Poraba 6,6 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 16.860 eur
Plusi
 • živahen motor
 • solidna notranja prostornost
 • vozne lastnosti
 • cena osnovne različice
 • notranja ergonomija
 • cena dodatkov (npr. ksenonski žarometi)
 • "Simply Clever" domislice
Minusi
 • obilica trde plastike
 • sprednji naslon za roke (pripenjanje varnostnega pasu)
 • avtomatski pomik zgolj voznikovega stekla
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • osnovni varnostno-asistenčni sistemi za doplačilo

Čeprav ustvarjajo pri Škodi v zadnjem času čedalje bolj sofisticirana vozila, ki postajajo že skoraj imenitnejša od tistih z Volkswagnovo značko na nosu, pa bi bila prava škoda, če bi se ob tem povsem odpovedali malce bolj ljudskim primerkom. Tako se zdi, da dandanes le še model Rapid kolikor toliko ohranja osnovno Škodino filozofijo, ki je (bila) znana po tem, da njihovi avtomobili ponujajo – podobno kot kitajski pametni telefoni Xiaomi, moldavska vina ter tajske maserke sredi Bangkoka – veliko muzike za sorazmerno malo denarja.

Novodobna Felicia

Si predstavljate, da bi ob obisku bližnje nizkocenovne živilske trgovine na njenih policah našli zgolj še izdelke iz kakšne »premium-gurmanske« linije, nič kaj cenejše od tistih v Leclercu in Sparu? Nekako tako se danes počuti marsikateri voznik (pra)stare Škode, ko stopi v njihov salon, saj enostavno skoraj ne najde več izdelka, ki bi bil cenovno tako ugoden kot nekdaj Felicia. Ali vsaj kot prva generacija Octavie oziroma Fabie.

Vendar pa smo se v zadnjih dveh desetletjih že kar nekako navadili, da postajajo izdelki iz Mlade Boleslav vse bolj dovršeni ter da jih ne moremo več označevati zgolj in samo za cenejše Volkswagnove derivate. Ali je tovrstna usmeritev znamke Škoda, da se tudi cenovno pozicionira višje, s čimer posledično ustvarja svojevrsten kanibalizem znotraj koncerna, povsem pravilna, pa bo tako ali tako pokazal čas. A v teh trenutkih, ko si Čehi manejo roke zaradi čedalje boljše prodaje (in posledičnih zaslužkov), se s tovrstnimi pomisleki ubadajo vsaj toliko intenzivno kot slovenska vlada z zunanjim dolgom.

ŠKODA RAPID 02

Vseeno pa pri Škodi le niso povsem pozabili na svojo »budget« linijo, katera jih je sicer – roko na srce – v preteklosti v dobršni meri definirala. Tako so se z modelom Rapid že pred dobrimi petimi leti vrnili v svet tako imenovanih avtomobilskih racionalistov, po katerih je bil češki Volkswagen že od nekdaj poznan. Ter z njim vsaj deloma zapolnili dokaj pomembno tržno nišo, saj je medtem tudi nekdaj ljudska Fabia postala cenovno precej bolj na strani »premium-gurmanske« linije.

A če Rapid Sedan navdušuje zgolj taksiste ter največje ljubitelje limuzinskih ritk, ki pri nekaterih menda sproža celo asociacije na izdelke s trikrako zvezdo, pa je kombilimuzinska verzija Spaceback le bistveno bolj pisana na kožo veliki večini spodnjekaravanške populacije. Kar se nenazadnje kaže tudi v številkah, saj se zanj odločijo kar štirje kupci Rapidov od petih, pri čemer jih nikakor ne moti, da ima Spaceback za kar 135 litrov manjši prtljažni del.

Le sprijazniti se bodo morali z dejstvom, da ob njegovih linijah kakšnega pretiranega oblikovalskega navdušenja – pa čeprav so ga v lanskem letu malenkostno kozmetično polepšali – niti pod razno ne bodo občutili. Marketinški guruji sicer pravijo, da je njegova zunanja oblika brezčasna, kar pa je velikokrat zgolj politično korekten opis za … dolgočasna.

