Poraba 4,3/8,1/6,1 l/100km Največja hitrost 183 km/h Cena 14.740 eur
Plusi
 • motor
 • menjalnik
 • kombinacija udobja in dinamike vožnje
 • poraba goriva
 • intuitivnost uporabe sistema MZD Connect
Minusi
 • prostor za glave zadaj
 • nenaden upad prožnosti nad 5.000 vrt/min
 • enooptična žarometa

Dlje ko sem vozil Mazdo2, boljša izbira malega mestnega avta se mi je zdela. Test.

Resnici na ljubo Mazda2 ne uspe postreči s kakšnim bistvenim presežkom, a ji po drugi strani tudi ni moč pripisati kakšne katastrofalne slabosti. Pod črto deluje namreč avto na praktično vseh področjih suvereno in prepričljivo.

Recimo, njen motorček. Japonci, z zavračanjem koncepta zmanjševanja motorjev, na svoj trmoglav način kljubujejo splošnemu trendu v avtomobilskem svetu. Njihovi večji modeli se tako praviloma zanašajo na dvolitrske štirivaljnike. Za pogon najmanjšega modela v njihovi ponudbi, pa naj si gre za dizelsko ali bencinsko različico, so poskrbeli s popolnoma novimi poldrugi liter prostornimi štirivaljniki. Medtem ko je dizel podprt s turbopuhalom in na voljo samo v eni izpeljanki moči, so bencinarji na voljo v treh različno močnih stopnjah in vsi striktno atmosferske oziroma sesalne narave. Od trojice najšibkejši je 75-»konjski« G75, najmočnejši G115 s 115-»konji« in srednja opcija G90 z, ja, uganili ste, 90 konjskimi močmi. Na testu je bila ravno slednja, zato preverimo, kako se je obnesla.

Suvereno … do 5.000 vrt/min

Glede na zelo suvereno predstavo bencinskih dvolitrskih bratov družine Skyactiv v večji Mazdi6, prepričljiv nastop motorja G115 v že preizkušeni Mazdi2 G115 Revolution Top, ter dejstvo, da se ponaša tudi različica G90 s popolnoma enakim nazivnim navorom kot slednja, so bila moja pričakovanja upravičeno visoka.. Z veseljem na tem mestu zapišem, da me Japonka nikakor ni razočarala. No, vsaj do meje 5.000 vrt/min.

Mazda2_G90_Attraction_18Motorček v prvi vrsti prepriča s kultiviranim tekom, veseljem do vrtenja, dobro odzivnostjo ter zelo uporabno prožnostjo. Vsaj do meje 5.000 vrt/min. Nepričakovano zmanjšanje pogonske sile, ki se zgodi ob prestopu te meje, pripisujem s strani Mazdinih inženirjev ne najbolj posrečeno izpeljanemu omejevanju največje moči motorja. Namesto, da bi omejevanje motornih zmogljivosti pričeli bolj zgodaj, ga razporedili čez širše območje motornih vrtljajev in ga s tem naredili manj očitnega, se vse skupaj zgodi dokaj odrezavo. Zato je motorček najbolj smiselno uporabljati v območju od prostega teka do največ 5.000 vrt/min. Nad to mejo namreč ni pričakovati kaj drugega kot motorne glasnosti in prekomerne porabe goriva .

Namesto šeststopenjskega menjalnika v različici G115 se mora voznik v G90, za vožnjo naprej, zadovoljiti s prestavo manj. Četudi bi na papirju šesta prestava nedvomno prijala, pa je Mazda2 G90 na cesti nikoli zares ne pogreša. Zasluge za to gredo predvsem že omenjeni dobri prožnosti motorja (do 5.000 vrt/min), dobri preračunanosti peterice prestav ter dejstvu, da tudi s povprečno založenostjo s prestavami prepriča z zgledno porabo bencina.

Četudi bi šesta prestava na papirju prijala, je Mazda2 G90 na cesti nikoli zares ne pogreša.

Neprivlačna privlačnost

V primerjavi z všečnostjo kombinacije svetlega umetnega usnja z barvnimi vložki v Mazdi2 Revolution Top, deluje črnina v kabini Mazde2 Attraction (po angleško: privlačnost) veliko manj privlačno.

Mazda2_G90_Attraction_09Namestitev stikal sistema MZD Connect nekoliko nizko med prednja sedeža me je sprva sicer malo motila, a s kilometri sem se položaja tipk navadil in bil kaj kmalu zmožen glavnino ukazov izvajati brez odvračanja pozornosti s ceste – to je, brez da bi moral pogledati navzdol na tipke. Pri tem se mi zdi smiselno opozoriti samo še na opcijo sredinske opore za roke, ki je mimogrede testni avto ni imel vgrajene. Glede na izkušnje iz dejanske uporabe namreč močno dvomim, da je položaj tipk sistema MZD Connect kompatibilen s tem dodatkom. Ob nameščeni opori za roke se mi zdi, da je le ta močno v napoto in s tem neergonomičen. Zato svetujem vsem, ki razmišljate o njem, da pred morebitnim nakupom preizkusite njuno združljivost.

Visoko raven ergonomije voznikovega delovnega mesta uspejo nekoliko pokvariti samo z volanskim obročem zastrta stikala levo ob volanskem drogu, a na srečo po njih voznik ne posega prav pogosto.

Malo povprečen, malo podpovprečen

Navkljub ne več tako zelo skromnim zunanjim meram, se Mazda2, vsaj v kabini, še kako umešča med male mestne avtomobilčke. Primerno temu je prostor na zadnji klopi in v prtljažniku bolj skromno odmerjen. A če je 280 litrov osnovnega prtljažnika ter 887 litrov skupnega prtljažnika, vključno s stopnico v njegovem dnu, še nekako na ravni konkurence, pa tega ne morem reči za v višino odmerjen prostor za glave zadnjih potnikov.

