Novice

20 let avtomobilskih vizij

Avtomobilski oblikovalec in novinar Aleksander Praper predstavlja jubilejni dvajseti avtomobilsko-oblikovalski koledar Alpra Design, ki je ponovno dobil ime prvega koledarja: Autovizije (avtomobilske vizije – lastne vizije).


Aleksandra kolegi poznamo kot velikega perfekcionista, ki mu ni nikdar odveč na terenu prebiti še dodatne ure ali dveh za objektivom fotoaparata, v lovu za čim boljšo izrazno predstavo avtomobila.

Poleg tega je v letošnjem letu pripravil že dvajseto izdajo edinega nevtralnega avtomobilskega koledarja, ki za leto 2014 prvič vsebuje 12 povsem različno oblikovanih stranic, na katerih so v ozadju idej neobstoječih avtomobilov delno virtualna in delno realna ozadja – nastala na podlagi njegovih fotografij.

Vsaka stranica z ozadji in avtomobili izraža drugačen pojem iz dolge tradicije koledarjev Alpra Design (20 let – stila, sanj, vizij, tradicije, …). Po njegovem opisu so stranice, ki pomirjajo, so stranice, ki dajo misliti in so stranice, ki impresionirajo.

O letošnjem koledarju so med drugim zapisane naslednje vrstice:

“Tudi tokrat se je koledar Alpra Design rojeval na zanj značilen način. Iz številnih ročno izrisanih skic – idej avtomobilskih dizajnov – je avtor koledarja, skupaj z izbranim krogom oseb, določil avtomobile, ki so bili primerni za upodobitev na koledarju Alpra Design – Autovizije 2014. Skice so nato, skozi računalniško dodelavo, barvanje, senčenje, napredovale do končne oblike. Sledil je pazljiv izbor fotografij za ozadja in ustvarjanje novih virtualnih ozadij, ki so podkrepila 12 izbranih pojmov. Končno podobo stranic je prinesla združitev ozadij z avtomobili ter njihova dodelava v čim bolj realistično usklajen celostni videz.

Izdelava koledarja se je nato prenesla v tiskarno. Prazne bele pole so s pomočjo rok veščih mojstrov potovale skozi tiskarske stroje ter z odtisom plošč pridobivale linije in barve. Po razrezu so se sortirale in počakale na združitev s kovinsko špiralo. Eno stranico pa je pred tem čakala še posebna pot. Dodatna (trinajsta) stranica, na kateri je opisana tematika koledarja v petih jezikih, je pridobila še ročno zapisano zaporedno številko in avtorski podpis – s tem je postal prav vsak izvod koledarja unikat. Povsem na koncu so se stranice ponovno združile in spojile v ustrezno zaporedje mesecev. Koledar se je vstavil v kartonsko škatlo, poleg pa so prvič dodane še po štiri poštne kartice z avtomobilskimi motivi.

Stenska umetnina, ki opravlja funkcijo koledarja, je bila pripravljena na dostavo.”

Tako kot avtor tudi mi verjamemo, da se v njem najde za vsakega nekaj in mu čestitamo ob jubilejni izdaji.

Več o avtorju

Avtovizije in Avtomobilizem.com

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BBC Top Gear Magazine Awards: nova nagrada za Citroën
Avtocesta A2 bogatejša za nov Petrolov bencinski servis