Brez cenenosti

In da gre pri Rapidu Spaceback za čistokrvnega avtomobilskega racionalista, ki je prvenstveno namenjen prevozu med točko A in točko B, obenem razkrije tudi njegova nič kaj pretenciozno oblikovana notranjost. Navkljub lanskoletni osvežitvi, ki je prinesla sodobnejšo info-zabavno enoto, malenkost drugačna upravljala klimatske naprave ter novo obliko vratnih ročk, namreč še vedno vse skupaj deluje precej resno in (milo rečeno) … brezčasno. Kar pa niti ni tako slabo, da ne bo pomote!

ŠKODA RAPID 16Voznikov delovni prostor je namreč ergonomsko bistveno bolj dodelan kot pri kakšnih Dacijinih »preproščinah na štirih kolesih«, pri čemer si posebno pohvalo zaslužijo dobro vidna in dosegljiva upravljala ter odličen položaj za volanom. In četudi se plastične oplate ne morejo pohvaliti s kakršnokoli mehkobnostjo, notranja arhitektura pa ne premore niti delčka oblikovnega šarma, ki ga sicer zna ponuditi že podobno drag Fiatov Tipo, se vseeno ponaša z vsesplošno solidnostjo, ki ne pušča cenenega priokusa. Niti pod razno!

Soliden

Še največje presenečenje ponuja najracionalnejši Škodin model v ponudbi med samo vožnjo, kjer naenkrat ugotoviš, da je bistveno bližje kakšnemu Fiatovemu Tipu kot pa Dacijinim nizkocenovnim prevoznikom. Pri čemer postane celo kakšna primerjava s Citroenom C-Elysée ter Peugeotom 301 dokaj nedostojna in celo rahlo nespodobna. Pa četudi so si cenovno precej blizu!

Škodin Rapid se namreč lahko pohvali s precej zanesljivo lego na cestišču, ki vliva zaupanje tudi med malce bolj dinamičnim preganjanjem. Tam pride do izraza tudi soliden volanski mehanizem, ki dodobra posreduje informacije o tem, kaj se dogaja pod kolesi. Le vozniki, ki imajo rajši udobje, ne bodo povsem navdušeni, saj je podvozje nastavljeno dokaj togo, pri čemer so pri testnem primerku udobnost hkrati krnila doplačilna 17-palčna platišča, ki sicer vsaj malce polepšajo avto.

ŠKODA RAPID 25

Izjemno pozitiven priokus hkrati dodaja nov litrski turbobencinski agregat, ki navdušuje z živahnostjo ter zelo spodobnimi zmogljivostmi. Nenazadnje požene mali trivaljnik kombilimuzinski Rapid vse do 198 km/h najvišje hitrosti, medtem ko do stotice potrebuje manj kot 10 sekund. Res je novi koncernski TSI v vrtljajnih nižavah malenkostno anemičen in obotavljajoč, a se dodobra razživi nad dvema tisočakoma ter ne pojenja vse do rdečega vrtljajnega področja (nad 6.000). Ročni menjalnik je natančen, a se zna med dinamičnejšo vožnjo upirati hitrim pretikanjem (npr. iz tretje v četrto prestavo).

Pravi McCoy ali poslednji Mohikanec?

V teh časih, ko lahko v Škodinih salonih občudujemo vozila, ki celo presegajo mejo 50 evrskih tisočakov, bi bila precejšnja škoda, če ne bi ohranili v ponudbi tudi modelov, kot je Rapid. In četudi se šušlja, da bo prihodnja generacija, ki bo prišla na trg naslednje leto, precej bolj imenitna (kar obenem pomeni, da bo posledično tudi dražja), bi bilo vseeno prav, če bi češki proizvajalec ponujal tudi malce bolj nizkocenovne modele za omejene proračune.