Prednjači tudi na cesti

Na srečo uporabnikov in nesrečo konkurentov je Mazda2 zelo prepričljiva tudi na cesti. Tam se ponaša z všečno kombinacijo dinamike vožnje in do potnikov prijazno (beri: dovolj udobno) nastavljenim vzmetenjem. Po zaslugi slednjega minejo tudi sto- in večkilometrske poti brez večjih preglavic. Podobno je, za med ovinke, v podvozje Skyactiv vgrajene več rezerve, kot mu zmore motorček G90 »vreči« problemov pod kolesa.

Ob tem si čisto potihem želim, da bi Japonci v bližnji prihodnosti v njen nos vtaknili močnejšo opcijo dvolitrskega bencinarja iz Mazde6. Takšno malo raketo bi lahko potem mirne vesti poimenovali Mazda2 MPS. Mislim, da bi zmogel takšen izdelek kar nekaj konkurenčnim žepnim raketam povzročati sive lase.

Ob tem si čisto potihem želim, da bi Japonci v bližnji prihodnosti v njen nos vtaknili močnejšo opcijo dvolitrskega bencinarja iz Mazde6.  Takšno malo raketo bi lahko potem mirne vesti poimenovali Mazda2 MPS.

Pogum

Mazda2_G90_Attraction_28Osebno se je moje dojemanje Mazde korenito spremenilo s prihodom prve generacije Mazde6. Od takrat naprej delajo Japonci z vsakim novim modelom neverjetno velike korake naprej. Njihovi avti so vse bolj prepričljivi in dostojni tekmeci konkurentom. Nič manj to ne velja tudi za najmanjšo Mazdo2. Slednja je bila zadnjih nekaj generacij pravzaprav »predrugačena« Fordova Fiesta. Zdaj, ko se je Mazda osvobodila nekdanjih povezav z drugimi proizvajalci, je tudi mala Dvojka avto, razvit popolnoma pod taktirko Japoncev.

V morju ponudbe je danes vse težje izstopati, a Japoncem to z naborom tehnike Skyactiv kar uspeva. Z njo namreč uspešno plujejo svojo pot in se na njej ne obremenjujejo preveč s konkurenco. Za to je bil, oziroma je še vedno, potreben pogum. Pogum pa več kot očitno prepozna tudi trg, ki ga pošteno nagrajuje z vse očitnejšo zvestobo izdelkom. Kupci so namreč z njihovimi izdelki upravičeno zadovoljni in prepričan sem, da je enako tudi s svežo Mazdo2.

Z naborom tehnike Skyactiv uspešno plujejo svojo pot in se na njej ne obremenjujejo preveč s konkurenco.

Verjemite mi

In čeprav bije srce vsake »bencinglave« za najmočnejšo, najlepšo in najbogatejše opremljeno Mazdo2 G115 Revolution Top, razkrije objektiven pogled, da je Mazda2 G90 Attraction pravzaprav vse, kar človek v takšnem avtu rabi. Že res, da ni nikjer zares »top«, a je temu vrhu pravzaprav povsod zelo, zelo blizu. Zato, če ste ravno v fazi iskanja novega malega mestnega avtomobilčka, si Mazda2 nedvomno zasluži vašo pozornost. Verjemite mi, ne bo vam žal. Avto je resnično zelo dober.

Besedilo: Peter Humar Foto: Gašper Pirman.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen bencinski štirivaljnik, ki uspešno oporeka principu zmanjševanja motorjev. Za razliko od močnejšega brata se ponaša s povprečnimi petimi prestavami v menjalniku, a mu tudi te povsem zadoščajo.
  9
 • Notranjost
  Zaradi obilice monotone črnine veliko manj žlahtna kot v različici Revolution Top, a zato identična v vseh ostalih pogledih – vključno s skromno prostornostjo za glave zadaj.
  7
 • Opremljenost
  Založenost paketa opreme Attraction nekako z zlate sredine ponudbe pokrije praktično vse potrebe v tovrstnem avtu. Iz tega razloga sem prepričan, da je to tudi najbolj optimalna izbira paketa za malo Mazdo2
  8
 • Vozne lastnosti
  V osnovi nagovarja bolj dinamične po duši, a tudi ostalih, ki iščejo udobje v vožnji, ne bo razočarala. Ima pa podvozje ob 90-»konjskem« štirivaljniku še veliko zalog.
  8
 • Gospodarnost
  Skrbna z gorivom in v kombinaciji s paketom Attraction tudi z uravnoteženo maloprodajno ceno.
  8
 • Zmogljivost
  Ničesar ni v izobilju, a je hkrati vsega tudi povsem dovolj.
  8
 • Sklep
  Mazda2 je avtomobilček z redkimi slabostmi in številnimi prednostmi. V kombinaciji z motorjem G90 in paketom opreme Attraction predstavlja tudi zelo uravnotežen paket, ki ga je več kot smiselno umestiti na seznam potencialnih kandidatov za vaš naslednji mali mestni avto.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 14.190
cena testnega vozila (€) 14.740
dolžina × širina × višina (mm) 4.060 × 1.695 ×1.495
dovoljena masa vozila (kg) 1.505
emisija CO2 (g/km) 105
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 14,0
masa praznega vozila (kg) 1.050
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 183
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 66 (90) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 148 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 9,8
pnevmatike 185/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,3/8,1/6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/3,7/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,4
prostornina posode za gorivo (l) 44
prostornina prtljažnika (l) 280-887
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,8
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vikinška ladja
Audi h-tron quattro na gorivne celice in A4 allroad quattro s terenskim značajem