Novice

Avtomobil, ki se odziva na razpoloženje voznika

Tehnologija v vozilih Jaguar Land Rover naj bi na podlagi obrazne mimike v kratkem prepoznavala spremembe voznikovega razpoloženja ter ustrezno prilagajala nastavitve notranjosti.

Tehnologija, zasnovana na podlagi sistemov umetne inteligence, naj bi s tem pripomogla k zmanjševanju stresa, saj naj bi kar 74 odstotkov vprašanih v raziskavi priznalo, da so vsakodnevno pod stresom zaradi preobremenjenosti. Sistem naj bi zaznal spremembe v voznikovem razpoloženju na podlagi biometričnih podatkov, pridobljenih s pomočjo kamere, ter na njihovi podlagi prilagodil nastavitve notranjosti, vključno z nastavitvijo gretja oziroma hlajenja, stopnjo ventilacije, ter ambientalne osvetlitve in multimedijskega sistema.

Sistem naj bi uporabljal najnovejše rešitve s področja uporabe umetne inteligence za neprekinjeno spremljanje voznikove obrazne mimike in prilagajanje nastavitev. Sčasoma naj bi si zapomnil voznikove preference in spreminjal nastavitve še bolj prilagojeno uporabniku. Razvojni inženirji pri podjetju Jaguar Land Rover naj bi razvijali podobno tehnologijo tudi za potnike na zadnjih sedežih, kamere za spremljanje njihovega razpoloženja pa naj bi bile nameščene na vzglavnikih sprednjih sedežev. Za razliko od spremembe nastavitev voznikovega okolja, bi avtomobil ob morebitni zaznavi utrujenosti potnikov na zadnjih sedežih lahko zatemnil okna in razsvetljavo ter povišal temperaturo in s tem omogočil lažji počitek.

Novi sistem za zaznavanje razpoloženja je le del palete tehnologij, ki jih pri podjetju razvijajo z namenom povečevanja udobja in izboljšane izkušnje potovanja v njihovih vozilih, obenem pa naj bi ohranjala zbranost voznika in njegovih čutov. Nove tehnologije naj bi predstavljale naslednjo, izboljšano generacijo že obstoječih sistemov za zagotavljanje ustreznega voznikovega psihofizičnega stanja.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota in Geely v razvoj novih tehnologij z Baidujem
Volkswagen je izdelal zadnjega hrošča