ŠKODA RAPID 03Okej, morda se bo kdo pridušal, da tudi aktualni Rapid ni med najcenejšimi. Še posebej pri ceni tokratnega testnega primerka, ki je po novem celo za tisočaka dražji, saj paketa Family ni več v ponudbi. A je vseeno le potrebno priznati, da je njegova cena še vedno dovolj konkurenčna v tem velikostnem razredu (poglejte zgolj cene kakšnega podobno opremljenega, a volumensko manjšega Pola oziroma Fabie), spodobno motorizirana verzija (95-»konjski« TSI) pa je na voljo že za  precej ugodnih 11.499 evrov (paket Easy). To pa so že tiste cenovne sfere, kjer bi se morala znamka Škoda vseeno pogosteje znajti!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Eno najbolj svetlih točk kozmetično prenovljenega Rapida predstavlja nova turbo-bencinska motorizacija, ki navdušuje z dinamičnostjo, tihim delovanjem ter majhno žejo. Ročni menjalnik se zna upirati hitrim pretikanjem.
  9
 • Notranjost
  »Brezčasno« oblikovana notranjost je ergonomsko dobro zasnovana ter ponuja občutek vsesplošne solidnosti.
  7
 • Opremljenost
  Paket Family (katerega pa žal ni več v ponudbi) je predstavljal dokaj optimalen nabor opremskih dodatkov, a žal brez (osnovnih) varnostno-asistenčnih pripomočkov (npr. funkcija samodejnega zaviranja v sili).
  7
 • Vozne lastnosti
  Rapid Spaceback se ponaša z zanesljivo lego na cestišču ter solidno komunikativnim volanskim mehanizmom. Dokaj togo nastavljeno podvozje ne bo povšeči prav vsem.
  8
 • Gospodarnost
  Rapid Spaceback je cenovno zanimiv pri osnovnejših paketih opreme, kjer lahko – še posebej zaradi solidne motorizacije - predstavlja zanimivo alternativo osnovnim verzijam »renomiranejših« predstavnikov C segmenta (npr. Renault Megane, Opel Astra, ipd.). Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Precej radoživ 110 »konjski« trivaljnik ponuja tudi delček razigranosti in je dovolj suveren tudi med malce bolj dinamičnimi avtocestnimi ekskurzi.
  8
 • Sklep
  Model Rapid spada med tiste skorajda že pozabljene avtomobilske racionaliste, ki so v preteklosti dodobra definirali znamko Škoda. Avtomobil, ki bi si še kako zasluži, da bi ohranil svoje mesto na Volkswagnovem avtomobilskem zemljevidu, saj podobnega modela (razen Seatovega dvojnika Toleda) koncern skorajda nima več v svoji ponudbi.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 11.499
cena testnega vozila (€) 16.860
dolžina × širina × višina (mm) 4.304 x 1.706 x 1.459
dovoljena masa vozila (kg) 1.645
emisija CO2 (g/km) 106
emisijski razred euro6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,3
masa praznega vozila (kg) 1.185
medosna razdalja (mm) 2.602
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,9
pnevmatike 215/40 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 415-1.381
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Bila bi škoda"


2 leta 5 dni nazaj

Se strinjam z uporabnikom xll. Nakupa vreden je pogojno zgolj v osnovni verziji,torej razmeroma veliko prostora (vec kot v cliovem razredu) za ceno clia&co.

Cim se izbira boljse pakete opreme in mocnejse motorje, bi ratal obcutljiv na splosno cenenost, ki je pri ceni nad 15t eur nesprejemljiva.

Nevem zakaj bi kdo kupil kaj takega. Tipo in predvsem corolla sta mnogo boljsa izbira in tudi kaksen focus , astra,ceed,i30 bi se ze nasli z ta denar…

xxl
2 leta 5 dni nazaj

Škoda (Rapid) je dobra samo v Easy varianti, vse ostalo je boljše in več dobiš drugje. Prostornejši Tipo, recimo, 1,4 120 TB City za 14 000 evra. ima dvoconsko klimo, park senzorje in kamero, tempomat, zaslon na dotik…., za 400 evra doplačila dobiš radarski tempomat z zaviranjem v sili.

limas
2 leta 5 dni nazaj

Še vedno nesramno drag volcvagnov derivat z armaturno ploščo, ki spominja na dve desetletji star dizajn.
Fiat tipo je razred večji avto za veliko manj denarja.
Za 16.000 € se dobi že dobro opremljen avto višjega segmenta(megan, fokus, astra…).

frgo
2 leta 5 dni nazaj

yugo florida

chad
2 leta 5 dni nazaj

Obstajata dve čisto različni sorti ljudi, eni kupijo alfo in drugi kupijo takšno škodo. Glede kitajskih telefonov, procesorji že delajo v bilo kaj jih namontiraš, problem je, da res poceni kitajci niso nič odporni na minimalne udarce ipd.

robertos_664
2 leta 5 dni nazaj

Jaz sem človek, ki ne kupim ne alfe in ne takšne škode, tako da tvoje teorija odpade. Telefoni pa niso za po tleh metat , ampak za telefonirat..

 
Presenetljiva
Vladar