa to nikakor ne pomeni, da ne bi mogli predstavljati ene najbolj optimalnih pogonskih opcij pri Arteonu. Okej, po zadnji aferi žal ni več moč najti v ponudbi izjemno prepričljivega 240-»konjskega« biturbodizla, a bo tudi 140-kilovatni TDI zadovoljil širok spekter voznikov. Skupaj v kombinaciji z dovolj intuitivno delujočim 7-stopenjskim dvosklopčnim DSG menjalnikom (edina opcija v ponudbi!) ustvari iz Arteona prepričljiv potovalnik, ki bo na daljši poti voznika razveseljeval tudi s hvalevredno nizko porabo črnega zlata. Le ta se je na testu ustavila pri vrednosti 7,0 l/100 km.

Vseeno se zdi, da bi ob dokaj strupeni Arteonovi zunanji pojavi (še posebej ob športni liniji R-Line ter kar 20-palčnih platiščih črne barve) omenjeni 2,0-litrski TDI agregat lahko ponudil še za odtenek več »žmohta«! Tako pa tudi ob preklopu v način Sport ne ponudi pretirane športnosti, pri čemer bi lahko bil tudi menjalnik malce bolj bliskovit. V tem elementu so podobno motorizirani bavarski rivali modro-belega propelerja le bolj prepričljivi! Vendar pa boste kaj hitro spoznali, da Arteonovo osnovno poslanstvo ne predstavlja neumorno preganjanje med ovinki, temveč se precej bolje počuti med kakšnim nestresnim avtocestnim potovanjem. Še posebej, ko boste ugotovili, da se pri 130 km/h motor vrti z zgolj 1.900 vrtljaji, v kabini pa je zaradi odlične zvočne izolacije počutje izjemno prijetno. No, vseeno pa znotraj še vedno ni tako tiho kot v spovednici.

VW ARTEON 24Obenem je kljub precej nizkopresečnim pnevmatikam vožnja še vedno dovolj gosposko udobna, saj so inženirji ustvarili ravno pravo podvozje, ki se ponaša z udobnim vzmetenjem, a še vedno omogoča dovolj dinamičen slog vožnje. Še posebej, če voznik preklopi vozni profil v način Comfort (opcijsko dinamično uravnavanje podvozja DCC), ki poskrbi še za bolj učinkovito požiranje neravnin, pri čemer ni nikdar »plavajoče«. Volanski mehanizem je pregovorno soliden (in nič več kot to!), a je obenem opazno manj oster kot pri prej omenjenih Bavarcih.

Prestiž s popustom?

Arteon nikakor ni poceni! A ko ga postaviš ob bok primerljivo opremljeni in motorizirani konkurenci plemiškega porekla (Mercedes-Benz, Audi , BMW), naenkrat dobiš občutek, da gre za precej diskontno ponudbo. Še posebej ob ugotovitvi, da se Volkswagnov Arteon že v osnovi ponaša z izdatno serijsko opremo, za katero moraš pri prej omenjenem plemstvu dodobra (pre)plačati.

VW ARTEON 06Kljub temu pa se zdi, da še vedno izžareva premalo prestiža, s katerim bi lahko resneje ogrozil primat modelov z značko premijskega leska. Elegantna oblika gor ali dol. Zato bi znal model Arteon v Volkswagnovem muzeju sredi Wolfsburga nekoč spadati med tiste primerke »ljudske umetnosti« (npr. Phaeton), ki je bil pri marsikomu predmet občudovanja, a so ga kupili le redki.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Phaeton je dobil ime po sinu boga sonca Heliosa iz grške mitologije

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Čeravno kombinaciji 190-»konjskega« TDI agregata ter 7-stopenjskega DSG menjalnika (ki bi sicer v načinu Sport lahko bil za odtenek bolj odziven) prav nič ne manjka, bi k filozofiji Arteona bolj spadala kakšna radoživa turbobencinska opcija. Kdor pa bo vseeno pogledoval k dizlu, naj primakne še dodatne cekine za štirikolesni pogon.
  9
 • Notranjost
  Kdor išče pri Arteonu nekaj prestiža, bo verjetno razočarano ugotovil, da znotraj ne ponuja prav nič bolj gosposkih občutkov kot klasični Passat, pri čemer bo zaman našel vsaj kakšen drugače oblikovan upravljalni element (kot npr. pri Touaregu). Se pa vseeno lahko pohvali z izdatnejšim prostorom za kolena na zadnji klopi ter uporabnejšim prtljažnim prostorom (v primerjavi z limuzinskim Passatom).
  9
 • Opremljenost
  Za razliko od velike večine premijskih produktov je Arteon že v osnovi izdatno opremljen (žal sicer še vedno brez DAB), da niti ni kakšne pretirane potrebe po preverjanju spiska dodatne opreme.
  10
 • Vozne lastnosti
  Navkljub dokaj dinamični zunanji opravi ima pri Arteonu udobna in nestresna (prvenstveno avtocestna) vožnja precejšnjo prednost pred športnostjo. Volanski mehanizem je soliden, a bi lahko bil še za odtenek bolj oster in zgovoren pri podajanju informacij s cestišča.
  9
 • Gospodarnost
  Kdor pri Arteonu vidi zgolj malce bolj pražnje oblečen Passat, bo ob dani ceni testnega vozila težko požrl cmok v grlu. A je ta lahko ob malce bolj racionalni konfiguraciji precej bolj zanimiva.
  5
 • Zmogljivost
  190 turbodizelskih »konjičev« ne ponuja kakšnih pretirano nadstandardnih užitkov, kot bi jih nekako pričakoval od tovrstnega vozila, a bo verjetno zadovoljilo precejšen delež potencialnih Arteonovih voznikov. Škoda, ker v (trenutni) ponudbi ni več 240-»konjskega« biturbo-dizla.
  9
 • Sklep
  Kdor išče pri Arteonu cenejšo alternativo kakšnim bolj renomiranim prestižnim štirivratnim kupejem (npr. z Audijevo in BMW-jevo značko), bo verjetno zgolj delno zadovoljèn, saj bo tisti neopisljivi občutek premijskosti našel le v zunanji obliki.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 35.483
cena testnega vozila (€) 50.446
dolžina × širina × višina (mm) 4.862 x 1.871 x 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 2.180
emisija CO2 (g/km) 121
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatni 2 leti/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.651
medosna razdalja (mm) 2.837
menjalnik/pogon 7-stopenjski DSG menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 238
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.900-3.000
obračalni krog (m) 11,9
osnovna cena vozila (€) 40.810
pnevmatike 245/35 R20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4/4,1/4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 8,0
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 563
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Ljudska umetnost"


1 leto 19 dni nazaj

Še novi SUV na mehkih blazinah:
https://www.youtube.com/watch?v=rRh5BzzIuOQ&feature=youtu.be&t=47

Nemcem verjetno ni jasno, kako je to mogoče.

1 leto 22 dni nazaj

C xantia activa iz leta 1998 s tem testom opravi pri 95 km/h in na 15 colskih gumah. He he

1 leto 23 dni nazaj

Vrhunsko!

https://www.youtube.com/watch?v=VQ_zs1qrENk
https://www.youtube.com/watch?v=MjmX-s_GWqM

Arteon je seveda boljši, ker je premijski VW!

mavrica
1 leto 24 dni nazaj

Moje mnenje, da ta model prekaša 508. Arteon je bolj kompakten, boljši materiali, boljše vozne lastnosti in boljši motor. A kljub skorajšnjemu sočasnemu ocenjevanju ima Arteon nižjo oceno na testu kot Peugeot 508. Kako to?

1 leto 23 dni nazaj

A se ti norca delas? Boljsi motor? Ce je vam zginjanje hladilne tekocine pri 100k km, priziganje luck ter okvare raznih senzorjev turbine boljsi motor od 2.0hdi potem res ne vem. Tdi je vcasih bil dober motor, ti casi so minili. In ne, imam rad tako vw kot citroena ampak zal, hdi je tu boljsi. In moj glas gre p508.

mavrica
1 leto 23 dni nazaj

508 ima 5 let jamstva ali 100.000 km, Arteon pa 4 leta oz 160.000 km. A 508 sploh ne potrebuje garancije 🙂

1 leto 23 dni nazaj

HDI 2.0 je definitivno boljši motor od 2.0 TDI. Od vedno, ne samo zdaj na datum 9.5.2019. To bo potrdil vsak mehanik.

srcnik
1 leto 24 dni nazaj

Pa celo 4 odrasle osebe lahko v njem normalno sedijo… samo kako že pravijo, da 508 ne rabi, ker je lifestyle oz. pozersko vozilo 😆

1 leto 24 dni nazaj

Heilige überwagen postavljat ob bok francozu je nedopustno veš?

1 leto 23 dni nazaj

Idealen za 4 odrasle moške da se pobliže spoznajo. Ne srcnik?

srcnik
1 leto 23 dni nazaj

Če imaš ti tak lifestyle… te ne obsojam, kar ti pač paše 😉

Ivan36
1 leto 24 dni nazaj

Prejšni Passat CC je bil lepši! Ta je bolj oglate oblike bo prej star zgledal.

 
Preveč
Prestopljen prag